Marcin Opublikowano 4 Września 2020 Opublikowano 4 Września 2020 Zaczyna mi po głowie kiełkować temat dłuższych lotów. Na razie w oparciu o wirnikowce, ale jak się do iNav przekonam, to pewnie i jakieś skrzydełko (mam 2m Opterrę) ulotnię. Co mam, czego oczekuję... Mam przerobionego starego graupnera mx16 na system Jeti Duplex na zasadzie wywalenia oryginalnego modułu nadawczego z wnętrza nadajnika i wsadzeniu tam płytki wyciągniętej z modułu JR Duplex Tu2. Samo podpięcie było bardzo łatwe, bo po prostu wyciągnąłem z aparatury 3 przewody - zasilania i PPM, wpiąłem do Jeti i działało przez wiele lat. Jeti daje mi 2km zasięgu (może ciut więcej, nie odważyłem się testować bo kończyło się bezpieczne otoczenie) co już jest fajnym wynikiem na latanie, ale walczę z jak największym zasięgiem koptera (już przebijam 10km) no i w tym momencie link RC jest wąskim gardłem. Chciałbym jakiś system, który po prostu podepnę do tych 5V z aparatury i sygnału PPM i ruszy. Bez kombinowania itp. Qlrs wydaje się fajną propozycją, ale 433 oznacza spore anteny, co w kopterze może być chyba już problemem. Drugą opcją jest crossfire, ale wersja z modułami pod gniazda JR oznacza brak niektórych funkcji (bo steruje się tym przez OpenTX), a znów pełny nadajnik w wersji Lite to spore koszta. Za to mam sprawdzone rozwiązanie, używane przez wielu na świecie więc łatwiej o support i odpowiedzi na pytania. R9M z frysky jest tańszy, ale coś mi się obiło o uszy, że mieszają z odbiornikami itp. Co sugerujecie?
maxiiii Opublikowano 4 Września 2020 Opublikowano 4 Września 2020 Jeżeli chcesz wyjść poza zasięg 5km to bez lrs-a się nie obejdzie. 433Mhz ze wszystkich ma największy zasięg ale i największe anteny. W dronie możesz użyć anten monopole i tak na 5-10 km starczy. O chociażby taką: http://qlrs.pl/antena-lrs-eleres-openlrs-433mhz-mono-elastyczna-1mm . Jeżeli masz jakiegoś malucha dla którego anteny typu dipol z ramionami 2 x16cm są za duże to racze powinieneś ograniczyć loty do wielkości 100-200m. Najtaniej i najlepiej samemu zmontować sobie linka qlrs. Zapomnisz wtedy o problemach z zasięgiem.
Marcin Opublikowano 4 Września 2020 Autor Opublikowano 4 Września 2020 Poniżej 5km bez lrs? Jak? Wlasnie z powodu wielkosci anten 433 mnie blokuje - rama to iFlight DC7, ktora pozwala umiescic antene typu T poziomo z tylu koptera, ale ona jest przygotowana pod crossfire, czyli 868Mhz. Ta antena, co pokazales, rozumiem, ze po prostu pionowo z tyłu drona w górę i już? Nie rozumiem, o co Ci chodzi z tym 100 - 200m? Gdyby qlrs był na 868 to bym go wziął. Jeszcze myślę o zaczekaniu na Ghost z ImmersionRC - long range na 2.4Ghz wykombinowali.
Patryk Sokol Opublikowano 4 Września 2020 Opublikowano 4 Września 2020 Ja powiem to co zawsze mówię - R9 działa bardzo, bardzo dobrze. Ale tak - coś z odbiornikami zaczynają kombinować. Tyle,że jak wejdziesz w R9 2019 to się problemów bym nie spodziewał, też działa z PPMa
Marcin Opublikowano 4 Września 2020 Autor Opublikowano 4 Września 2020 OK, a muszę do tego mieć OpenTX koniecznie? Jak to wygląda jakbym po prostu na 'krótko' wpiął się do pinów z PPM i zasilaniem 5V z aparatury? Kocham mojego starego Graupnera
maxiiii Opublikowano 4 Września 2020 Opublikowano 4 Września 2020 Qlrs jest na 433, 868 i 915 mhz. Jak znasz instrukcję obsługi lutownicy to w godzinę sam poskładasz system. Do wersji 1,92 wystarczy podpiąć ppm i już. Od wersji 2.0 potrzebny jest w radiu SBUS. Open tx nie jest potrzebny.
pjk11 Opublikowano 4 Września 2020 Opublikowano 4 Września 2020 3 godziny temu, Patryk Sokol napisał: Ja powiem to co zawsze mówię - R9 działa bardzo, bardzo dobrze. Ale tak - coś z odbiornikami zaczynają kombinować. Tyle,że jak wejdziesz w R9 2019 to się problemów bym nie spodziewał, też działa z PPMa Tak jak Patryk mówi. R9 to dobry sprzet, tylko trzeba wiedziec co i jak. A jak nie wiesz to CRSF (OTA z TX do RX - genialne, wiem R9 tez to ma, ale CRSF robi to cudnie). A co do Ghosta, to nie wiem, zapowiada sie obiecujaco, ale 2.4??? No nie wiem.
Marcin Opublikowano 4 Września 2020 Autor Opublikowano 4 Września 2020 2 godziny temu, maxiiii napisał: Qlrs jest na 433, 868 i 915 mhz. Jak znasz instrukcję obsługi lutownicy to w godzinę sam poskładasz system. Do wersji 1,92 wystarczy podpiąć ppm i już. Od wersji 2.0 potrzebny jest w radiu SBUS. Open tx nie jest potrzebny. O, to jest opcja - czytajac o qlrs wszedzie mi sie pojawialo 433 i dlatego bylem srednio sceptycznie nastawiony, ale widze, ze 868 jest mozliwe, a to oznacza anteny do przyjecia wielkosciowo. Lutowanie to nie problem, cos tam ogarniam, ostatnio sie nauczylem pakiety Li-ion robic, wiec mysle, ze podolam. FC w kopterach do sciezek tez czasami lutuje. Zmiana czestotliwosci w qlrs odbywa sie jak, przez zmiane softu? I czy wtedy antena w kopterze moze byc ulozona "plasko", horyzontalnie?
maxiiii Opublikowano 4 Września 2020 Opublikowano 4 Września 2020 Do każdej z tych częstotliwości jest inny moduł. Każdy z nich posiada filtr na wyjściu i nie można ich programować zamiennie. Tutaj masz możliwość kupienia takiego modułu , akurat jest promocja na 50%. https://pl.aliexpress.com/item/32802272409.html
Marcin Opublikowano 5 Września 2020 Autor Opublikowano 5 Września 2020 OK, dzięki. Rozmawiałem z qlrs i tylko 433 sprzedaje. Na olx można kupić taranisa q7 z ich modułem long range, ewentualnie samego taranisa i wtedy dokupić crossfire - mam 868 i normalniejsze antenki
Marcin Opublikowano 8 Września 2020 Autor Opublikowano 8 Września 2020 Chyba pójdę w crossfire, natomiast nie wiem jeszcze, czy brać pełną wersję czy zestaw z modułem pod gniazdo JR i robić przejście do pinów (nie mam gniazda JR w aparaturze, ale wyprowadzić PPM do modułu to nie problem). A przyda się, bo mój kopter dziś ładnie zasięgu narobił 1
Marcin Opublikowano 12 Września 2020 Autor Opublikowano 12 Września 2020 No i Crossfire zamontowany... Przelacznik steruje zasilaniem - albo 12V idzie na crossfire albo na wbudowany wewnetrzny modul Jeti Duplex. Kiedys ta aparatura byla na 35mhz ?
pjk11 Opublikowano 12 Września 2020 Opublikowano 12 Września 2020 Jaki(e) masz odbiornik(i) do CRSF? I jak programujesz TX bez OpenTX? Pozdrawiam
Marcin Opublikowano 12 Września 2020 Autor Opublikowano 12 Września 2020 Na razie jeden Nano RX. Programuje przez USB programem TBS Agent. Ustawisz praktycznie wszystko tak, jak z OpenTX.
pjk11 Opublikowano 12 Września 2020 Opublikowano 12 Września 2020 A jak z telemetrią CRSF do takich PPM TX? Wyswietla cos, albo gada? Pozdrawiam
Marcin Opublikowano 12 Września 2020 Autor Opublikowano 12 Września 2020 Nie, nic. Ale ja to na OSD mam wiec na razie wystarczy.
pjk11 Opublikowano 2 Listopada 2020 Opublikowano 2 Listopada 2020 Project X. Supranar 838 + Crossfire. W trakcie. Sa male problemy ale mysle ze do przejscia.
Marcin Opublikowano 3 Listopada 2020 Autor Opublikowano 3 Listopada 2020 U mnie skonczylo sie Jumperem T16. Jednak telemetria na ekranie i gadająca to wygodna rzecz.
dariuszj Opublikowano 3 Listopada 2020 Opublikowano 3 Listopada 2020 Czemu wybrałeś Jumpera a nie Radiomastera?
Marcin Opublikowano 3 Listopada 2020 Autor Opublikowano 3 Listopada 2020 A bo miałem okazję kupić w dobrej cenie już ze zmodyfikowanymi wnętrznościami (lepsze kable)
Rekomendowane odpowiedzi