young Opublikowano 15 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2020 Witam, Rok temu popełniłem relacje z budowy Oldtaimera o wdzięcznej nazwie Sinbad który bardzo ładnie i stabilnie lata a teraz po tamtym projekcie mam potrzebę (a wiecie jak coś wpadnie do łba to trzeba zrealizować) polatać lekkim większym szybowcem - takie wożenie się po niebie co lubię najbardziej. Wobec powyższego zrobiłem sobie draft wymagań poniżej: Założenia są następujące - wykorzystać wszystkie "nadwyżki leżące w modelarni" , jakoś rozsądnie to złożyć i ustawić oraz oblatać w czasie do 2 tygodni - jak się uda przy Waszej merytorycznej pomocy. Model do spokojnego latania (wiem nie wszyscy to lubią, ale ja tak )więc idę do modelarni odgruzować to i owo, o efektach co wytypuję niebawem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 18 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2020 cd .. do projektu wytypowałem skrzydło o największej rozpiętości jedna połówka ma 1.38 czyli model będzie o rozpiętości ok 2.76 m. pozostałe dwa skrzydła pójdą na sprzedaż (styropianowe ma fajne winglety i zamontowane serwa, konstrukcyjne profil Epler i wymagałaoby dorobienia uszu). W necie znalazłem że to skrzydło jest od modelu Reincharda o nazwie Champion. Skrzydło jest bardzo ładne, ze wzniosem ale jak na lekki model nie ma klap i hamulców, i mógłby być ciut cieńszy aby szedł do przodu :). Do lotek zamontuje zwykłe serwa Corona (nazwa na czasie) CS - 239MG. Jako że moim celem jest uzyskanie lekkiego modelu a producent dał stalowy bagnet mam pytanie - czy jest jakiś patent aby wklejony bagnet bez zniszczenia wymontować i zastąpić węglowym .(ten kawałek stali niewspółmiernie dużo waży !!!). Czy ktoś wie czym to było klejone ? jakiś pomysł ? czy zostawić ? Do tego skrzydła muszę dobrać jakiś kadłub i dorobić usterzenie. cdn. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolocik Opublikowano 18 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2020 Kiedyś udało mi się coś podobnego wyciągnąć grzejąc bagnet opalarką i przekręcając go kombinerkami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 18 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2020 3 godziny temu, young napisał: i zastąpić węglowym .(ten kawałek stali niewspółmiernie dużo waży !!!) Przy rozpiętości 2,7 m taki węglowy bagnet to ryzyko - planujesz rurkę czy pręt ? Najbardziej bezpiecznie to ten stalowy zastąpić duralowym. Waga znacznie spadnie a wytrzymałość pozostanie odpowiednia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 19 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2020 8 godzin temu, samolocik napisał: Kiedyś udało mi się coś podobnego wyciągnąć grzejąc bagnet opalarką i przekręcając go kombinerkami. Dzięki też tak spróbuję, dam znać. 8 godzin temu, Shock napisał: Przy rozpiętości 2,7 m taki węglowy bagnet to ryzyko - planujesz rurkę czy pręt ? Najbardziej bezpiecznie to ten stalowy zastąpić duralowym. Waga znacznie spadnie a wytrzymałość pozostanie odpowiednia. Jakoś nie pomyślałem o duralowym . Dobry pomysł tak zrobię jak się uda wyjąć pręt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a74BACK Opublikowano 19 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2020 Tylko ten "dural" sprawdziłbym najpierw "na kolanie" bo może się okazać nędznym aluminium .-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 21 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2020 Dla tych co obserwowali i mieli życzliwe uwagi, temat będzie kontynuowany jak wyzdrowieję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quant Opublikowano 23 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2020 Czy możesz podać link do budowy SINBADA? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 23 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2020 "Czy możesz podać link do budowy SINBADA?" z przyjemnością proszę : Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quant Opublikowano 24 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2020 Dziękuję za link. Inaczej bym go nie znalazł. Jeśli można - czy odbudowałeś model? Czy jesteś/byłeś z niego zadowolony? Ile czasu zajęła budowa? Pytam bo zastanawiałem się kiedyś nad budową takiego szybowca, ale zamiast balastu dałbym może mały silnik bo zbocza u mnie nie ma a holować też nie ma kto. Widziałem filmy na YT i bardzo mi się podoba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi