cZyNo Opublikowano 26 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2020 W dniu 25.07.2020 o 13:18, jacekplacek napisał: siła wiatru, nie jest zależna od wielkości górki, np., na wtorek 28.07.2020, przewidywany jest u nas na górce wiatr : płd. zach. (porywy wiatru 70 km/godz), Ciekawe stwierdzenie, choć nieprawdziwe. Ale fajnie że chcesz zrobić sobie zboczowy model do zabawy. Warto się w to bawić. Zbocze jest piękne, dzikie i adrenalinogenne. I z zasady tam wszystko lata. Bez lotek i z dużym wzniosem też - toż to historia zboczeńców. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan12 Opublikowano 27 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2020 10 godzin temu, cZyNo napisał: Ciekawe stwierdzenie, choć nieprawdziwe. Ale fajnie że chcesz zrobić sobie zboczowy model do zabawy. Warto się w to bawić. Zbocze jest piękne, dzikie i adrenalinogenne. I z zasady tam wszystko lata. Bez lotek i z dużym wzniosem też - toż to historia zboczeńców. Od takich zaczynałem?, 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 27 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2020 Bardzo mi się podobają takie stare zdjęcia, mają swój specyficzny urok.Wtedy pomimo braków w sklepach modelarzy było więcej.... Teraz można kupić praktycznie wszystko a młodzież nawet nie chce spróbować modelarstwa. Taki paradoks. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 28 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2020 W dniu 27.07.2020 o 07:58, tytan12 napisał: Od takich zaczynałem?, Zawsze mnie intryguje jak takie szczypiorki utrzymują się na zboczu gdy wieje wiatr Fajne zdjęcie ... i zbocze bez drzew - już rzecz praktycznie niespotykana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan12 Opublikowano 28 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2020 3 minuty temu, cZyNo napisał: Zawsze mnie intryguje jak takie szczypiorki utrzymują się na zboczu gdy wieje wiatr Fajne zdjęcie ... i zbocze bez drzew - już rzecz praktycznie niespotykana Hehe,to było 40 lat temu ,teraz człowiek przytył,zbocze zarosło i jak tu panie żyć?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czaro Opublikowano 28 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2020 4 godziny temu, cZyNo napisał: Zawsze mnie intryguje jak takie szczypiorki utrzymują się na zboczu gdy wieje wiatr Mniejszy współczynnik oporu i radykalnie mniejsza powierzchnia omywana powodują, że siła targająca znacząco spada. Być może wtedy nie trzeba dobalastowania. Ale to tylko teoria, bo nie mam jak sprawdzić. Nie mam zbocza 2 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 29 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2020 No właśnie nie zawsze mniejsza powierzchnia oporu czołowego i brak balastu brzusznego wystarcza. Możliwe, że mam gdzieś zdjęcie jak takiego szczypiorka, którego kolega musiał podpierać żeby się nie wywrócił Ale i widziałem przypadek, że wiatr przewrócił zawodnika, a że mocno wiało, to biedak nie mógł wstać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi