Skocz do zawartości

Co kupić po Tournigy 9x

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Takie pytanie: moja Tg 9x ma już kilka lat, jest sprawna, jestem z niej zadowolony. Nie zawiodła mnie nigdy (wszystkie incydenty i konkretne krety- mea culpa, nie aparatury). Ale chyba byłby czas ją zastąpić ze względu na zużycie- podkreślam, jeszcze nie powodujące dysfunkcji, a bardziej profilaktycznie. Ponieważ całkowicie mi wystarcza zakres wbudowanych możliwości, a staram się omijać wszystkie mixy, dualrejty i inne tego typu historie jak tylko mogę, to może kupić nowy egzemplarz, ewentualnie opcja nr 2: jednak coś nowszego konstrukcyjnie, czy jak to ująć. Jakiejś prostej telemetrii to może bym ewentualnie używał, gdyby była w pakiecie. Ważniejsze, żeby dało się dalej korzystać z dotychczasowych odbiorników od Tg 9, bo mam ich parę, szkoda byłoby je odstawić i kupować nowe. Nnie jestem fanem grzebania w przepastnych menu z możliwościami ustawiania wszystkiego, ma być prosto, przejrzyście, choć może być nieco bardziej postępowo niż teraz. Dodam jeszcze, że moja Tg ma dalej podstawowy soft- nie widziałem potrzeby wgrywania tej nowszej wersji. Tak myślałem o FLYSKY FS-i6 10CH, ale widzę, że jej odbiornik ma dwie antenki- czy to by działało z tymi moimi? Będę wdzięczny za sugestie i opinie. 

Opublikowano

Jeżeli chcesz korzystać ze starych odbiorników z systemem AFHDS to FS-i6X ma możliwość wyboru tego systemu i odbiorniki będą działać. Fs-i6X jest nowszym modelem ale oprogramowanie prostsze  niż TG 9x. Czujniki telemetrii też nie są drogie. Teraz większość nadajników zaczyna pracować pod Open TX.

• Lubię to 2
Opublikowano

Lub bardziej rozbudowane z systemem Open TX aparatury Jumper t16 , RadioKing TX18S , Radiomaster  TX16S , lub Jumper Lite .

Wszystkie z modułami 4w1 Więc jest możliwość używania wielu różnych odbiorników .

Opublikowano
41 minut temu, Francka napisał:

Lub bardziej rozbudowane z systemem Open TX aparatury Jumper t16 , RadioKing TX18S , Radiomaster  TX16S , lub Jumper Lite .

Wszystkie z modułami 4w1 Więc jest możliwość używania wielu różnych odbiorników .

Ale mnie te Openy, czy mnogość możliwości trochę mniej podchodzą, są dla mnie za obszerne, nie wykorzystam tego, ma być jak najprościej.

Opublikowano

Zgadza się, Open TX króluje i są ku temu powody.

Zbyszek, rozumiem, że chciałbyś móc używać swoich odbiorników ale chciałbyś mieć więcej możliwości programowania, telemetrii itd. Też miałem podobny dylemat: miałem apkę FlySky i kilka odbiorników, potem Spektrum i odbiorniki do niej, następnie kupiłem FrSky X9D+ i znowu kolejne odbiorniki. W sumie zgromadziłem z 10 odbiorników z trzech różnych firm. W rezultacie mogłem korzystać tylko z dwóch odbiorników kupionych do ostatniej apki FrSky bo starsze aparatury sprzedałem.

Generalnie pomysł był taki, żeby nie musieć uczyć się używać kolejnej aparatury, mieć jedną aparaturę do wszystkich modeli i odbiorników i mieć dostęp do różnych nowych odbiorników niezależnie od systemu.

Rozwiązaniem okazał się moduł "multi protokol", który można wsadzić do Taranisa. Trochę się namęczyłem, z konfiguracją tego modułu w Taranisie ale w rezultacie mogę sterować wszystkimi moimi odbiornikami, włącznie z wbudowanymi w modele ( Dron Hubsana i mały heli EFlite. ). Latałem nawet modelem kolegi z odbiornikiem Futaby.

To prawda, że musiałem nauczyć się tego OpenTX, który na początku nie wydawał mi się zbyt intuicyjny. Teraz uważam, że jest genialnie prosty a daje wręcz nieograniczone możliwości konfigurowania akpi i sterowania modelami ze wszystkimi możliwymi fire-werkami, których można używać lub pozostać tylko na podstawowych ustawieniach modelu.

Cel został osiągnięty - jeden system, jedna aparatura, różne odbiorniki - stare i nowe, wszystkie możliwości - telemetrie, wysokościomierze, alarmy, powiadomienia głosowe itd.

Nie nauczyłem się używać tego wszystkiego na raz. Na szczęście OpenTX daje możliwość nauki i wykorzystywania różnych możliwości krok po kroku. Dla mnie świetną funkcją jest też programowanie i symulowanie ustawień modelu na komputerze - zanim jeszcze "wgra" się model do pamięci aparatury.

Teraz niedawno pojawiła się jeszcze lepsza możliwość - aparatura, która pracuje na systemie OpenTX i ma już wbudowany "multi-protokol" moduł. Odpada więc walka z konfiguracją zewnętrznego modułu i nauką kolejnego sytemu.

Dlatego wydaje mi się, że najodpowiedniejszym rozwiązanie dla Ciebie byłby - RadioMaster TX16S. Do kupienia np. na Bangood za niecałe 560zł. W Polsce oczywiście trochę drożej. Tu link do ciągle aktualizowanych kuponów na Bangood.

• Lubię to 1
  • Dzięki 1
Opublikowano

Piotrze- fajnie to opisałeś, dobre uzasadnienie. Muszę przekalkulować, co wygrywa: moja awersja do tego programowania i to  od podstaw, czy ta osiągnięta uniwersalność. Dzięki, będę myślał nad tym.

Opublikowano
36 minut temu, Francka napisał:

Da się po wymianie modułu na 4w1   np  https://pl.aliexpress.com/i/32979598489.html

Dzięki,to już wiem o co chodzi,co prawda,nie dostępny.

Jumper JP4IN1 CC2500 24L01 JP4-in-1 wieloprototypowy moduł rf Tuner TM32 wersja OpenTX dla Frsky/Flysky/Hubsan/Walkera

4.9
13 Recenzje33 zamówienia
Przepraszamy, ten przedmiot nie jest już dostępny!
Opublikowano

A dlaczego nie powiecie koledze o Jumper T18 - choćby dlatego że posiada drążki na czujnikach Halla

no i oczywiście wszystkie jego odbiorniki będzie mógł zbindować z tą aparaturą.

O cenie nowych odbiorników Jumper'a nie wspomnę.

Opublikowano
W dniu 16.04.2021 o 10:18, zbjanik napisał:

Takie pytanie: moja Tg 9x ma już kilka lat, jest sprawna, jestem z niej zadowolony. Nie zawiodła mnie nigdy (wszystkie incydenty i konkretne krety- mea culpa, nie aparatury). Ale chyba byłby czas ją zastąpić ze względu na zużycie- podkreślam, jeszcze nie powodujące dysfunkcji, a bardziej profilaktycznie. Ponieważ całkowicie mi wystarcza zakres wbudowanych możliwości, a staram się omijać wszystkie mixy, dualrejty i inne tego typu historie jak tylko mogę, to może kupić nowy egzemplarz, ewentualnie opcja nr 2: jednak coś nowszego konstrukcyjnie, czy jak to ująć. Jakiejś prostej telemetrii to może bym ewentualnie używał, gdyby była w pakiecie. Ważniejsze, żeby dało się dalej korzystać z dotychczasowych odbiorników od Tg 9, bo mam ich parę, szkoda byłoby je odstawić i kupować nowe. Nnie jestem fanem grzebania w przepastnych menu z możliwościami ustawiania wszystkiego, ma być prosto, przejrzyście, choć może być nieco bardziej postępowo niż teraz. Dodam jeszcze, że moja Tg ma dalej podstawowy soft- nie widziałem potrzeby wgrywania tej nowszej wersji. Tak myślałem o FLYSKY FS-i6 10CH, ale widzę, że jej odbiornik ma dwie antenki- czy to by działało z tymi moimi? Będę wdzięczny za sugestie i opinie. 

Naturalnym przejściem byłoby FS-i8 lub FS-i10. i6 odpuść, to byłby krok do tyłu.

Plus jest taki, ze wszystkie stare odbiorniki zbindujesz.

Ja zamieniłem FS-TH9X na TGY-i10 i nie żałuję. Polecam tą ścieżkę.

Potem wyszła FS-i8 która ma mniej kanałów, ale menu jest prawie takie same. Fajne intuicyjne menu.

Opublikowano
Godzinę temu, robertus napisał:

Ja zamieniłem FS-TH9X na TGY-i10 i nie żałuję. Polecam tą ścieżkę.

Wydaje mi się , że TGY-i10 już nie kupisz a clon FlySki ma cenę zaporową   https://allegro.pl/oferta/flysky-fs-i10-10ch-2-4ghz-odbiornik-ia10b-z-tele-10604699569?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_KRK_PLA_Kolekcje+i+Sztuka+-+Kolekcje_+_top_&ev_adgr=Modelarstwo&gclid=Cj0KCQjw4ImEBhDFARIsAGOTMj9Ku0SBFEhsMbaMLx_E1pM2xPpLqd8uqrBy1bMttllbnkvEj8o1hgoaAo2WEALw_wcB

Dalej polecam nadajniki  OpenTX

Opublikowano

Odwrotnie. Flysky to oryginał, Turnigy było klonem.

FS-i8 jest juz przystepniejszy cenowo.

28 minut temu, Francka napisał:

Wybrałes najdroższą ofertę. są tez poniżej 900zł aczkolwiek, kiedys były cos po 750.zł. Powariowali z tymi cenami.

Na banggod i8 mozna kupic za mniej niz 500zł.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.