japim Opublikowano 10 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2021 1 godzinę temu, cinekjo112 napisał: Ale przecież ten nadajnik ma wtyczke na 3 piny tj kolor czarny czerwony i zółty https://rcmaniak.pl/pl/p/TBS-Unify-Pro32-HV-MMCX/4155 Tu jest więcej niż 3 kolory: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 10 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2021 Przy czerwonym JST ledwo widać 3pinową do kamery - pewnie o to chodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 11 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2021 Nie widzę żadnego powodu do kupowania TBSowych nadajników, innych niż start w zawodach i chęć posiadania pewności, ze mocniej jak 25mW nie nadaję. Przetrzepałem całą flotyllę różnych VTxów i autorytarnie stwierdzę, że jeden dziad. Kup coś co ma po prostu dużo mocy i nie jest Boscamem. A co do jetów FPV - posiadam FunJeta MPXa przerobionego na FPV. Pędzony silnikiem z quąda i z pakietem 4s2p Li-Ion. Jak już się tym wystartuje to się leci (ale sam wyrzut - miodzio. Przez pierwsze sekundy lotu leci jak bardzo zacny kamień i się tylko czeka i zastanawia , czy złapie najpierw powietrze, czy najpierw ziemia złapie Funjeta). Ogólnie - zabawa fajna, ale nie poelcam nikomu kto nie ma dużo doświadczenia z FPV, bo lądowania i starty są bardzo trudne, krajobraz ucieka momentalnie, a dodatkowo nie jest to specjalnie zwrotne i zakręty trzeba serio planować. A co w zamian? Do godziny lotu i prędkość przelotowa do 140km//a, a maksymalna pod 200km/h. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 11 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2021 Off topic - wrzuć setup funjeta. Może być fajna platforma do bujania się w chmurach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 11 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2021 Przykro mi nie da się Urwałem port micro USB w FC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 11 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2021 O napęd mi chodziło bardziej, co tam wsadziłes konkretnie itp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 11 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2021 A taki setup To jest Funjet Ultra (czyli już nieprodukowany, ale spodziewam się, że nowe się wiele nie różnią), zaopatrzony w taki silnik:https://pl.aliexpress.com/i/32963846092.html W wersji 2400kV Do tego posiada śmigło APC 6x6 A jako zasilanie klasyk - 4s2p pakiet VTC5a Istotny jest też ESC, bo jest to regler na BLHeli32 z pomiarem poboru prądu. Na pełnym gazie silnik jest przeciążony, więc ma założony kaganiec na 30A. Dzięki temu jak pakiet się rozładowuje i napięcie spada, to nie mam aż tak paskudnego dropa mocy, jak zwykle na Li-Ionach. W gratisie macie nagranie z DVRki: Jeśli komuś się podoba mój opis niech zwróci uwagę na start i ten przechył zanim zyskałem kontrolę nad modelem (przez pewien czas lotki po prostu nie działają) i zobaczy jak wygląda lądowanie Na filmie wciąż jeszcze na śmigle 5x4.3 z quada, więc napęd nie był jeszcze tak sprawny, jak po zmianie śmigła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 11 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2021 Mialem pierwszego funjeta krotko po tym jak sie pojawily na rynku, z helikopterowym silnikiem chyba 3800kv i smilem 5x5. Wiem, ze starty tym to byla masakra, ale za to roll rate mialo niesamowity. Ze tez sila odsrodkowa kabinki nie wyssala Trzeba bedzie odkurzyć temat jak sie pojawia jakies wolne fundusze... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 11 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2021 3 minuty temu, Marcin napisał: Mialem pierwszego funjeta krotko po tym jak sie pojawily na rynku, z helikopterowym silnikiem chyba 3800kv i smilem 5x5. Wiem, ze starty tym to byla masakra, ale za to roll rate mialo niesamowity. Ze tez sila odsrodkowa kabinki nie wyssala Trzeba bedzie odkurzyć temat jak sie pojawia jakies wolne fundusze... Z kabinką w Funjecie jest ten problem, że przód kadłuba się nieco spłaszcza i odkształca do góry. W efekcie w nawet nie bitym Funjecie kabinka zaczyna się trzymać słabo i najpierw odpada przy lądowania, a w końcu odpada w locie. W obu moich Funjetach kabinki zasiałem w zbożu przez ten efekt. A swoją droga nie wiem czy zauważyliście - Funjet jest plankiem (czyli latającym skrzydłem bez skosu). To jest niesamowicie egzotyczny układ aerodynamiczny w modelach, tak bardzo, że aż się dziwię że ot tak sobie lata w mainstreamowym Funjecie i nikt na to uwagi nie zwraca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinekjo112 Opublikowano 15 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2021 Wszystko przyszło po przyłączałem i teraz mam pytanie po kilku minutach używania nadajnik TBS robi się strasznie gorący tak gorący że można się poparzyć czy to normalne ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 15 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2021 Tak. Jesli chcesz go dluzej na ziemi testowac to albo wiatraczek albo Pit Mode albo chociaz 25mW mocy mu ustaw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinekjo112 Opublikowano 15 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2021 nie stopi mi styropianu jak go umieszcze w samolocie i zaczne latać ? czy trzeba go odpowiednio zamontować żeby nie miał bezpośredniego dotyku z materiałem samolotu ? EDIT: I jeszcze taka sprawa na ekranie googli pokazuje na srodku 5,04 V co to oznacza zasilanie przez balanser jest na 3S ustawione Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 15 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2021 Wziąłeś skubańca o wielkiej mocy - gdzieś te mW musza się rozproszyć. Proponowałem max 200mW w normalnej obudowie - przynajmniej by miał gdzie promieniować. Wiele modeli DEDYKOWANYCH do FPW ma specjalne wycięcia w skrzydłach/kadłubie z kratkowym zamknięciem aby zapewnić przepływ powietrza chłodzącego. Do testów na biurku zmniejsz moc do 25mW. Jak będziesz już latał to ustawiasz 100mW (lub więcej) i w ciągu 30 sekund ruszasz. Inaczej zagotujesz sobie VTX i efektem tego jest odcięcie obrazu. Wyłącza się z przegrzania. Kamera zasilana jest z BECa z VTX. A to napięcie niezależnie od tego ile podasz na VTX to będzie wynosiło 5V. Chcesz mieć wyświetlane napięcie pakietu - musisz kamerę zasilić prosto z pakietu - O ILE TO WYTRZYMA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinekjo112 Opublikowano 15 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2021 Okej bardzo dziękuje za porady, VTX będzie w takim miejscu gdzie jest od dołu kratka taka jakby wentylacyjna myślę że tam będzie dobry przepływ powietrza, zmniejszyłem na 25mw i już temperatura jest w porządku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi