Statek999 Opublikowano 19 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2021 Witam mam problem. Kupiłem nowy silnik force Engine Nitro 36R/5.89. Motor zapalił z grzałka swiecy ale gdy ściągam motor gaśnic. Jaki może być powodem pomocy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Granacik Opublikowano 19 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2021 za dużo paliwa, za mało paliwa, za zimna świeca, uszkodzona świeca, źle ustawiony gaźnik, złe paliwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Statek999 Opublikowano 19 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2021 Paliwo kupiłem 4 miesiące temu może wywietrzało?? Ale z motor jest ok??? Bo jest nowy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Granacik Opublikowano 19 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2021 Pierwsze primo: dla czego w wątku silników benzynowych skoro to silnik na metanol + nitrometan? Czym go zalałeś? Konkretnie co to za paliwo. Drugie primo: jak kręciłeś iglicami to trzeba ustawić gaźnik do ustawień fabrycznych wg manualu. W jakiej temp. otoczenia go odpalasz? btw: z ciekawości gdzie kupiłeś i za ile oraz w czym będzie siedział? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Statek999 Opublikowano 19 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2021 Z góry przepraszam jestem początkującym. Paliwo to Carson RC Modellbau Bio Nitro Fire Treibstoff - Kraftstoff 25% 1 Liter 100% Made in Germany. nic nie kręciłem tylko sroba od mieszanka. Temperatura 7 c Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Granacik Opublikowano 19 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2021 szczelina na przepustnicy powinna być ustawiona na 1mm. Można sprawdzić używając wiertła o tej średnicy. Główna igła mieszanki na 3 i pół obrotu. Standardowo jest zimna świeca typu R5 wiec przy tej temperaturze otoczenia może być niedogrzany. Proponował bym A5, A3 w okolicach 0 stC a nawet No8 w mróz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Statek999 Opublikowano 19 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2021 Posiadam r5 świece nowa. Można obstawiać ze chyba nitro wywietrzalo. I mieszanka jest za tutaj. Poprzedni silnik działał bez zrzutów. Stary mój syn przegrzał i złapał. Więc kupiłem nowy. I troszkę się zmartwiłem że tak dziwnie chodzi (tylko z grzalka) 140 euro poszło. Muszę nowe Nitro zamówić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Granacik Opublikowano 19 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2021 R5 jest piekielnie zimna, do używania w słoneczne upalne lato. tydzień temu odpalałem swoje modele i szło normalnie pracować dopiero na A3. Nic nie wymyślisz innego jak to, że musisz wyposażyć się w świece różnej ciepłoty. Taki lajf posiadacza silnika żarowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Statek999 Opublikowano 19 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2021 Czyli najlepsza będzie r3 albo r2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 19 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2021 5 godzin temu, Statek999 napisał: Posiadam r5 świece nowa. Można obstawiać ze chyba nitro wywietrzalo. I mieszanka jest za tutaj. Poprzedni silnik działał bez zrzutów. Stary mój syn przegrzał i złapał. Więc kupiłem nowy. I troszkę się zmartwiłem że tak dziwnie chodzi (tylko z grzalka) 140 euro poszło. Muszę nowe Nitro zamówić. Dostaje skurczu jelit jak słysze silnik NITRO.Jeszcze nie wymyślono silnika z zapłonem NITRO.NITRO kupisz w castoramie lub sklepie budowlanym.A paliwo żarowe ( tak poprawnie sie mowi)w sklepie modelarskim.Nitro możesz zużyć do zmywania np.paznokci lub rozcięczania farby NITRO.A silnik to żarowy więc naucz się poprawnej nazwy używać.Czyli paliwo do siłnika żarowego.OK? 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Granacik Opublikowano 19 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2021 Paliwo raczej OK. Bardziej bym się martwił czy ma odpowiednią ilość oleju, zwłaszcza jak silnik na dotarciu. Typowo mają 10-12% a to za mało i często przyczyna szybkiego zużycia silnika. Dolewka czystego oleju rycynowego nie zaszkodzi. Na litr spokojnie setke bym dolał i na tym docierać. Paliwo, jak szczelnie zamknięte, nie było grzane przez Słońce, specjalnie się nie starzeje. Tylko zamieszać przed użyciem. Ja jeszcze wypalam resztki paliwa które kupiłem ze 4 lata temu. Nie ma co kombinować ze świecami tylko kup OS A3 i A5. Gdy będziesz odpalał w temp +/- 10 st.C daj A5, okolice 0 st.C A3. R5 zostaw sobie na lato. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 20 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2021 @Granacik dobrze radzi , Tego oleju w paliwach samochodowych jest ciut zamało.Ja mialem HPI Trophy 3,5,jeździłem nim na paliwie do samolotó.Było 18%oleju i 15% nitro metanu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Statek999 Opublikowano 20 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2021 Ale uspokójcie mnie chociaż troszkę że to nie silnik? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 20 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2021 Kolego a skąd my mamy wiedzieć ze nie silnik.Mamy tylko taką nadzieje ze to nie silnik.Tu na forum są modelarze nie wróżki,czy wróżbici.Jeśli sam nie ogarniasz tematu, to może w twojej okolicy są modelarze co pomogą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Klos Opublikowano 20 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2021 40 minut temu, Grzesiek napisał: Kolego a z kąd ?? To nawet mnie po 40 latach emigracji kluje w oczy.. Ale nie ma sie co przejmowac byle sie dogadac ?. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 20 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2021 1/za zimna świeca to raż .... 2/za mało oleju jak na pierwsze odpalenia to dwa... 3/nie kręcimy wszystkim czym się da to trzy.... 4/czyli przywracamy ustawienia fabryczne + dwa pierwsze punkty.. na ale to moje zdanie ps. i tak jak Grzegorz napisał....NITRO to jest rozpuszczalnik, więc proszę nie pisz NITRO silnik bo.Cie zjedzą żywcem 1 minutę temu, Andrzej Klos napisał: ?? Grzegorz jest dyslektykiem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 20 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2021 25 minut temu, d9Jacek napisał: Grzegorz jest dyslektykiem? Era cyfryzacji sprawiła że ludzie pisząc popełniają błedy ortograficzne i inne związane z pisownią.Przepraszam ale juz tak mam.? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
symon5 Opublikowano 20 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2021 Ja osobiście nigdy nie robiłem specjalnie paliwa do docierania tzn z większą ilością oleju może trochę mniej nitra np. zamiast 25-30% tylko 15% i nie miałem problemów z motorkami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 20 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2021 4 godziny temu, symon5 napisał: Ja osobiście nigdy nie robiłem specjalnie paliwa do docierania tzn z większą ilością oleju może trochę mniej nitra np. zamiast 25-30% tylko 15% i nie miałem problemów z motorkami. No ale Marku nie mialeś 10% oleju w paliwie.Takie teraz sprzedają do autek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Granacik Opublikowano 20 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2021 25 minut temu, Grzesiek napisał: Takie teraz sprzedają do autek. żeby sprzedać więcej silników. A jeszcze pytanie do założyciela wątku: masz termometr do silników? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi