bupir 2 Posted April 3, 2020 Mam pytanie do użytkowników,czy to działa ?Czy dla początkującego szybownika zakup tego czujnika ma sens? Share this post Link to post Share on other sites
zipp 83 Posted April 3, 2020 13 minut temu, bupir napisał: Mam pytanie do użytkowników,czy to działa ?Czy dla początkującego szybownika zakup tego czujnika ma sens? Działa i jest pomocne (szczególnie dla początkujących) gdy chcesz łapać termikę. Dodatkowo masz informację na jakiej jesteś w danej chwili wysokości, co pozwoli być w zgodzie z przepisami (jeśli tego potrzebujesz) Wersja polecana przeze mnie to odbiornik z wbudowanym wario/altimetrem(G-RX8) - taniej, niezawodniej i lżej niż osobny moduł Share this post Link to post Share on other sites
bupir 2 Posted April 3, 2020 Dzięki za odpowiedź.Jeszcze jedno pytanie.Używam nadajnika FS z modułem Frsky DJT i odbiornika D8R-xp czy jest możliwość ogarniecia danych z czujnika w formie akustycznej ? Share this post Link to post Share on other sites
zipp 83 Posted April 3, 2020 nie wiem co oznacza nadajnik FS, ale widzę problem z DJT/D8R-XP . Ta para obsługuje tylko czujniki analogowe(starszego typu) i by podłączyć wario analogowe potrzebny jest dodatkowo hub czujników(nie mam pojęcia jak z dostępnością obecnie). Nie wiem czy opłaca się iść w tę stronę(jeśli miał byś wszystko teraz kupować) Może sensowniej jest przejść na moduł XJT i odbiorniki z sbus albo wręcz z wbudowanym w odbiornik wario/altimetrem? Share this post Link to post Share on other sites
bupir 2 Posted April 3, 2020 FS- Fly-sky 9x TH.Dzieki za info.Mam odpowiedź na postawione pytanie i za to lubię forum. Share this post Link to post Share on other sites
Patryk Sokol 513 Posted April 3, 2020 Mam, używam, fajne jest, Tylko trzeba na logical switchach dorobić strefy nieczułości i stałą czasową noszenia i duszenia. Bez tego jest to zbyt narowiste. Share this post Link to post Share on other sites
kpawel 10 Posted April 3, 2020 Witam Wariometr z s-portem jako jedyny czujników może współpracować z systemem analogowym i cyfrowym telemetrii. Przynajmniej według informacji na stronie choćby polskiego dealera. Nie próbowałem tego robić w tą stronę, czyli używać wariometru jako przetwornika z telemetrii cyfrowej na analogową. Sprawdzałem tylko w drugą stronę czyli podłączając analogowy czujnik poboru prądu przez wariometr do systemu cyfrowego i działało. Na pewno wariometr ma wejście i wyjście sygnału analogowego telemetrii. Pozdrawiam Edit Sprawdziłem w instrukcji, jest sposób podłączenia wariometru do odbiornika D8R bez użycia huba. W moim wario kupionym ładnych kilka lat temu były też przewody. Share this post Link to post Share on other sites
tomi_72 13 Posted April 4, 2020 Potwierdzam, że można podłączyć poprzez złącze analogowe . Układ działa a w zestawie z vario jest kabelek i instrukcja jak to zrobić. Mam tak podłączone i jest wszystko OK. Share this post Link to post Share on other sites