Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Jarek1925 Opublikowano 12 Lutego 2021 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2021 Witam wszystkich. Chciałbym pokazać wam model Grummana Goose. Zdecydowałem się na niego z paru powodów: -prostota wykonania -materiały tanie i łatwo dostępne -szybkość budowy pod presją czasu -chęć posiadania kolejnego modelu 2 silnikowego z możliwością startu z każdego terenu (trawa, śnieg, lód, woda) Zdecydowałem się na wykonanie z kanału NumaVig. Robi on bardzo czysto i schludnie wykonane modele. Przede wszystkim lekkie. Pobrałem jego darmowe plany. Powiększyłem tak by model miał te 1.6-1.7m rozpiętości. Wydrukowałem. Wyciąłem szablony i zacząłem składać puzzle. Zdjęć mam bardzo mało bo robiłem go szybko i myślałem że to będzie taka szybka fanaberia więc nie będzie co pokazywać. Lata on na pakiecie 3s 2700mah ale spokojnie daje radę z 4500mah. Silniki to BR2212 1000kv. 5 serw MG90. Aparatura to Flysky i6. Odbiornik 8ch Flysky. Dodatkowa ciekawostka to sterowanie ciągiem silników. Tak wygląda oryginał. Bardzo przyjemna maszyna o ładnych w moim guście kształtach. Materiał na jaki się zdecydowałem to podkład izolacyjny Diall 6mm. Nie jest to absolutnie podkład pod panele i proszę nawet jednego do drugiego nie porównywać. Jest białe jak depron, obustronnie gładkie jak depron, sztywne jak depron. Dostępne w Castoramie. Użyty klej to uhu-por. Tak prezentuje się kadłub po sklejeniu pudła. Kolejną sprawą jest to że w tej konstrukcji nie ma choćby kawałeczka listewki czy węgla w celu wzmocnienia konstrukcji. Pojawia się tylko w roli popychacza lub bagnetów do trzymania skrzydeł na gumkę. Miałem do dyspozycji 2 rozmiary śmigieł jak i 2 rodzaje silników. Zdecydowałem się na 1000kv BR2212 oraz śmigła 8x6 trzyłopatowe. Mniejsze jakich nie użyłem to 5x4.5 trzyłopatowe. Silniki w tym wypadku to 2212 2450kv. Jednak po porównaniu do kadłuba i rozpiętości skrzydeł zdecydowałem się pewnie na pierwszą opcję.Z racji że cała elektronika znajduje się głównie w skrzydłach w kadłub wystarczyło wkleić 2 serwa. SW oraz SK. Zająłem się skrzydłem którego budowa była bardzo szybka. Żadnych wręg, żeberek itd. Jedynie pasek depronu przez środek i sklejony płat. Wycięcie lotek oraz dorobienie klap. Wszystko na taśmę klejącą (miało być szybko i prosto). Wklejone serwa oraz dorobienie gondoli silników. Po paru godzinach skrzydło wyglądało tak.Całość prezentuje się tak.Teraz należało wszystko dokładnie dokleić, skleić, okleić itd. Zrezygnowałem z niebieskiej taśmy klejącej na korzyść folii samoprzylepnej z OBI nakładanej przy pomocy żelazka. Zaczął wyglądać trochę bardziej żywo. Spód został podwójnie oklejony czarną folią. Wzmocniło to znacznie konstrukcje i pozwoliło na starty z wody. Tak wyglądał po tych zabiegach.Osłony silników zostały na szybko wykonane z puszek po piwie. Tak wyglądał w momencie gdy zdecydowałem że jest gotowy do lotu. Dodałem do niego pływaki. Naklejki itp. Zrobił się kawał maszyny jak na taki szybki parodniowy spontaniczny projekt. gW porównaniu do kota widać że mały model nie wyszedł. Z samego rana jak spadło trochę śniegu wykonałem jego oblot. Latał ładnie lecz wymagany był większy kąt pochylenia silników w dół. Dodatkowo musiałem wzmocnić dół za pomocą PCV 1mm. Ten model jak na swój rozmiar jest za lekki. Waży z pakietem 3s 2700mah do lotu niecały kilogram.Po tym zabiegu model znacznie się poprawił. Tak latał przy -13 stopniach w Radawcu obok Lublina. A tak można nim "kołować" dzięki sterowaniu ciągiem silników. Odpuściłem kierunek ponieważ sterowanie ciągiem znacznie lepiej się sprawdza. No i tak się prezentuje aktualnie. Wyszedł mi dosyć ciekawy prosty i szybki do budowy model Aktualnie ma zmienione śmigła na 9x6SF dwułopatowe. Może będzie troszkę szybszy 11 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majula7 Opublikowano 14 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2021 Fajniutki, ale start z wody będzie trudny widząc jak go chyli na pływak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pjk11 Opublikowano 14 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2021 Będzie dobrze. Napewno wystartuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek1925 Opublikowano 14 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2021 Tzn z tego co zauważyłem z startów na śniegu to chyli się przez krótką chwilę. Potem ładnie go odrywa i idzie już kadłubem. Jak będzie okazja to sprawdzę jak to wygląda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majula7 Opublikowano 14 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2021 Gdzie będziesz startował z wody? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek1925 Opublikowano 14 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2021 30 minut temu, majula7 napisał: Gdzie będziesz startował z wody? A to zależy gdzie będę mógł i gdzie będzie można. Bo nie kierowałem się tak głównie przy budowie tym że musi to startować z wody. Może Zalew Zemborzycki. Nie wiem jeszcze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 18 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2021 Przyjemny projekt i udany model - gratuluję ? Proponuję zwiększyć ujemnie skłon silników oraz wydłużyć nieco boczne pływaki i bez problemu wystartuje z wody. Pytanie zimowe: jak sprawdził się podkład izolacyjny przy tak niskich temperaturach? Pytanie praktyczne: czy użyczysz plany tego modelu? ms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek1925 Opublikowano 18 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2021 43 minuty temu, mirolek napisał: Przyjemny projekt i udany model - gratuluję ? Proponuję zwiększyć ujemnie skłon silników oraz wydłużyć nieco boczne pływaki i bez problemu wystartuje z wody. Pytanie zimowe: jak sprawdził się podkład izolacyjny przy tak niskich temperaturach? Pytanie praktyczne: czy użyczysz plany tego modelu? ms A więc tak. Plany są dostępne w opisie filmu do którego podaje link. Trzeba tylko już powiększyć pod własne preferencje lub zostawić jak jest. Ja zrobiłem trochę większy. Co do do izolacji jestem zadowolony. Nie zaobserwowałem żadnych problemów. Tyle że zbudowałem go z podkładu izolacyjnego do ścian bo na podkład pod panele zielony czy szary nie chcę nawet patrzeć. Nie ma to żadnego porównania do tego podkładu do ścian. Co do startu z wody to jeszcze to sprawdzę ale muszę czekać aż się rozpuści wszystko. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 18 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2021 Dzięki ? W opisie jako materiał podstawowy jest 5mm XPS czyli "styrodur" ... nasze depronowe podkłady pod panele skutecznie mnie zniechęciły do budowy modeli z tego materiału ale spróbuję z tego co podałeś materiału podkładowego z Casto. Na pewno dno kadłuba nieco wzmocnię bo latam hydro nie tylko przy bezwietrznej pogodzie jak na filmiku. Model bardzo inspirujący i bardzo się ciesze, że pokazałeś go na forum - będę miał co robić przez kilka najbliższych dni ? ms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek1925 Opublikowano 18 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2021 3 minuty temu, mirolek napisał: Dzięki ? W opisie jako materiał podstawowy jest 5mm XPS czyli "styrodur" ... nasze depronowe podkłady pod panele skutecznie mnie zniechęciły do budowy modeli z tego materiału ale spróbuję z tego co podałeś materiału podkładowego z Casto. Na pewno dno kadłuba nieco wzmocnię bo latam hydro nie tylko przy bezwietrznej pogodzie jak na filmiku. Model bardzo inspirujący i bardzo się ciesze, że pokazałeś go na forum - będę miał co robić przez kilka najbliższych dni ? ms No właśnie robiłem M346 z podkładów pod panele tych szarych. Ale zielone takie same. No co lot to coś złamane. Kupiłem te z Castoramy. Fskt są droższe 2-3 razy od podkładów pod panele ale warte tego. Uprzedzam że leżą w całkiem innym miejscu na sklepie. No i całkiem inna robota. Sztywne, z obu stron gładkie. Miałem depron w ręku i powiem że jedno i to samo. Dół wzmocniłem PCV ze względu że folia którą oklejałem w takich temperaturach zamieniała się w kruche szkło. No i szkoda było kadłub poharatać. Jest teraz pancernej. Poczekamy na pogodę do roztopów i zobaczymy jak się będzie sprawować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek1925 Opublikowano 21 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2021 Wczoraj jeszcze trochę nim pośmigałem. Po wymianie śmigieł jest idealny do lotu. Dostał teraz 10x4.5SF a miał 8x4.3E. Wxześniej 3 łopaty a teraz 2. 20210220_141735_001~2.mp4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majula7 Opublikowano 26 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2021 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 26 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2021 BRAWO Patryk - jesteś szybszy bo ja dopiero wyciąłem kilka elementów ? Będą zatem dwa nowe modele hydro z tych samych planów. Wycinam z XPS 6mm jaki znalazłem w Casto. Jakie silniki planujesz zamontować? ms 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majula7 Opublikowano 26 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2021 Ja też odwiedziłem Castro i materiał wydaje się tegi w porównaniu do podkładów, wada cena 2x. U mnie tolot przejdzie trochę modyfikacji podczas budowy, wzmocnienia profilowanie kadłuba (plywaka) itd. Z planów pobralem generalnie plan kadłuba reszta z głowy plus z doświadczenia. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek1925 Opublikowano 26 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2021 Super wygląda. Ja do swojego się jakoś specjalnie nie przykładałem dlatego że był to tylko materiał do testów nowej pianki i oklejania folią przy pomocy żelazka. Tutaj widzę za to że maszyna niezła wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 3 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2021 W dniu 26.02.2021 o 11:04, majula7 napisał: U mnie tolot przejdzie trochę modyfikacji podczas budowy, Pokaż co tam zmieniasz - jestem dopiero na takim etapie i może coś z Twoich pomysłów wykorzystam. Dobrze to sie składa w całość, projekt jest dokładny ms 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majula7 Opublikowano 3 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2021 Ostatnio średni nalot moich modeli to już ponad 10 lat więc kadłub pokryje balsa i generalnie dostanie wzmocnienia sklejkowo balsowe. Skrzydła na bolce plus śruba z tyłu, wzmocnienia węglowe statecznikow. Kierunek będzie też sterem wodnym. Najwięcej pianki zostanie niewzmocnionej w skrzydle. Generalnie zamierzam go zrobić ,,ciężko" Połówki plywaka podzieliłam na dwie by uzyskać wkleslosc obustronna stopy. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek1925 Opublikowano 4 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2021 Widzę że ładnie wam idzie chłopaki. Opcja z balsą bardzo dobra bo zależy jakich rozmiarów robicie ale mój wyszedł strasznie lekko więc spokojnie dodatkową wagę można przeznaczyć na wzmocnienia. Sam osobiście dodałem płaty PCV 1mm na spód. Pomogło znacznie ponieważ teraz nie boję się o przebicie kadłuba przy lądowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majula7 Opublikowano 4 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2021 Generalnie to fajne chlop ma projekty, teraz w tej technologii pomysle na shortem. Druknę rzuty boczne lub jakies plany i przerobie na deprono/balse, mialem kiedys probowac kryc model ala esa balsa ake sobie odpuscilem. Ten projekt spadl mi z nieba bo dobrze juz ogladalem na all.....model z HK Avios. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobRoy Opublikowano 4 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2021 Jedno pytanko - jaki klej zastosować ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi