Romann Opublikowano 2 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2020 Witam. Silnik chodzil i po zgaszeniu silnika nie moglem zapalic go ponownie. Dokopalem sie do swiecy i okazalo sie ze nie ma iskry. Moje pytanie: jak sprawdzic zaplon bez podlaczania swiecy, czy sam uklad zaplonowy jest dobry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 2 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2020 Jak kazdy inny, czy jest iskra na fajce Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 2 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2020 Pamiętaj tylko by nie kręcić śmigłem gdy napięcie jest podłączone do aparatu zapłonowego, a fajka zdjęta ze świecy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 2 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2020 15 minut temu, Irek M napisał: Pamiętaj tylko by nie kręcić śmigłem gdy napięcie jest podłączone do aparatu zapłonowego, a fajka zdjęta ze świecy. Właśnie się zastanawiam dlaczego sa takie twierdzenia ? tam jest układ z cewką wysokiego napięcia i tranzystorem kluczującym , myślisz ze przebicie uszkodzi układ ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 2 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2020 Tak zawsze podawali w instrukcji więc trzymam się tego ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 2 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2020 7 godzin temu, Marek_Spy napisał: Jak kazdy inny, czy jest iskra na fajce To nie koniecznie właściwy wyznacznik. Miałem spore problemy niegdyś jak się okazało z uszkodzonym aparatem w DA 120 ( prawdopodobnie po kraksie) Iskra była na obu cylindrach ale tak marna że silnik palił ale z problemami i chodził nierówno na jałowych obrotach nie mówiąc o znikomej lub gwałtownej reakcji na gaz. Dopiero podmiana na inny, nowy aparat pokazała że silnik ożył i palił jak złoto. Tak więc iskra może być lecz aparat niekoniecznie musi być sprawny... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 2 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2020 A wiesz chetnie bym taki układ rozebrał Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 2 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2020 Niestety został odesłany a w zamian dostarczony nowy. Ale ciekawe czemu i co się w nim stało że działał tak od niechcenia nie mając sprawności na poprawne działanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr28 Opublikowano 2 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2020 6 godzin temu, Marek_Spy napisał: Właśnie się zastanawiam dlaczego sa takie twierdzenia ? tam jest układ z cewką wysokiego napięcia i tranzystorem kluczującym , myślisz ze przebicie uszkodzi układ ? Ano dlatego kolego że,wygenerowane wysokie napięcie w module zapłonowym ,musi być rozładowane przez świecę zapłonową.A w innym przypadku rozładowanie nastapi w cewce i uszkodzi moduł. I w każdej instrukcji benzyniaka podają żeby tak nie robić. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romann Opublikowano 2 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2020 Dzieki bardzo za duzo podpowiedzi......silnik wczesniej troszeczke szczekal, nie chodzil w/g mnie jak igielka. Prawdopodobnie moze to wina swiecy , jak mi zasugerowal jeden z forumowiczow. Ale bylem ciekawy czy jest sposob sprawdzenia bez swiecy, czy taki uklad chodzi. Dzieki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MirekC Opublikowano 2 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2020 Odłączyć napięcie zasilania modułu zapłonowego(sprawdzić napięcie). Wykręcić świecę i włożyć ją na powrót do fajki !. Dotykając świecą do korpusu silnika(głowicy cylindra) szczeliną do góry. Włączyć zasilanie zapłonu i pokręcić wałem silnika, po zbliżeniu/przejściu czujnika Halla powinna się pojawić wyraźna iskra. Jeśli nie to mamy problem... Ważne!!! nie uruchamiać układu bez świecy..bo wysokie napięcie i tak da iskrę ale w innym miejscu układu najczęściej zabijając elektronikę !! 9 godzin temu, Marek_Spy napisał: Jak kazdy inny, czy jest iskra na fajce Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka Jak już pisałem nie robić prób bez świecy w fajce !!!! bo zabijesz elektronikę modułu zapłonowego...sprawdzone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 2 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2020 A tak, bez świecy będzie losowe wyładowanie, tylko ze tam nic mądrego być nie może, instrukcje za jak zawsze na wyrost ale sie nie upieram, doswiadczenie mam z duzymi motorkami pb a to inna bajka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stanislaw Opublikowano 3 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2020 12 godzin temu, Marek_Spy napisał: A wiesz chetnie bym taki układ rozebrał Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka te modułu są zalewane jakąś gumową pianką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 3 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2020 Sobie z tym dam rade, to jakiś silikon Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stanislaw Opublikowano 3 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2020 Jakiś moduł znajdę , podaj adres paczkomatu inPost to wyślę .Może uda się naprawiać . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 3 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2020 Ok ale komplet z czujnikiem. Muszę to na stole zasymulować Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romann Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Witam. U mnie prawdopodobnie padl uklad zasilania. Podlaczenie nowej swiecy nic nie dalo....pech to pech..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motfil Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Witam . Sprawdż i wymień jeszcze rezystor w fajce , potrafi się upalić . 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dimmus Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2020 W moim czujnik halla leciał w kulki, kabelki się urwały i zapłon nie miał informacji kiedy świeczkę zaświecić. Przejrzyj dobrze przewody przy hallu. Ja swojego wytargałem i jeden z przewodów był ułamany zaraz za termokurczką. Przylutowałem, zakleiłem i działa jak powinno.Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi