Bociakrodyl Opublikowano 19 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2020 Z synem jesteśmy totalnymi amatorami, jeśli chodzi o RC. Ja za młodu kleiłem z papieru i plastiku, mój syn też już zaczyna sam to robić. Ogólnie mamy typ charakteru - majsterkowicze. Widzę, że synowi podoba się modelarstwo, więc postanowiłem to wykorzystać i upiec dwie pieczenie na jednym ogniu - spełnić swoje szczenięce marzenie oraz spędzić kupę fajnego czasu z młodym robiąc coś niezwykłego (zamiast wspólnego grania w Minecraft). Po długiej analizie sprecyzowałem potrzebę i okazał się nią spory model latający z depronu. Spory czyli około 1,5 rozpiętości skrzydeł. Mający koła, klapy i możliwość zrzutu (spadochroniarze są w planach). Wolnolot, ponieważ nie zależy nam na akrobacji, tylko na nacieszeniu się spokojnym plumkaniem w przestrzeni oraz ćwiczeniu startowania i lądowania. Poczytałem trochę o aparaturach i wiem, że potrzebujemy wielokanałową, 6-7 kanałów minimum. Mode 2 (bo tak nam pasuje układ gazu). Spotkałem się z opiniami, że lepiej wybrać Turnigy zamiast FlySky. Ale nasze dzieło to wielka budżetówka, dlatego myślę o takiej aparaturze: FlySky FS i6X Aparatura 10CH + odbiornik FS iA10B No i dalej nie wiem nic :))) Nie wiem jakie serwomechanizmy, silnik i śmigło, bateria. A i może plany gdzieś będą gotowe? Aczkolwiek oglądałem trochę materiałów na YouTube dotyczących budowy takich właśnie ultralekkich amatorskich samolotów. Jeśli coś możecie doradzić wchłonę wszystko z wdzięcznością ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 19 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2020 Widziałeś strone motylastego? https://motylasty.blogspot.com/p/modelarstwo-rc.html poczytaj. Flysky FS-i6X to bardzo dobra aparatura. do tego jakis pakiet 3S 1300mAh, silnik emax cf2812 regulator 30A i serwa takie za 15zł (są i po 6zł, ale nie polecam) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 19 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2020 LazyBee - ta na filmie ma 1m. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 19 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2020 RWD 5 by Skazoo (film przykładowo-pokazowy)? Budowa: http://www.sgm.siedlce.pl/index.php/warsztat/modele/68-rwd Zresztą, tu na forum też się coś znajdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bociakrodyl Opublikowano 24 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2020 W dniu 19.05.2020 o 14:53, robertus napisał: Flysky FS-i6X to bardzo dobra aparatura. do tego jakis pakiet 3S 1300mAh, silnik emax cf2812 regulator 30A i serwa takie za 15zł (są i po 6zł, ale nie polecam) Dzięki za spis potrzebnych ustrojstw Robercie. Czyli nie jest tak źle, damy radę się w tym połapać :))) Przemku, Twoja LazyBee śliczna, ale ja myślę o jeszcze większym Lazy W takim lataniu jestem zakochany Jerzy, świetny opis, dla nas każda wiedza bezcenna, więc z przyjemnością czytałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
merlin71 Opublikowano 25 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2020 Ten model z filmu robi wrażenie. A raczej jego majestatyczny lot. Tyle że takie coś to tylko na całkowicie i absolutnie bezwietrzną pogodę, a takie dni zdarzają się jeden, góra dwa w roku. Za wiele byś nie polatał takim czymś... A jeszcze okazało by się pewnie że jak ten jeden dzień w roku, długo wyczekiwany, się zdarzył to ty musisz siedzieć w pracy, albo coś tam, i nijak nie ma możności wyskoczyć na latanie... Zapomniał byś jak aparatura wygląda i w jakim "mode" ją miałeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek1925 Opublikowano 26 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2020 Co do tego wiatru i wolnego latania to jak dla mnie sporo zależy od budowy modelu. Myślę że spora część ludzi kojarzy taki model jak Slowly RC. Myślałem że on tylko na bezwietrzną pogodę ok, tymczasem okazuje się że chyba najlepiej ze wszystkich trzyma się na wietrze. Zrobiłem mu duże uszy i duży bardzo ogon. Efekt taki że nawet gdy wieje sam się stabilizuje i dobrze reaguje na drążki. Sam się zdziwiłem tym modelem. Wiatr mały był co nawet słychać na filmie, pod niego leciał dosyć wolno (nawet stawał w miejscu, w jednym miejscu dałem mu więcej gazu i poszedł pionowo w górę prawie) lecz z wiatrem już zdecydowanie przyśpieszał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stema Opublikowano 27 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2020 4 godziny temu, Jarek1925 napisał: Co do tego wiatru i wolnego latania to jak dla mnie sporo zależy od budowy modelu. ... Jest całe mnóstwo podobnych tak latających modeli. Z napędem też. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bociakrodyl Opublikowano 27 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2020 Jakkolwiek to zabrzmi kwestię wiatrów nie wziąłem pod uwagę ;-) Dzięki za kolejną porcję wiedzy! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stema Opublikowano 27 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2020 Godzinę temu, Bociakrodyl napisał: Jakkolwiek to zabrzmi kwestię wiatrów nie wziąłem pod uwagę ? Dzięki za kolejną porcję wiedzy! No tak, napisałem, że są z napędem, a gdzie film? ? Do zabawy takimi modelami wystarczają trzy kanały, wysokość, kierunek i gaz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bociakrodyl Opublikowano 27 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2020 Piękne wolnoloty, oglądanie takich w locie sprawia, że w jakiś błogi stan wpadam :-) a podobne można z depronu zrobić, nie ma przeciwwskazań jakiś? mam na myśli, że materiał nie wytrzyma lub nie będą tak lekkie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek1925 Opublikowano 27 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2020 Chcesz z depronu to masz z depronu jesjest chyba nawet film jak to zbudować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stema Opublikowano 27 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2020 2 godziny temu, Bociakrodyl napisał: Piękne wolnoloty, oglądanie takich w locie sprawia, że w jakiś błogi stan wpadam ? a podobne można z depronu zrobić, nie ma przeciwwskazań jakiś? mam na myśli, że materiał nie wytrzyma lub nie będą tak lekkie Można. Listwy i tak nie są "depronowe" Powiem jednak tak, kiedyś po moim powrocie do modelarstwa, nie tak dawno, też uparłem się na depron bo tak obecnie ludzie budują. Takie to modne i tanie. Po jakimś czasie przekonałem się, że prawdziwe modele to i tak trzeba budować tradycyjnie. Depron jest do modeli dedykowanych pod niego. No i zostałem z ledwo zaczętymi paczkami 3 mm i 6 mm grubości. Wcale tak tanio to moje depronowe budowanie nie wyszło. ? Te modele tak błogo się snują po niebo ze względu na obfite kształty i profile dla niskich Re. Tu pokaz jak prosto się takie buduje: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi