Marek_Spy Opublikowano 26 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2021 Ten latający coś to osobliwa konstrukcja rafik jest dużo bardziej sensowny. Kiedyś się zbiorniki robiło możesz zrobić z butelki po gazie do zapalniczek.Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
songo78 Opublikowano 30 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2021 Zbiornik zmieścił się pod skrzydłem pod lekkim kątem tak jak to pokazał Czarek. Mam problem z wyważeniem modelu - z pakietem LiPo pod klapką przód jest za lekki. Tymczasowo przymocowałem "pakiet" 4 baterii AA jak najbardziej z przodu: i dzisiaj pomimo silnego wiatru wybrałem się oblatać model na łące z wysoką trawą. Po doregulowaniu silniczka i ustawieniu wychyleń sterów model poleciał bez problemu. Lata bardzo przyjemnie ale liczyłem, że będzie trochę wolniejszy ? Porywy wiatru były czasami bardzo silne więc wylatałem tylko 1 zbiornik paliwa. Byłem sam ale zmontowałem kilka ujęć z telefonu na statywie: https://www.youtube.com/watch?v=fVTOJYkQuXw Kolejne starty będą już z podwozia, wyważenie spróbuję poprawić montując dłuższe łoże silnika. Pozdrawiam, Krzysiek 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarobest Opublikowano 30 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2021 No to gratuluję, no i jest ukończony chociaż jeden spaliniak w konkursie . A Rafik jest dość szybki, mój też , u mnie maksymalnie osiąga koło 130km/h jak pokazywałem na jednym filmie, ale nie testowałem jeszcze (bo na razie mi wystarcza) bardziej agresywnych śmigieł. Z tym, że Tobie wyszła lepsza masa, u mnie jest około 1250 gramów (zdałem sobie sprawę że dwa ostatnie modele ważą też tyle samo ) ale i silnik ciut większy, bo 4ccm. Powodzenia z dalszymi próbami i wrzucaj kolejne loty . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolocik Opublikowano 30 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2021 Cześć Krzysiek, jest mi niezmiernie miło przeczytać, że udało Ci się dokończyć budowę i oblatać model. Widzę, że zabrakło operatora kamery ?zdarza się. Ale sam film bardzo fajnie się oglądało. Losowanie nagrody dzisiaj o 20:30. Pozdrawiam Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
songo78 Opublikowano 30 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2021 Czarek, mój silnik jest sporo lżejszy od 4-ki, dodatkowo to panewkowiec, a one ważą jeszcze mniej. Dzięki za konkurs, dla mnie to głównie motywacja robienia regularnej relacji - bez tego budowałbym ten model jeszcze kilka miesięcy ? Pozdrawiam, Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 30 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2021 Fajny i wyrczy i to mi sie podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 30 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2021 Brawo Krzysiek ? Obawiałeś się oblotu a model poleciał bez problemu ? .. troszkę przeraża ten pakiet na nosie ale wyważenie było OK choć moim zdaniem troszkę za szybko schodził do lądowania. Może było jeszcze sporo paliwa w zbiorniku a może kilka gramów da się jeszcze zdjąć z balastu na nosie. Jeśli chodzi o prędkość to mam wrażenie, że założyłeś małe i raczej ostre śmigło. Nie mogłem odczytać ze zdjęcia ale znając Twoje zacięcie do latania aircombatu to pewnie coś do szybkiego latania. Spróbuj z większym śmigłem o mniejszym skoku. ms Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
songo78 Opublikowano 12 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2021 Cześć, Zmieniłem trochę rozmieszczenie wyposażenia: i zamontowałem Rafikowi podwozie: Zmieniłem też śmigło na zwykłe, na filmie była szybka "szabla" tak jak podejrzewał Mirek. Wstawię filmik po kolejnych lotach ze startem już z podwozia. Pozdrawiam, Krzysiek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
songo78 Opublikowano 13 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2022 Obiecany filmik z lotów Rafika już z podwoziem: Pozdrawiam, Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 14 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2022 fajny jaki tam motorek ? mam 2,5 mvvs i nie mam konceptu gdzie go wykorzystac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FockeWulf Opublikowano 14 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2022 Szukałem długo jakieś akrobatka na 2.5 ccm, najlepiej ARF, ale takich małych się już nie robi... Mam funfly z płaskim kadłubem i tam silnik siedzi. Może coś podobnego? Planów w nęci mnóstwo. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 14 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2022 Planów jest trochę tylko jakaś nie mam weny żeby zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 16 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2022 Marek: jak zamówisz wycięcie elementów na laserze to złożenie balsowych puzli zajmuje kilka dni .... stare przysłowie mówi, że najtrudniej to wyjść z domu ? Prezentowany w tym wątku model to chyba najbardziej "budżetowa" wersja Rafika bo powstał z poliwęglanu. Dziś już żaden materiał nie jest tani ale na pewno poliwęglan albo coroplast są znacznie tańsze od balsy a model o rozpiętości 105 cm radzi sobie doskonale z silnikiem 2,5cm, czyli wagowo też wychodzi całkiem dobrze. ms Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 16 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2022 A wiem bo sledze rafika, ma masę zalet bo mały lekki i wiatru się nie boi. Na razie mam nadmiar modeli i odkładam temat może na jakiś czas ale kit balsowy to może być temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi