witold_pi Opublikowano 23 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2020 Czy ktoś już przechowywał używane silniki w słoikach zalane olejem napędowym niczym preparaty anatomiczne w formalinie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 23 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2020 49 minut temu, witold_pi napisał: Czy ktoś już przechowywał używane silniki w słoikach zalane olejem napędowym niczym preparaty anatomiczne w formalinie? kiedyś udało mi się zapomnieć i postał moze ze dwa lata ...nic mu sie nie stało a co chcesz w spiżarni trzymać ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witold_pi Opublikowano 23 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2020 nie mam spiżarni ale mam korozję :-), w oleju ładnie odchodzi ze stali i nie ma dopływu tlenu a wymiana łożysk stała się kosztowna no chyba że używa się chińskie po 2 zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 23 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2020 30 minut temu, witold_pi napisał: w oleju ładnie odchodzi ze stali racja...w tym moim słoiku to Piorun sie moczył i rzeczywiście łozyska ruszyły ale i tak do wymiany poszły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolocik Opublikowano 15 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2020 Wrócę do tematu, czym konserwujecie silnik, te kolekcjonerskie ktore mają leżeć latami? Wystarczy konserwować olejem syntetycznym? Pozdrawiam Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 15 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2020 Piotrze, moim zdaniem najlepszy jest olej bezkwasowy używany do maszyn szwalniczych + dodatkowo zawinięcie w szmatke nasyconą olejem + torebka strunowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 15 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2020 W dniu 23.09.2020 o 20:45, witold_pi napisał: nie mam spiżarni ale mam korozję :-), w oleju ładnie odchodzi ze stali i nie ma dopływu tlenu a wymiana łożysk stała się kosztowna no chyba że używa się chińskie po 2 zł. Tyle ze ten olej powstrzyma jedynie dalsza korozje. Tej ktora masz , raczej nie "zwalczy" . Nie przesadzaj z cenami . Bralem ostatnio komplet do silnika Enya 53-4C i wyszlo jakies 50 zl. Moze to nie sa najlepsze lozyska swiata , ale silnik tez nie jest wyczynowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba Opublikowano 15 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2020 1 godzinę temu, d9Jacek napisał: Piotrze, moim zdaniem najlepszy jest olej bezkwasowy używany do maszyn szwalniczych + dodatkowo zawinięcie w szmatke nasyconą olejem + torebka strunowa A co powiesz o syntetycznym oleju do silników 2t? Oczywiście ten olej używany do mieszkanki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witold_pi Opublikowano 15 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2020 1 godzinę temu, jarek996 napisał: Bralem ostatnio komplet do silnika Enya 53-4C i wyszlo jakies 50 zl. Moze to nie sa najlepsze lozyska swiata , ale silnik tez nie jest wyczynowy. lopes1990 14 gru 2020, 21:48 ŁOŻYSKO 6902 2RS EZO JAPAN 15X28X7 płatność zakończona (9359899569) 1 x 19,00 zł 19,00 zł ŁOŻYSKO R6 ZZ EZO JAPAN 9,525x22,225x7,142 (9359776620) 2 x 12,50 zł 25,00 zł SZCZEGÓŁY OCEŃ SPRZEDAWCĘ RAZEM Z DOSTAWĄ 44,00 zł Zakup z pakietem Smart Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 15 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2020 Czyli co , kupiles ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 15 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2020 2 godziny temu, qpa napisał: A co powiesz o syntetycznym oleju do silników 2t? Kuba, powiem ,że jest bardzo dobry ale do konserwowania silników nie uzywałem go, Ten olej do maszyn to stara , moim zdaniem , dobra szkoła ...chyba nawet był polecany przez W.Schiera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witold_pi Opublikowano 15 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2020 1 godzinę temu, jarek996 napisał: Czyli co , kupiles ? Tak do os a 55 ax Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 15 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2020 OK. Nie ma to jak nowe ? Ja jak rozbieram te swoje ENYE , to sie nawet nie zastanawiam , czy stare sa OK . Jak juz robie "kapitalke" to zmieniam wszystkie . Silnik do latania , czy na polke ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witold_pi Opublikowano 15 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2020 miał być nowy ale jak to bywa w naszym kraju był nowy inaczej. Dziwi mnie to, że padło przednie łożysko. Myślę, że ma za sobą jeden krótki lot i napotkał na swej drodze pancerną brzozę. Nie mam jak sprawdzić czy wał jest bananowaty? Silnik do latania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 15 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2020 1 minutę temu, witold_pi napisał: Nie mam jak sprawdzić czy wał jest bananowaty Jak odpalisz , to sie od razu dowiesz ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 15 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2020 29 minut temu, witold_pi napisał: Nie mam jak sprawdzić czy wał jest bananowaty? Silnik do latania. Najprostszy sposób sprawdzić możesz na szybie. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witold_pi Opublikowano 15 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2020 a widziałeś prostą szybę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 15 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2020 15 minut temu, witold_pi napisał: a widziałeś prostą szybę? U Was w familiokach sa takie stare , pofaldowane ? ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witold_pi Opublikowano 15 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2020 Bo jak byś nie wiedział szkło jest cieczą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 15 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2020 Wiesz co za mądry jestęś.Już któryś raz dostajesz gotową pomoc a Ty fisiujesz.Napewno szyba nie będzie przekoszona na odcinku paru centymetrów . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi