Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

A ja zostałem poproszony aby wykonać lot modelem przed meczem , taka atrakcja przedmeczowa , jak się okazało na miejscu miejscówka prawie nie lotna jak na gabaryty modelu z którym przyjechałem. Więc popyrkałem bez szaleństw i brawury. Nagranie nie moje i niekompletne , pozyskane z komunikatora który okroił jakość nagrania. Dla mnie każdy pretekst jest dobry aby sobie polatać;).

• Lubię to 2
  • Dzięki 1
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Powoli kończę sezon, zmiana czasu skutecznie uniemożliwi latanie po pracy , może jeszcze gdzieś na weekendzie się uda pośmigać jak czas wolny  i pogoda dopisze. Dziś wylatałem się do bólu ale pod wieczór w ostatnim locie dowiedziałem się że po czterech latach upalania , teflonowy łącznik tłumika umie pęknąć. Po za tym na filmie gdzieś widać jak mało co mi model nie grzmotnął ziemię, winny był pilot czyli ja , raz że pozwoliłem się modelowi podczas przewrotu położyć na skrzydło ale co gorsza spóźniłem reakcję wysokością i model skończył jeden przewrót i zdążył rozpocząć drugi a było nisko , a to efekt przerwy w lataniu i niewystarczającego czucia modelu. Natomiast są i dobre wieści bo wreszcie crank shaft zaczyna wychodzić , jeszcze koślawo , często niegramotnie , ale kręcę kiedy chcę na zawołanie, to już resztę się z czasem doszlifuje, no przyznam że sporo mi z tym zeszło, ale chyba coś z tego będzie.  I to jest chyba pierwszy sezon kiedy kończę sezon i nie mam strat, nie mam wydatków, nie mam co naprawiać. Mam do kupienia materiał na nowe kolana wydechowe bo chcę mieć komplet w zapasie, i dwa łączniki teflonowe mam do kupienia , i to tyle, może pokuszę się o nowe akumulatory bo obecne mają już cztery lata, może nową ładowarkę , ba ładuję dwoma imaxami B6 , z czego starszy(podróba) jest super, a z nowszym(oryginał) to mnie niedługo szlag trafi. Na filmie moje dzisiejsze wesołe harce , na początku wycinałem trochę z filmu manewry które były np jednakowe kilka razy jeden po drugim , ale nie chciało mi się siedzieć z tym więc czym dalej tym mniej wycinałem a na koniec to już prawie wcale.

• Lubię to 2
  • Dzięki 1
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Dawno nic nie wstawiałem i nic nie pisałem bo zdjęcia wrzucałem na fotosik , a od dość dawna nie mogę nic tam wstawić , nie wiem może miałem jakiś limit który wykorzystałem. Ogólnie zrobiłem sobie przerwę od modelarstwa , trochę zająłem się drugim hobby , trochę modyfikowałem piwnicę bo miałem dwie ale jedną udostępniłem synowi i moje graty które tam były musiałem upchnąć w tej mojej modelarni. Ogólnie to już mi się zatęskniło za lataniem i za majsterkowaniem i mimo że jest okres zimowy i jest po sezonie to wracam do modelarstwa. Symulator czas uruchomić , model stanął na stole do serwisu , pracy nie mam wiele, pękł łącznik teflonowy więc łączniki do wymiany , i już kupiłem srebrny lut który na jutro będzie, kupiłem też łączniki teflonowe z zestawem kształtek na nowe kolana , bo na przyszły sezon model otrzyma nowe kolana wydechowe , ale materiał na kolana jeszcze nie wysłany, po za tym zatarło się prawe koło że ledwie zeszło z ośki , więc koła też pójdą nowe tym razem na łożyskach. Do wymiany są też serwa na wysokościach bo reszta serw jest nowa  , a niby na wysokościach są OK ale mają już cztery lata , ponad 600 lotów i strach je zostawiać na następny sezon. i to tyle prac , jak nigdy że na zimę nie mam prawie co robić, ogólny przegląd modelu. Zdjęcia umieściłem na jakimś dziwnym serwisie , jak by ktoś zechciał podpowiedzieć gdzie zamieszczać zdjęcia prócz fotosika to było by fajnie.

spacer.png

spacer.png

• Lubię to 2
Opublikowano

założysz nowy teflon i za niedługo znowu pęknie

na oko widać, że kąty nie są poprawne i tam jest srogie naprężenie

ki.jpeg

• Lubię to 1
Opublikowano
19 godzin temu, enter1978 napisał:

Zdjęcia umieściłem na jakimś dziwnym serwisie , jak by ktoś zechciał podpowiedzieć gdzie zamieszczać zdjęcia prócz fotosika to było by fajnie.

Zdjęcia udostępniam przez stronę forum, pod ramką tekstu jest odnośnik "Przeciągnij tutaj aby załączyć lub dodaj pliki..." i dodaję zdjęcia.

20 godzin temu, enter1978 napisał:

pękł łącznik teflonowy więc łączniki do wymiany

Ja używam przewodu silikonowego zbrojonego, na dwa sezony wystarczy.

Opublikowano
2 godziny temu, diabolo napisał:

Masz rację ale wiesz jak to było? dzień przed piknikiem w Borkach pękło mi to kolano , model trafił na stół , wyłapałem że nie chodzi jedno serwo lotki, nie miałem takiego serwa ale w drugim modelu miałem nowiutki komplet serw , więc je przerzuciłem do extry , poustawiałem lotki na stole , ale wyłapałem że kabel WN  przy fajce się przełamuje , aby naprawić kabel musiałem pruć instalację bo potrzebna była zmiana umiejscowienia modułu zapłonowego, więc ogarnąłem lotki, naprawiłem kabel a to sporo czasu zajęło , i na dodatek trzeba było naprawić kolano , więc wymieniłem kształtkę ale jak widać niezbyt prosto ustawiłem rurkę, model pakowałem do auta już w nocy , i nie sprawdzany model pojechał na imprezę , było OK ale krzywa rurka chyba faktycznie umęczyła ten teflonowy łącznik i w końcu się poddał, ale trochę polatał;). Kolano wystarczy rozgrzać i na łączeniu kształtek go nastawić odpowiednio i będzie OK , to że rurka jest krzywa to przez pośpiech. Ale ogólnie to poprawię to kolano i ten zestaw kolan będzie jako zapasowy , a na przyszły sezon docelowe kolana wykonam nowe.

2 godziny temu, robert.pilot napisał:

Zdjęcia udostępniam przez stronę forum, pod ramką tekstu jest odnośnik "Przeciągnij tutaj aby załączyć lub dodaj pliki..." i dodaję zdjęcia.

Dzięki.

Pracy przy modelu nie mam wiele , zrobię co jest do zrobienia , i wieczorami zaczynam ćwiczyć latanie , bo ostatnio się obijałem i trzeba coś podgonić pilotaż , potrzebuję nauczyć się trochę wiązanek , przejść z jednej do drugiej figury , a i coś nowego by nie zaszkodziło popróbować. Tak że jest zapał , sa chęci, będzie zabawa od wiosny;).

• Lubię to 2
Opublikowano
3 godziny temu, diabolo napisał:

ki.jpeg

Kolega ma słuszność.

Wiesiu  zastosuj podparcie tumika w jednym miejscu , a problemy znikną.

Opublikowano
32 minuty temu, Cybuch napisał:

Wiesiu  zastosuj podparcie tumika w jednym miejscu , a problemy znikną

Myślałem o tym , ale nie o podparciu tłumika tylko o podparciu kolan. Tłumik podparty w dwóch miejscach mi się nie sprawdził , tak mocowanie było zaprojektowanie w Mx, i kolano trzaskało raz po raz , dopiero jak uwolniłem tylne mocowanie tłumika czyli rurkę wychodzącą z tłumika i wchodzącą w wręgę, problem znikł , powiększyłem otwór w wrędze na ta rurkę tyle żeby ta rurka nie dała rady nawet dotknąć tej wręgi. Wychodzi na to że tłumik bardziej lubi mieć ruch w swoim mocowaniu niż miał by siedzieć za sztywno podparty w dwóch miejscach. Ale ogólnie to nie ma z tymi kolanami wielkiego problemu , statystycznie zaliczam jedno pęknięcie w sezonie , a teraz jak będę miał komplet kolan w zapasie na wymianę to wydaje mi się że nic nie trzeba z tym robić. Pęknięcie dopada mnie raz w sezonie , kształtek na wymianę mam zapas który wystarczy na kilka lat , a i jeszcze zamawiając materiał na nowe kolana dorzuciłem kilka kształtek do kolekcji na zapas i niech leżą , bo wolę wydać kilka euro na zakup przy okazji kilka szt  ponad potrzebę, niż specjalnie kupować i płacić 4 czy 6 euro za potrzebną kształtkę i prawie stówę za wysyłkę.

Opublikowano
2 godziny temu, enter1978 napisał:

potrzebuję nauczyć się trochę wiązanek , przejść z jednej do drugiej figury , a i coś nowego by nie zaszkodziło popróbować. Tak że jest zapał , sa chęci, będzie zabawa od wiosny;).

Może wiązankę IMAC? Zapraszamy W 2025 na zawody w Lesznie 14-17 sierpnia.

• Lubię to 2
  • Dzięki 1
Opublikowano
W dniu 25.11.2024 o 20:27, Amadi napisał:

Może wiązankę IMAC? Zapraszamy W 2025 na zawody w Lesznie 14-17 sierpnia.

Przyznam że nigdy się nie wypuściłem na imprezę modelarską po za woj Lubelskie. Relacje z imprez w Lesznie oglądam jedynie na YT, chciało by się tam być ale odległość skutecznie zniechęca.  Ten sezon miałem ubogi w loty , dorwałem się do akordeonu i trochę odpuściłem latanie od połowy sezonu. Nalot zrobiłem na pewno większy niż średnia modelarzy , ale jak na mnie to było dość skromnie , w minionym sezonie wylatałem około 80L benzyny , gdzie co roku statystycznie wypalam minimum 140L benzyny a bywało i 170 litrów. Widoki na przyszły sezon są bardzo dobre więc odrobię zaległości. Zamojscy modelarze maja fajne lotnisko na terenie aeroklubu , frekwencja zawsze jest dobra a bywa że i trzeba poczekać żeby sobie polatać, chłopaki sie rozwijają ostro i szybko. W przyszłym sezonie wyglada na to że bedzie tam juz latało 3 modele 2,7m , w tym moja poprzednia biało czerwona extra , bo odsprzedałem koledze z zamościa mój poprzedni model 2,7m. Tak że ja tam będę częściej latał niz do tej pory, Po za tym pobliska miejscówka na której latam tez pewnie będzie częściej używana bo niedawno w markecie spotkałem kolegę który zawiesił modelarstwo na kilka lat i deklarował że od przyszłego sezonu zaczyna latanie, a we dwóch to wiadomo że inne latanie i inne chęci. Tak że przyszły sezon zapowiada się intensywny.

• Lubię to 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Powoli serwisuje model , a nie spieszę sie bo nie mam prawie co robić. Materiał na kolana zamówiłem , przyszedł , i nawet komplet nowych kolan wydechowych juz zrobiony. Ale jednak te nowe będą w skrzynce jeździły jako zapasowe , a docelowo do modelu zamontuję stare kolana, nic im nie dolega to niech latają dalej. A nawet jak kiedyś stare pęknie to nie będzie zaskoczenia bo juz mam nowe na wymianę, i wystarczającą ilość kształtek w zapasie aby mieć w razie czego czym ewentualne pęknięcie naprawić.

20241205_213100.jpg

20241203_190605.jpg

• Lubię to 3
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Model mam przejrzany , tylko dotknąć i będzie gotowy do sezonu. Nie ma kół , a koła będa nowe tylko w styczniu je dostanę , kolega mi z Czech przywiezie, trzeba wymienić serwa na sterach wysokości bo te które sa zamontowane mają 4 lata , boję się je zostawiać na piąty sezon więc kupiłem nowe, trzeba tylko zmienić wtyczkę na kablu serwa , zamontować serwo w statecznik i ustawić stery. W tym roku to tak mi wyszło że nim zacząłem cokolwiek robić to już jestem prawie po robocie.

20241215_185108.jpg

20241215_185054.jpg

• Lubię to 2
Opublikowano
Godzinę temu, Amadi napisał:

Jakie serwa Wiesiek kupiłeś?

Kupiłem savoxy 1270TG+, taki średni wybór , wiadomo że są lepsze serwa na rynku , ale cena ma znaczenie a w tej cenie co te savoxy to ciężko mi było coś znaleźć, stare bez plusa przelatały 4 lata to i te nowe z plusem może nie będą gorsze.

• Dzięki 1
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.