Skocz do zawartości

przechowywanie silników

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jacku można i tak można na pryźmie można i na maszynie pomiarowej np.zeiss umes taką mam w pracy,ja podałem najprostszą metodę bez jakiego kolwiek dostępu do sprzętu.Ale Witek ma na śląsku pokrzywione szyby a może całe okna szkodami górniczymi więc ma problem

• Haha 1
Opublikowano

świat się kończy, tzn kończy się na szybie w dodatku krzywej a  miało być o silnikach

2 minuty temu, Grzesiek napisał:

,ja podałem najprostszą metodę

zgadza się , jak jest krzywa to do szklarza  z tym trzeba 

a dlaczego tokarka ??? w książce B.Krauzego o silnika  jest podana metoda sprawdzania i ew prostowania wału

• Lubię to 1
Opublikowano
3 godziny temu, witold_pi napisał:

Bo jak byś nie wiedział szkło jest cieczą

Koledzy maja rację,  wiesz jak się produkuje szkło metodą float na roztopionej cynie?

https://automatykab2b.pl/temat-miesiaca/46506-hutnictwo-szkla-i-metali-procesy-produkcyjne-pomiary-i-automatyzacja

Płaskość tafli zapewnia... grawitacja. Szkło produkowane tą metodą jest prawie idealnie płaskie(nie mylić z hartowanym czy ciągnionym) jeśli są dostatecznie małe by się nie uginać pod własnym ciężarem.

https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwj3-ISvidHtAhW-A2MBHdhrCroQFjABegQIBRAC&url=https%3A%2F%2Fwww.agc-poland.pl%2Fdownload%2F390&usg=AOvVaw0gssn_Xn5qh1DFKKVrEAzz

Zresztą szkła używa się do produkcji np szklanych liniałów pomiarowych o dokładności nawet 0,1µm, więc każda większa nierówność niweczyłaby taką dokładność.

http://optima-electronic.my.contact.bg/en/Wcd0cbb45026cb.htm

• Lubię to 2
Opublikowano
20 godzin temu, witold_pi napisał:

Bo jak byś nie wiedział szkło jest cieczą

Że co???Wiekszej bzdury już dawno nie czytałem ?

Tak się składa że jestem po szkole szklarskiej-jestem technologiem szkła i pierwsze słyszę o takiej rzeczy...

To , że szkło w środku może być niezkrystalizowane nawet przez tysiące i miliony lat to nie jest powód do tego , że jest cieczą.Szkło jest w stanie skupienia stałym, choć nie krystalicznym.I twierdzenie ,że szkło jest cieczą jest błędne.

Opublikowano

Trzeba by uściślić-lepkość ma ciało stałe plastyczne.Szkło jest specyficznym materiałem bo ma właściwości i cieczy i ciała stałego.Wskutek tego nie można twierdzić ,że jest definitywnie cieczą, bo to nie prawda.Napisałem wcześniej ,że jest w stanie stałym choć nie krystalicznym ale tak naprawdę trzeba uścislić , że nie można go właściwie przypisać do żadnego z tych stanów.Nie jest to do dziś rozstrzygnięte.

Opublikowano

Z tego co mnie uczyli kiedyś na fizyce to szkło jest cieczą przechłodzoną ale to tylko dywagacje naukowe taj jak i to że na Śląsku wszystko jest krzywe z powodu kretów żerujących na krzywdzie innych. Wracając do tematu krzywego wału jest na tyle krótki i posiada 3 średnice - gwintu, łożyska przedniego i tylnego , że nie wiem jak na płytce szklanej dałoby się sprawdzić? Mam tokarkę ale chińską i podejrzewam że bicie wrzeciona? (nie jestem ślusarzem) jest dość duże ale nie mam czujnika zegarowego :-(.

Opublikowano

Ja wiem jak  jak to sprawdzić ale Ty wiesz lepiej więc kombinuj.Poraz Enty nie dostaniesz gotowego rozwiązania kozaku.Nauka to potęgi klùcz.Podpowiem tyle że można to sprawdzić za pomocą szyby i szczelinomierza a w przypadku braku szczelinomierza za pomocą kartki z zeszytu która ma 0.1mm.

Opublikowano
12 minut temu, jarek996 napisał:

Ja zawsze bardzo lubilem momenty w filmach , jak gliny szly do do patologa , a on siedzi i wcina kanapki , pokazujac jakies rany postrzalowe i urwana reke ?

No a jak myślisz na zajęciach anatomii nie jadło się śniadania?

Nie jestem uparty tylko nie wiem jak niby to zrobić zakładając że mam szklany stół i szczelinomierz ?

Opublikowano
38 minut temu, jarek996 napisał:

Witek jest znanym "uparciuszkiem" ?

Dla tego zamiast fisiować niech się uczu i kombinuje.Może to do niego dotrze że nie jest najmondrzejszy.?Poraz trzeci dostał kawe na ławe ale drwił .Więc niech sam ogarnia problem

PS. Witek to dlaczego nie napisałeś ze nie wiesz -nie umiesz tego sprawdzić na szybie?Tylko herezje.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.