merlin71 Opublikowano 2 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2021 O właśnie! I to jest to! Takie druty to tylko solidnym sprzętem. Wszelkie pistoletówki czy inne to tylko do kabelków... Też mam taką właśnie i wszelkie podwozia czy inne grubsze rzeczy to bez problemu. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 2 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2021 No i gitarka ? Spód skrzydła oklejony serwa po montowane kabelki zlutowane i odpowiednio przedłużone góry na razie nie oklejam, przyjdzie na to pora w odpowiednim czasie dziś będę wycinał wnęki podwozia i montował serwa, Z praktycznego punktu widzenia chciałbym zrobić to tak jak tutaj w mustangu top Flite ( bardziej prosta wersja) ale jeszcze nie wiem wyjdzie w praniu ? Ps. Dzięki Kesto za odpowiednie nakierunkowanie z folią ( dużo szybciej poszła praca? ) 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomizer Opublikowano 8 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2021 W dniu 29.07.2021 o 16:49, model napisał: W przypływie inwencji twórczej powstało takie cuś ? na pierwszy ogień drut 3 mm i udało się ? po obiedzie zobaczymy jak pójdzie z drutem 4 mm. Co to jest za drut ? Jest to pręt nierdzewny, czy zwykły ciągniony ? I gdzie kupowany? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 8 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2021 Drut stalowy hartowany 3 mm z modelmax. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 8 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2021 Na moje oko to zbyt wiotki będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 8 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2021 Zdecydowanie za giętki nawet w mniejszym Mustangu trójka mi się wyginała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 8 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2021 Podwozie skończone, drut 4 mm, trzeba było zmodyfikować troszkę gietarkę o stalową rurę i drut tej grubości nie stanowi już problemu ? zostało okleić osłonki ( sklejka 1.5mm)i skrzydło gotowe, będzie można brać się za kadłub. Waga 1 kilogram z groszami. Ps. serwa jednak zamontowałem ciut większe, dla zapasu do 5 kg pazurki w środku podpiłowałem odpowiednio i teraz Podwozie otwiera się na ,,85 stopni" 3 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 16 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2021 Początki budowy kadłuba, a w zasadzie kręgosłupa, sklejka 3 mm poskładana na sucho, jeszcze dużo ażurowania przede mną. Miejsca na baterię aż zanadto z 3 pakiety 6s 5000 bym zmieścił ? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 22 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2021 Małe pytanko tak dla pewności ? Celuje w 3-3.5 kg do lotu, mam rozumieć że na SW wlatuje serwo klasy standard 4-5 kg ??? 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
merlin71 Opublikowano 5 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2021 Było już tu kiedyś na forum coś takiego, kalkulator do liczenia potrzebnej siły serwa, ale nie mogę znaleźć tego tematu więc wstawię tutaj. Bardzo łatwo można sobie sprawdzić jak mocne serwo będzie potrzebne i wtedy dobrać odpowiednie. stery.xls Na potrzebną siłę serwa waga modelu nie ma żadnego znaczenia. Wpływ ma powierzchnia steru, kąt wychyłu i prędkość lotu. Warto też mieć na uwadze że w większości przypadków zyskujemy siłę napędu poprzez zastosowanie przełożenia na dźwigniach. Dla przykładu: na orczyku serwa popychacz zaczepiony jest w odległości 1cm od osi obrotu, a na dźwigni steru w odległości 2cm od osi obrotu ( zawiasu), to też daje przełożenie i zysk siły napędu. Przecież przeważnie robi się właśnie w ten sposób popychacze bo nie potrzeba aż tak dużego wychyłu steru (kątowo) jak wychyla się serwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 24 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2022 Mała aktualizacja ? Statecznik pionowy i poziomy. SW- żeberka+ poszycie balsa 1.5 mm, sam ster balsa 2.5 mm. Drut łączący grubość 3mm. SK- żeberka balsa 1.5 mm poszycie jak i sam ster balsa 2.5 mm. 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. model Opublikowano 25 Stycznia 2022 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2022 Mała przymiarka ? kadłub waży tak jak teraz ok 530g ??? czyli zakładam jakieś drugie tyle na gotowo, skrzydło też waży około kilograma zostaje silnik pakiet itp. Nie będzie źle? celuje w 3-3,5 kg do lotu ?. 6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
merlin71 Opublikowano 25 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2022 Brawo! Piękna robota. Aż miło popatrzeć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 25 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2022 A dziękuję bardzo, staram się jak mogę, tylko czasu ciągle mało, może uda się w tym roku oblot ? Czekam teraz na serwa ( jadą, płyną, lecą wiadomo skąd ?). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
merlin71 Opublikowano 26 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2022 Do tej beczki miodu mam tylko jedno małe ale... Do wersji B/C stery były kryte płótnem, więc to co zrobiłeś było by jak najbardziej OK, ale wersja D którą budujesz miała już stery kryte blachą. Całkiem niedawno nawet o tym gdzieś czytałem. Mogłeś zrobić kryte na twardo, albo po prostu z deski. No ale na planach tak było, błędnie, a zresztą nie robisz pełnej "makiety"... Szkoda tylko roboty... Mogłeś zrobić to o wiele mniejszym nakładem pracy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 26 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2022 No wiesz, szkoda pracy było ? ? A cenne doświadczenie nabyte przy tej technice to gdzie ja bym znalazł? ? Nie buduje makiety więc takie rozwiązania mi nie przeszkadzają o których wiemy My i inni modelarze z forum, a na lotnisku latam raczej sam więc nikt nie powinien wyłapać takich niuansów ???. Tak na marginesie mi się wspomniało, dawno temu w Łodzi latałem P 47 akurat z innymi modelarzami i usłyszałem że zbyt pękaty kadłub mam i maskę silnika, jak bym zrobił smukły to szybciej bym latał, mnie trochę zamurowało, nie wiedziałem co powiedzieć ? ale Panowie może nigdy nie trafili na zdjecie thunderbolta w sieci bądź literaturze. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
merlin71 Opublikowano 26 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2022 Tutaj masz całkowitą rację. Doświadczenie to sprawa bezcenna. Czym więcej się robi, tym lepiej wychodzi. No i oczywiście wiemy o tym że to nie jest model w pełni redukcyjny. To tylko takie moje osobiste zboczenie. Zawsze lubię wnikać w szczegóły, może aż za bardzo czsami... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 26 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2022 Liczę przy wilku na wnikanie w szczegóły ? trzymam za słowo ?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
merlin71 Opublikowano 26 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2022 Będę się starał, na ile będę mógł. Ekspertem nie jestem, a modele budowane od zera zawsze mogą zaskoczyć i istnieje ryzyko że coś pójdzie nie tak... No ale jest na forum jeszcze dużo kolegów i wspólnymi siłami może jakoś damy radę...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 1 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2022 Przód modelu mniej więcej sklejony kołpak 82mm wszystko wymierzone tak aby pomieścić silnik dualsky 4120C V2 rozmiar większy też się zmieści ? 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi