Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Jarek1925 Opublikowano 22 Października 2020 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 22 Października 2020 Tak więc użytkownicy którzy widzieli Sd.Kfz 222 z marca pewnie mnie pamiętają. Tym razem stwierdziłem że przydałoby się mieć WPL-a tylko pływającego. A do tego nałożyć jakąś pasującą do reszty budę. W ten sposób powstał BRDM 2 w skali 1/16 na podzespołach WPL B24. Podwozie zostało mi po przeniesieniu budy z B24 na podwozie gąsienicowe. Trochę danych technicznych. Wszystko jest w metalu, silnik 370 jednobiegowy (uważam że ta przekładnia jest najtrwalsza z wszystkich dostępnych), cała buda uszczelniona do góry do wysokości wieży. Światła wszystkie sprawne i świecą. Dałem celowo diody barwy ciepłej by pasowały trochę do epoki. Szperacz na serwie więc obracany 180 stopni na boki tak samo jak wieża. Dlaczego wieża tylko 180 stopni a nie 360? Ponieważ w planach miałem założenie kamery FPV z starego drona która nie ma nie wiadomo jak wielkiego zasięgu ale za to obraz po WIFI na telefon w 720p. Z tego tytułu nie chciałem bym przypadkiem ukręcił kable. 2 włazy na górze otwierane oraz 2 tylne od silnika w celu włożenia pakietów. Napęd chciałem zrobić jak w prawdziwym poprzez wyprowadzenie wału i osadzeniu na nim śruby lecz rozmiary oraz kąty nie pozwoliły by działało to sprawnie a nie mogłem sobie pozwolić że po przepłynięciu 2m szlag trafi napęd. Tak więc wyprowadziłem krótki wałek i na niego założyłem śmigło z drona. Do skręcania w wodzie posłużą koła. Mają one odpowiednią średnicę by wpłynąć na tor płynięcia. Model nie jest wykonany jakoś idealnie 1:1 ale ma on jeździć w terenie. Dodatkowo prace utrudniała skala ponieważ miejsca po uszczelnieniu i sklejeniu wszystkiego dużo nie ma. Dojdą jeszcze pewnie jakieś dodatki i kosmetyczne przeróbki. Na koniec całość porządnie zostanie pokryte lakierem matowym bezbarwnym by jakoś całość wzmocnić dodatkowo. 20201022_220211.mp4 3 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 23 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2020 Super. Masz film jak jeździ lub pływa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek1925 Opublikowano 23 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2020 Jeszcze niestety nie mam bo czekam na odbiornik. Ma przyjść na dniach a w międzyczasie jeszcze Iskrę kończę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a74BACK Opublikowano 23 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2020 Kółka przeprawowe jeszcze ma, czy już zlikwidowane w WZU ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zipp Opublikowano 23 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2020 Jaka była technika budowy modelu? Nie żebym się czepiał, ale trochę mi napis KFOR nie pasuje (tz. technika wykonania) - wydaje mi się, że można by to zrobić bardziej podobne do oryginału: No chyba, że na polskich pojazdach te napisy były robione odręcznie.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek1925 Opublikowano 23 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2020 Kółka zlikwidowałem z racji że pewnie by mi przeszkadzały bardziej niż pomagały. Zrobienie sensoewnego napędu do nich nie było by proste. A co do napisu jeszcze mogę go zmienić. Litery wyciąć z a4 ksero i przykleic na wikol. Potem lakierem zabezpieczyć przed wodą. A te litery mogę zmyć bo to zwykła Pactra lekko pociągnięta. Widziałem gdzieś taki z improwizowanymi symbolami i dlatego taki zrobiłem ale uwaga słuszna A model klejony z PCV. Szpachlowany itd. Dokładnie to z płyty PCV 1mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo Opublikowano 24 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2020 Zajebista robota czekam na film z jazdy i obowiązkowo z pływania bo wygląda to rewelacyjnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek1925 Opublikowano 24 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2020 Model robiłem na zmianę z Iskrą ale BRDM trochę szybciej poszedł. Teraz muszę przy niej trochę podgonić bo kabina z butelki zrobiona, wszystko zmontowane i czeka na dalsze prace. A BRDM muszę podmalować spód. Poprawić napisy KFOR, dać jakieś lekkie permamentne "brudzenie" no i zainstalować całą elektronikę jak należy. 20201014_222218.mp4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek1925 Opublikowano 31 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2020 Trochę dziś BRDM posiedział w wodzie. Sprawdzałem czy nie posiada przecieków. Wszystko suche. Jutro pewnie dalsze prace. Elektronika itd. 20201031_150940.mp4 20201031_150836 (1).mp4 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek1925 Opublikowano 8 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2020 Dziś mała jazda po kawałku leśnej drogi. Chciałem go w wodzie sprawdzić ale raz że dużo ludzi bo pogoda ładna i spacerowiczów pełno a dwa że trochę już wodę spuszczają na zimę a wolałbym go z mułu nie odkopywać Jeździć jeździ, wszystko gra. Na końcu uwalił się kabel od szperacza ale już zalutowany. 20201108_154145.mp4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek1925 Opublikowano 10 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2020 Ok. No to BRDM 2 popłynął. Nie wiem czy tutaj ktoś zagląda. Zostało ewentualnie dodać śrubę napędową o większym skoku. Tak się prezentuje w wodzie. 20201110_103839.mp4 20201110_104013.mp4 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 10 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2020 Oglądam ten temat i zastanawiam się w jaki sposób uszczelniłeś pojazd i zabezpieczyłeś elektronikę . Bardzo mi się podoba ten BRDM. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek1925 Opublikowano 10 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2020 8 minut temu, Lucjan napisał: Oglądam ten temat i zastanawiam się w jaki sposób uszczelniłeś pojazd i zabezpieczyłeś elektronikę . Bardzo mi się podoba ten BRDM. Wszelkie części mechaniczne wyrzuciłem poza pojazd. Tzn silnik i serwomechanizm są uszczelnione i zabezpieczone od wody i z tego względu cały czas w niej się znajdują. Nadwozie to tak jakby kadłub łodzi. Jest szczelny. Jedynie jest zrobiona jedna dziurka na dole którą przechodzi przewód od silnika i serwomechanizmu. I ta dziurka również jest po przełożeniu kabli zasilikonowana. Podwozie jest przykręcone i zabezpieczone. W ten sposób elektronika jest sucha i nie ma kontaktu z wodą a wszystko sprawnue sobie radzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo Opublikowano 10 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2020 Gdzie tam nie zagląda jak zagląda ? rewelacyjnie wygląda w wodzie. Ciekawe jak dasz większą śrubę to czy nie będzie kłopotu z manewrowaniem w wodzie ? Tak się zastanawiam ale w sumie jak nie spróbujesz to się nie dowiesz ... jedno co bym się przyczepił to za szybki obrót wieży ... może jakiś spowalniacz byś dorzucił żeby obracała się wolniej. Dla mnie super projket ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek1925 Opublikowano 10 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2020 7 minut temu, przemo napisał: Gdzie tam nie zagląda jak zagląda ? rewelacyjnie wygląda w wodzie. Ciekawe jak dasz większą śrubę to czy nie będzie kłopotu z manewrowaniem w wodzie ? Tak się zastanawiam ale w sumie jak nie spróbujesz to się nie dowiesz ... jedno co bym się przyczepił to za szybki obrót wieży ... może jakiś spowalniacz byś dorzucił żeby obracała się wolniej. Dla mnie super projket ? Drążkiem za szybko strzeliłem. Specjalnie też do niego przełożyłem potencjometry na tył pod palce wskazujące. Teraz jadę i powoli się rozglądam wieżą przesuwając palcem potencjometr. Tylko w jednej dłoni telefon a drugiej radio to i wyszło tak i muszę się tłumaczyć wszędzie 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pjk11 Opublikowano 10 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2020 BRDM super, ale coś ty z tym radiem uczynił ? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek1925 Opublikowano 10 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2020 45 minut temu, pjk11 napisał: BRDM super, ale coś ty z tym radiem uczynił ? Pozdrawiam Przeróbki pod siebie. Tak by mi było wygodnie używać. Niektórzy pulpity całe pod niego drukują albo specjalnie pogrubione chwyty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek1925 Opublikowano 14 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2021 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan12 Opublikowano 15 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2021 Szkoda,że nie ma filmiku?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek1925 Opublikowano 15 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2021 2 godziny temu, tytan12 napisał: Szkoda,że nie ma filmiku?. A jest jest. Tylko proponuję na telefonie oglądać. Ładnie idzie po leśnej ścieżce. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi