Skocz do zawartości

Skrzydełko "Insomniac - 15cu"

Aeron1

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Ja też zbudowałem takiego w 2005 roku

Mam do ciebie pytanie czy robiłeś skłon i wykłon silnika, bo na planach nic na ten temat nie jest napisane i czy wystarczy jak obie sterolotki będą wychylone po 3mm do góry, aby zapewnić stateczność.

Wstępnie tak ustawiłem.

dsc01867zd1.jpg

dsc01864di1.jpg

Wychodzi 800g z paliwem, co jak na model skrzydełka z motorkiem 2,5ccm nie jest rewelacją

Może to nie rewelacja ale mój exTRIM z ASP 15 też ważył 800 g i wisiał na śmigle :lol::lol:

• Odpowiedzi 40
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

O żesz kurdesz ależ to fajne! :-)

Od jakiegoś czasu szukam planów fajnego skrzydełka z napędem spalinowym i widzę, że już znalazłem :-)

Co do skłonu, to pewnie Japim odpowie szczegółowo bo miał ten model, ale moim zdaniem na zerowych kątach powinien latać. Trzeba będzie tylko wytrymować lotkami, żeby go nie kręciło w lewo. W każdym razie w moim skrzydełku tak to działa.

Opublikowano

Odnośnie wykłonu to będę musiał sprawdzić. Model przeszedł totalną rozwałkę i ocalały tylko skrzydła. O ile pamiętam wręga była na zero - ale dałem podkładki. Mój na MVVSie 3.5 ważył ok 1 kg. Nie da się ukryć, że był diabel :twisted:

Opublikowano

Witam.Jeśli można wtrące swoje 3grosze. Moje insomniaki były powiększone do 100 cm rozpiętości i latały na os25la. Silnik miał 0` wdół i 2`w prawo. Model latał bardzo pewnie,bardzo szybko.Podniesienie sterolotek do góry nawet tylko 3 mm jest błędem gdyż model jest bardzo czuły na lotki i w tym ustawieniu wykona pętle przy starcie. Radzę (jesli mogę) na oblot przesunąc SC bardziej do przodu ,to bardziej ustabilizuje model. Jak sobie przypominam ja miałem ustawiony SC wg planów i przy oblocie musiałem to korygować. Poza tym proponuję na oblot zmniejszyć czułość drążków nawet o 50%.

128ea8d6cd8e2b2bmed.jpg

Opublikowano

a z troche innej beczki, jak zrobiłeś zawiasy w lotkach :?: :?:

czy to jest jeden długi zawias czy kilka krótkich, jeśli jeden to w jaki sposób to robisz?

Opublikowano
Podniesienie sterolotek do góry nawet tylko 3 mm jest błędem

Dzięki za tą informację uratowałeś mi model ustawie na zero czyli równo ze spodem

jak zrobiłeś zawiasy w lotkach

Zawias na lotce jest robiony podczas oklejania folią pokryciową i jest możliwy do zrobienia, jeżeli lotkę klei się na krawędzi, tak miałem w speedzie i rozwiązania sprawdziło się model nawet po krecie całkowicie skasowany skrzydło pękło na pół a lotki się trzymały.

Klei się tak samo jak taśmą samoprzylepną koniecznie musi wyjść przerwa około 0,5mm tak, aby folia z dołu przykleiła się do pokrycia górnego.

Tak to wygląda pod światło

dsc00004wa7.jpg

dsc00005lt4.jpg

dsc00009ie1.jpg

Opublikowano
dzięki a z czego robisz zawias :?:

Zawias jest z folii, którą okleja się model.

Też coś takiego miałem w modelu akrobata i jak jest odpowiednia zrobione to sprawdza się doskonale

Opublikowano

Model wykonał pierwszy lot.

Pierwsze wrażenia szybki i bardzo czuły na stery.

Brak skłonu silnika powodował, że po dodaniu gazu model silnie zadzierał i latałem na 1/3 gazu.

Film z dzisiejszego latania.

Opublikowano
Może EXPO na sterach też trochę go uspokoi.

Ja małem chyba 60% expo i dopiero dobrze się latało.Film z lotu mojego insomniaca zamiesciłem w dziale filmy. Twój film Leszku przypomnin mi mój pierwszy lot, był dokładnie taki sam, dziobowanie i niestabilność modelu.Pomogło przesunięcie środka ciężkości do przodu i model latał jak po sznurku.Wspominając ten model postanowiłem (dzięki Tobie) zbudować go ponownie ale tym razem na OS15LA.

Opublikowano
(dzięki Tobie) zbudować go ponownie ale tym razem na OS15LA.

OS15la i koniecznie śmigło APC 7/4 latałem w dniu dzisiejszym, lecz nie było operatora skłon zrobiłem ze 2' w dół expo 50% i latało się zupełnie fajnie i bardzo szybko, muszę jeszcze przesunąć SC ze 2cm do przodu, bo jeszcze trochę myszkował.

Koniecznie duży kontrast kolorów wierzch i spód, bo ja miałem problem model szybko oddala się i przy takiej pogodzie jak dziś chwilami zlewał się z niebem tylko były trzy kropki :lol::lol:

Pełne możliwości modelu będzie można wykorzystać przy pięknej słonecznej pogodzie.

Jestem w pełni usatysfakcjonowany tym modelem i będę go polecał każdemu, kto chce sobie podnieść poziom adrenalin.

• 1 rok później...
Opublikowano

Odgrzewam temat bo właśnie mija rok jak postanowiłem ponownie budować insomniaca. Tym razem zgodnie z planem, pod silnik 15. I właśnie zakończyłem "struganie". Maleńki to model. Poprzednie moje insomniaki miały 100 cm rozpiętości to jakoś je było widać na niebie a ten, to strach pomyśleć. Dziś model w stanie nie oklejonym. Niebawem zdjęcia finalne.

a14e28440f924a73med.jpg

f06540c179590a09med.jpg

• 4 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.