Skocz do zawartości

przechowywanie silników

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
49 minut temu, witold_pi napisał:

Czy ktoś już przechowywał używane silniki w słoikach zalane olejem napędowym niczym preparaty anatomiczne w formalinie?

kiedyś udało mi się zapomnieć i postał moze ze dwa lata :)...nic mu sie nie stało

a co chcesz w spiżarni trzymać ?

Opublikowano

nie mam spiżarni ale mam korozję :-), w oleju ładnie odchodzi ze stali i nie ma dopływu tlenu a wymiana łożysk stała się kosztowna no chyba że używa się chińskie po 2 zł.

Opublikowano
30 minut temu, witold_pi napisał:

w oleju ładnie odchodzi ze stali

racja...w tym moim słoiku to Piorun sie moczył i rzeczywiście  łozyska ruszyły ale i tak do wymiany poszły

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Wrócę do tematu, czym konserwujecie silnik, te kolekcjonerskie ktore mają leżeć latami? Wystarczy konserwować olejem syntetycznym?

Pozdrawiam

Piotr

Opublikowano

Piotrze,

moim zdaniem  najlepszy jest olej bezkwasowy używany do maszyn szwalniczych + dodatkowo zawinięcie w  szmatke nasyconą olejem + torebka strunowa

Opublikowano
W dniu 23.09.2020 o 20:45, witold_pi napisał:

nie mam spiżarni ale mam korozję :-), w oleju ładnie odchodzi ze stali i nie ma dopływu tlenu a wymiana łożysk stała się kosztowna no chyba że używa się chińskie po 2 zł.

Tyle ze ten olej powstrzyma jedynie dalsza korozje. Tej ktora masz , raczej nie "zwalczy" . Nie przesadzaj z cenami . Bralem ostatnio komplet do silnika Enya 53-4C i wyszlo jakies 50 zl.   Moze to nie sa najlepsze lozyska swiata , ale silnik tez nie jest wyczynowy. 

Opublikowano
1 godzinę temu, d9Jacek napisał:

Piotrze,

moim zdaniem  najlepszy jest olej bezkwasowy używany do maszyn szwalniczych + dodatkowo zawinięcie w  szmatke nasyconą olejem + torebka strunowa

A co powiesz o syntetycznym oleju do silników 2t? Oczywiście ten olej używany do mieszkanki. 

Opublikowano
1 godzinę temu, jarek996 napisał:

Bralem ostatnio komplet do silnika Enya 53-4C i wyszlo jakies 50 zl.   Moze to nie sa najlepsze lozyska swiata , ale silnik tez nie jest wyczynowy. 

lopes1990

14 gru 2020, 21:48

ŁOŻYSKO 6902 2RS EZO JAPAN 15X28X7

płatność zakończona
(9359899569)
1 x 19,00 zł

19,00 zł

ŁOŻYSKO R6 ZZ EZO JAPAN 9,525x22,225x7,142 
(9359776620)
2 x 12,50 zł

25,00 zł

SZCZEGÓŁY
OCEŃ SPRZEDAWCĘ
RAZEM Z DOSTAWĄ

44,00 zł
Zakup z pakietem Smart

Opublikowano
2 godziny temu, qpa napisał:

A co powiesz o syntetycznym oleju do silników 2t?

Kuba,

powiem ,że jest bardzo dobry  ale  do konserwowania silników  nie uzywałem go,

Ten olej do maszyn to stara  , moim zdaniem , dobra szkoła ...chyba nawet był polecany przez W.Schiera

Opublikowano

OK. Nie ma to jak nowe ? 

Ja jak rozbieram te swoje ENYE , to sie nawet nie zastanawiam , czy stare sa OK . Jak juz robie "kapitalke" to zmieniam wszystkie . 

Silnik do latania , czy na polke ? 

Opublikowano

miał być nowy ale jak to bywa w naszym kraju był nowy inaczej. Dziwi mnie to, że padło przednie łożysko. Myślę, że ma za sobą jeden krótki lot i napotkał na swej drodze pancerną brzozę. Nie mam jak sprawdzić czy wał jest bananowaty? Silnik do latania. 

Opublikowano
29 minut temu, witold_pi napisał:

Nie mam jak sprawdzić czy wał jest bananowaty? Silnik do latania. 

Najprostszy sposób sprawdzić możesz na szybie.

• Lubię to 1
Opublikowano

Wiesz co za mądry jestęś.Już któryś raz dostajesz gotową pomoc a Ty fisiujesz.Napewno szyba nie będzie przekoszona na odcinku paru centymetrów .

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.