jacekplacek Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Przeróbka Vento na szybowiec zboczowy, czy to jest wykonalne, a jak tak to jak ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viader Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Nie trzeba przerabiać, po prostu pojedź na zbocze i lataj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2020 W razie większego wiatru doklej taśmą choćby obcęgi/jakiś płaski klucz lub coś zbliżonego na kadłubie w środku ciężkości ( to nie żart, tak niektórzy z tego forum latali ...) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2020 A co chcesz przerabiać ? najwyżej balast żeby był szybszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekplacek Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2020 ależ ja byłem na zboczy gdy latali i tak mocno wiało, że Vento latałby do tyłu , dlatego zastanawiam się czy i jak przerobić to Vento, czy wymienić to lekkie delikatne piankowe Vento na wyspecjalizowany mocny i szybki model do latania na zboczu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stema Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2020 3 minuty temu, jacekplacek napisał: ależ ja byłem na zboczy gdy latali i tak mocno wiało, że Vento latałby do tyłu No przecież Ci piszą co masz zrobić!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekplacek Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2020 3 minuty temu, stema napisał: No przecież Ci piszą co masz zrobić!!!! piszą, że mam latać Vento na zboczu jak wiatr prawie wcale nie wieje ? to po co mam tam jechać ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2020 12 minut temu, jacekplacek napisał: piszą, że mam latać Vento na zboczu jak wiatr 2 godziny temu, Shock napisał: W razie większego wiatru doklej taśmą choćby obcęgi/jakiś płaski klucz lub coś zbliżonego na kadłubie w środku ciężkości ( to nie żart, tak niektórzy z tego forum latali ...) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2020 powisieć nad zboczem i powozić sie na fali można wszystkim. Jak chce sie ujarzmić wiaterek, to juz trzeba co najmniej coś pokroju Czyżyka lub jeszcze lepiej jakiegoś prostego 2m laminata (np. Blade, Falcon lub coś podobnego). A jak che się współżyć z wiatrem na zboczu, to jednak trzeba coś bardziej zaawansowanego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubu2 Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Fala może się tworzyć za zboczem, nie przed nim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekplacek Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2020 36 minut temu, cZyNo napisał: powisieć nad zboczem i powozić sie na fali można wszystkim. Jak chce sie ujarzmić wiaterek, to juz trzeba co najmniej coś pokroju Czyżyka lub jeszcze lepiej jakiegoś prostego 2m laminata (np. Blade, Falcon lub coś podobnego). A jak che się współżyć z wiatrem na zboczu, to jednak trzeba coś bardziej zaawansowanego czyli na wiatr na zboczu to Vento się nie nadaje ? nawet po wzmocnieniach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Oczywiście że da sie. Ale pytanie czego oczekujesz. I przy jakim wietrze chcesz latać. Vento będzie słabo uniwersalny. Jak wieje z 5 m/s to waga modelu powinna być pewnie koło 1200g, jak z 8ms to 1500g. Oczywiście żeby model jakoś sobie radził z wiatrem. Czyli trochę trzeba wzmocnić skrzydła i kadłub. Ja jeszcze pobawił bym sie kątem zaklinowania - bym go zmniejszył. Ale można spróbować bez tego, na początek dokładając tylko balast. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a74BACK Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Jaki wiatr, jakie zbocze jakie umiejętności... Nie pitol, tylko jedź spróbować ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zipp Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2020 3 godziny temu, jacekplacek napisał: czyli na wiatr na zboczu to Vento się nie nadaje ? nawet po wzmocnieniach kolego, latałem kiedyś 1,5m pianką o wadze może ~750g na zboczu (hala na Błatniej k.Brennej w Beskidach) przy wietrze 8-9m/s więc się da jak się b.chce. Jednak do bardziej sensownego latania trzeba by Vento dociążyć (a wtedy pewnie wzmocnić), bo jak lata w silnym wietrze przy fabrycznej wadze (do tego nie trzeba zbocza) to pewnie wiesz? Vento ma też moim zdaniem bardzo delikatne usterzenie na ogonie.. Najprostszą metodą dociążenia będzie wstawienie pręta stalowego w miejsce tej rurki węglowej w skrzydle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2020 1 godzinę temu, zipp napisał: kolego, latałem kiedyś 1,5m pianką o wadze może ~750g na zboczu (hala na Błatniej k.Brennej w Beskidach) przy wietrze 8-9m/s więc się da jak się b.chce. ... wszystko zależy od tego co nazywamy lataniem i czego oczekujemy od modelu. I albo pianka wystarcza, albo ... nie wystarcza. Decyzja indywidualna, a zarazem związana z daną chwilą (jako chwilę można zdefiniować aktualne umiejętności, zasobność portfela, potrzeby modelarskie itp itd) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zipp Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2020 1 minutę temu, cZyNo napisał: wszystko zależy od tego co nazywamy lataniem i czego oczekujemy od modelu. Jasna sprawa. Jednakże, gdy kolega chce poczuć wiatr we włosach na zboczu to może to zrobić i Vento, dalsza droga to tylko kwestia chęci, potrzeb i pieniędzy.. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stema Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Sprawdziłem w mojej pisaninie o Vento z 2014 roku. Stalowy bagnet zamiast fabrycznego waży 287 gramów. Szybowiec waży wtedy 1147 g i znacznie lepiej radzi sobie z wiatrem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Czasami model taki model musiałby ważyć i ze 2kg. Z fizyką i wiatrem sie nie wygra. Wystarczy chwila nieuwagi, lub zatrzymanie modelu...no i to by było na tyle. Ogólnie lepiej z lekką pianką nie chodzić na zbocze jak wieje ponad 7-8ms. Bo to żadna przyjemność i żadne latanie...chyba że jest sie masochistą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekplacek Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2020 sprawdziłem, że Vento wchodzi złożony w całości do mojego samochodu, więc skleję go w całość i powzmacniam płaskownikami węglowymi i taśmą klejącą z włóknem szklanym, to powinien wytrzymać wiatr więcej niż 8m.s Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stema Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Nie lepiej najpierw spróbować jak to lata na zboczu przy umiarkowanym wietrze, a dopiero potem wzmacniać wg zdobytego doświadczenia? Z tego co pamiętam to przy silniejszym wietrze skręcał się tył kadłuba ze statecznikami: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi