Skocz do zawartości

Są tu jacyś fani gadżetów do inteligentnego domu?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, pomyślałem, że pewnie niejeden z Was ma do czynienia z elektroniką nie tylko w składaniu modeli RC. Macie jakąś w domu sieć Smart Home? Ja osobiście póki co nakładki na grzejniki i połączenie z czajnikiem. Więc no tak średnio smart home, ale pracuje nad tym ?

Opublikowano

Centrala Fibaro, steruje światlem i gniazdkami i kilka niezależnych od niej TP-Linków, Gniazdka, światło kamery.

Fibaro uruchamia światła albo wg harmonogramu, albo czujnikami ruchu

Opublikowano
2 godziny temu, robertus napisał:

Jednym z nich włączam światło dla akwarium wg kalendarza.

Zaciekawiłeś mnie. O co chodzi z tym światłem wg kalendarza? Zmieniasz długość świecenia w zależności od pór roku?

Opublikowano

Napisałbym wg schedulera po angielsku.

W zależności od dnia tygodnia włączam światło wcześniej lub później. Światło akwarium robi trochę jak budzik. W sobotę później ;)

Programuje się w aplikacji. Ustawiłem raz i mam z czapy. Mogę oczywiście z apki na telefonie ręcznie włączyć lub wyłączyć.

Opublikowano
38 minut temu, robertus napisał:

W zależności od dnia tygodnia włączam światło wcześniej lub później. Światło akwarium robi trochę jak budzik. W sobotę później ;)

Dla roślin to chyba trochę średnio takie zmiany. Z moich obserwacji wynika, że rośliny już z odpowiednim wyprzedzeniem reagują "składając" lub "rozkładając" się. Zanim np. zgaśnie światło już końce roślin są wyraźnie złożone. 

Dla ryb przypuszczam, że jest to jeszcze gorsze.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.