flyszman Opublikowano 11 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2020 Witam Was, mam pewnie bardzo nietypowe pytanie. Użytkuję elektroszybowiec Falcon2.2 i nie mam do niego większych uwag,. Lata mi się nim wyśmienicie. Ostatnio też pognałem go na żaglu (Unisław pradolina Wisły) i Falcon dawał sobie radę. Naszła mnie myśl by zakupić kolejnego ,ale tym razem nie ładować w niego silnik tylko traktować go jako zwykły szybowiec żaglowo-termiczny. Pytania: Czy ktoś w ten sposób jeszcze użytkuje poczciwego Falcona i nie ma w nim silnika ? Ile można zaoszczędzić na masie gotowego do lotu modelu bez napędu i czy w ogóle da się go wyważyć ? Przy okazji jakie wychylenia na V-ce dla steru kierunku zrobić by był on skuteczny ? Przy okazji jakie są modele kompozytowy szybowców na rynku o rozpiętości 2-3 metrów na żagiel, które miałyby usterzenie klasyczne ? (szkoda, że Toxica takiego nie ma bo pewnie taki byłby dla mnie idealny, kolejny nie do zdobycia ideał to Wist-Model Relax) ? Dzięki za odpowiedzi/podpowiedzi. Roland Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a74BACK Opublikowano 11 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2020 Kup coś bliżej 3m. Jak ma być naprawdę tanio i przyzwoicie to fornirowa barrakuda. Może przejrzyj coś z oferty blejzyka, albo arthobby (arthobby delikatniejsze, na zbocze raczej blejzyk). Z laminatów nie idź na kompromisy przy ok 3m, bo się zemszczą. Tanie będą ciężkie i kruche. No i tradycyjnie z laminatów polecę na zbocze Respekta, bo to "betonowy" model i lata rewelacyjnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 11 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2020 Nie miałem Falcona w wersji szybowcowej, ale... Falcon ma krótki nos i może być problem z wyważeniem. Na pewno będzie trzeba przeorganizować całe wyposażenie (względem motoszybowcowego) i wszytko przenieść na przód modelu (łącznie z odbiornikiem i serwami) jak najbliżej nosa. To spokojnie można zrobić zanim zacznie się składanie modelu. Pod skrzydłem będzie można sobie zrobić komorę balastową. I co polecam to zmniejszenie kątów natarcia, jeśli się chce szybciej latać. Jak tylko wozić się na fali to nie ma co kombinować. A co do skuteczności SK na motylku - nie które modele mają bardziej a inne mniej skuteczny SK Najłatwiej sprawdzić to eksperymentalnie. Jeśli zwiększanie wychyleń nic nie daje to nie ma co iść dalej tą drogą. Za duże wychylenia funkcji SK mogą powodować tendencje do walenia sie w korka. Wcześniej warto poprawnie ustawić sobie różnicowość na usterzeniu V I nie ma co kręcić nosem na usterzenie V - na tym latają nie tylko na zboczu ale i z tego rozwiązania korzysta wielu czołowych zawodników w klasie F5J. Trzeba je tylko trochę zrozumieć. A jeśli chcesz coś innego to szukaj w zagranicznych sklepach. To masz fajny mały model z klasycznym ustawieniem: https://www.t9hobbysport.com/rcrcm-typhoon-2-metre-moulded-glider Choć status chwilowo ma jako wyprzedany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
latacz Opublikowano 11 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2020 jeśli chcesz przerabiać Falcon z Kwarciński -to może lepiej kupić Starling ? Typowy szybowiec z długim nosem i bardziej opływowym/wąskim kadłubem ? tracisz trochę rozpiętości -zamiast 2,2 równe 2m -ale pewnie da się zamówić kadłub Starling ze skrzydłami falcon 2,2... trochę inaczej muszą być wklejone mocowania skrzydeł -dlatego nie warto przerabiać typowego kadłuba tylko zamówić ze zmianami na etapie produkcji. Powinno się dać dogadać . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArabaT Opublikowano 11 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2020 Falcon na żaglu? Pewnie, że się da. Nie pamiętam żeby z wyważeniem były jakieś wielkie problemy. Dorabiasz nosek pełen ołowiu i już. W przypadku kiedy chcesz kupić kolejną całą sztukę to jednak lepiej już w okolicach 3m. Tu masz Barakude i Virusa z tym, że na Virusa szkoda pieniędzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flyszman Opublikowano 14 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2020 Dziękuję Wam bardzo za informacje. Generalnie odpada pomysł z drugim Falcone i Falcon skrzydła + Starling kadłub. Barakuda też odpada bo w tym kierunku jest nowy i i lepszy projekt Modelot o nazwie Eclipse. Zatem jeśli nie znajdę kompozytu 3 metrowego na rynku wtórnym z klasycznym układem statecznika np. Relax to zostaje mi albo dozbierać na nową V-kę kompozytową np. Toxic lub Respect, abo kupić od razu nową V-kę Eclipse z Modelotu. Czy znacie dobre modele klasy F3B z kompozytu ale nie tak przestarzałe jak modele Mawi ? thx r Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a74BACK Opublikowano 14 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2020 Respect, Toxic. Zagranicznych nie reklamuję. Jest jeszcze coś takiego, ale nie miałem "w łapach'" Jak to lata, też nie jestem w stanie nic napisać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 14 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2020 10 minut temu, flyszman napisał: Czy znacie dobre modele klasy F3B z kompozytu ale nie tak przestarzałe jak modele Mawi ? A chcesz latać na wyciągarce czy szukasz modelu uniwersalnego i do termiki i na szybsze latanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flyszman Opublikowano 14 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2020 ...latanie na żaglu + termika, ale zero wyciągarki bo warunków i czasu na to za mało. r ...tak, Vendette też mam w planie przeanalizować. r Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 14 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2020 A śpieszy Ci się jakoś bardzo? Bo z pewnych źródeł wiem, że co najmniej dwa polskie modele all around są właśnie projektowane i frezowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flyszman Opublikowano 14 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2020 Cześć Patryk, thx za info. Wygodnie jest nie mieć presji czasu. Z drugiej strony jak się coś trafi a ja dozbieram kasę to na nic i na nikogo nie będę czekał r Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 14 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2020 3m modele to albo polskie, albo czeskie - bo najtańsze i dobre albo jeszcze inne np niemieckie - bo dobre Czeskie modele w rozsądnych cenach można kupić na ichnich modelarskich bazarkach w internecie. Wiele dobrych modeli można kupić na rc-network. Czasami trafiają się naprawdę niezłe okazje. Dobrych modeli było i jest cała masa. Z czeskich dobre są np stare modele Baudisa, Vojtiska, itp itd Wszystko zależy od ilości kasy i chęci poszukiwania w necie lub wśród znajomych. Jak masz 2000zł to kupisz model zmęczony życiem bez poważniejszych uszkodzeń, jak mniej to raczej był mocno zmęczony życiem. Jak chcesz nowy to od 900EUR w górę Wiele osób ma tez rożne fajne starocie w domach, których chętnie się pozbędą. Ale ktoś musi im zaproponować cenę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flyszman Opublikowano 22 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2020 ...tak dla informacji: na szybko kupiłem używkę, która ma już wyposażenie i generalnie wygląda lepiej na żywo niż na foto z ogłoszenia, które długo wisiało na allegro. Model ma w skrzydłach 2 serva KST-135 lotki , 2 serva KST - 125 klapy i napędy typu LDS a motylek jest obsługiwany przez 2 serva KST - 115. Podobno serwa mogą być jedynie zasilać napięciem 5 V bo takie tam było. Pewnie minie trochę czasu aż model ulotnię bo nie mam wprawy w tym temacie. Poroszę o info o zailaniu tj. jakie i skąd i jak podłączyć ... thx r p.s. pozwoliłem sobie wykorzystać jedno ze zdjęć z ogłoszenia allegro. fbe6bc3b4733a560078a7fff35ba.jfif ...i czy mogę prosić Kogoś o informację o to jak zainstalować cały ten układ według załączonego zdjęcia (pamiętając o tych 5V)... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viader Opublikowano 22 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2020 Stary, bardzo dobry Witkowy Respect. Możesz dać 4 NiMh'y 2000mAh albo 2 Li-Iony i stabilizator na 5-6V. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flyszman Opublikowano 22 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2020 Dokładnie tak jak piszesz tj. Witkowy. Możesz mi podesłać linki na pakiet NiMH i ten na LiIony ze stabilizatorem(chodzi pewnie o jakiś UBEC) ? thx r Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a74BACK Opublikowano 22 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2020 No i kupiłeś porządny model ! Teraz zobaczysz jak to fajnie lata. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi