PiotrSzmagier Opublikowano 27 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2022 16 minut temu, Robert Tomzik napisał: Przy tym śmigle uważaj na palce, krawędź spływu jak nóż Ja po każdym odpalaniu mam paluchy pocięte, i mam problemy z odblokowaniem telefonu ? Siedzę i przeglądam plany, musze teraz zrobić duży model pod O.S. 46la, taki już z pełnym kadłubem, zastanawiam się czy do super mastera Gabrysia nie będzie za duży ten os Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Tomzik Opublikowano 27 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2022 Teraz, PiotrSzmagier napisał: Siedzę i przeglądam plany, musze teraz zrobić duży model pod O.S. 46la, taki już z pełnym kadłubem, zastanawiam się czy do super mastera Gabrysia nie będzie za duży ten os A u mnie leży (wisi) i się kurzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrSzmagier Opublikowano 27 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2022 4 minuty temu, Robert Tomzik napisał: A u mnie leży (wisi) i się kurzy Pamiętam, ale tez lubię budować modele od zera, więc robić kolejnego muszę, bo nie usiedzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 27 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2022 4 minuty temu, PiotrSzmagier napisał: Siedzę i przeglądam plany, musze teraz zrobić duży model pod O.S. 46la, taki już z pełnym kadłubem, zastanawiam się czy do super mastera Gabrysia nie będzie za duży ten os Mój Super Master latał na Radudze 7, ale myślę, że powinieneś wybrać bardziej współczesną konstrukcję. Cienki profil skrzydła modelu Gabrysia powodował to, że model nadmiernie rozpędzał się, zwłaszcza przy wietrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Tomzik Opublikowano 27 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2022 11 minut temu, PiotrSzmagier napisał: Pamiętam, ale tez lubię budować modele od zera, więc robić kolejnego muszę, bo nie usiedzę Aaa chyba że tak - działaj działaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrSzmagier Opublikowano 27 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2022 2 godziny temu, kesto napisał: Mój Super Master latał na Radudze 7, ale myślę, że powinieneś wybrać bardziej współczesną konstrukcję. Cienki profil skrzydła modelu Gabrysia powodował to, że model nadmiernie rozpędzał się, zwłaszcza przy wietrze. Dziękuję za podpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylkub Opublikowano 31 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2022 Piotrze, osobiście skorzystał bym z propozycji Roberta co nie przeszkadza w równoczesnej budowie własnego modelu. Jesteś duży chłopak zacznij latać większymi modelami. Sugeruję abyś zbudował Stiletto lub Voyagera P. Zawady. Co do Stiletto to skontaktuj się z Krzysztofem Sz. on wycina Stiletto i masz połowę roboty z głowy. Jeżeli jednak będziesz chciał budować od podstaw to mam planik modelu na bazie Stiletto mogę podesłać. Ja z tego powodu ,o którym pisał Kesto ( cienki profil ) zrezygnowałam z budowy Super Mastera jako retro. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrSzmagier Opublikowano 31 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2022 3 minuty temu, sylkub napisał: Piotrze, osobiście skorzystał bym z propozycji Roberta co nie przeszkadza w równoczesnej budowie własnego modelu. Jesteś duży chłopak zacznij latać większymi modelami. Sugeruję abyś zbudował Stiletto lub Voyagera P. Zawady. Co do Stiletto to skontaktuj się z Krzysztofem Sz. on wycina Stiletto i masz połowę roboty z głowy. Jeżeli jednak będziesz chciał budować od podstaw to mam planik modelu na bazie Stiletto mogę podesłać. Ja z tego powodu ,o którym pisał Kesto ( cienki profil ) zrezygnowałam z budowy Super Mastera jako retro. Pozdrawiam Dzięki za podpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrSzmagier Opublikowano 3 Lipca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2022 Dziś oblatalem model, trochę mi ten Mvvs kaprysi i miałem problem z pierwszym locie że śmigłem 9x5, musiałem założyć 8x5 bo mi się dosłownie zatrzymywał pod wiatr. Model całkiem fajnie lata, tylko pilot jeszcze kiepski ? 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylkub Opublikowano 3 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2022 Trening czyni mistrza . Lataj z czasem będzie coraz lepiej. Wytrwałości życzę. Pozdrawiam Sylwek K 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrSzmagier Opublikowano 3 Lipca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2022 received_427941275917613.mp4 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Tomzik Opublikowano 3 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2022 Piotrze, fajnie że oblatałeś model Co do śmigła - do tego silnika polecam 8x4, skok 5 ciut za duży, ale ostatecznie też może być Patrząc po zwrotności modelu i jego czułości wydaje mi się, że środek ciężkości jest za bardzo tyłu - nie jesteś w stanie nim kawałka lecieć prosto. Doważ go z przodu tak, żeby środek ciężkości był w zakresie 15-20% średniej cięciwy od krawędzi natarcia - powinno być zdecydowanie lepiej ? Lataj, lataj - spokojnie na tym modelu nauczysz się podstawowej akrobacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrSzmagier Opublikowano 3 Lipca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2022 Model jest wyważony na dziób, problem był w uchwycie z za dużym rozstawie linek ?wiesz którym, zapomniałem zabrać tego małego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Tomzik Opublikowano 4 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2022 Ok zawsze możesz jeszcze zmniejszyć czułość układu sterowania, napewno trochę pomoże Środek ciężkości za bardzo z przodu - też nie dobrze - model robi sie podsterowny - reakcja sterów będzię z opóźnieniem, efekt jest taki, że model będzie dość trudno utrzymać w równym locie poziomym. Najlepiej ustawić tak 15-20% i tak zostawić ? 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kpawel Opublikowano 4 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2022 W dniu 27.03.2022 o 18:19, PiotrSzmagier napisał: Ja po każdym odpalaniu mam paluchy pocięte, i mam problemy z odblokowaniem telefonu ? Nie szkoda paluszków? Lepiej nie pchać ich w śmigło, przydają się do klejenia modeli? Do śmigła lepiej użyć kawałka węża gumowego, wystarczy średnica 15 mm z zewnątrz z włożonym do środka patykiem lub listewką. Paluch jest wystarczająco twardy by uszkodzić spływ drewnianego śmigła, szczególnie jak silnik nie chce odpalić i robi się nerwowo? "Patyk" ma lepszego kopa a jak go śmigło potnie to mała strata, zrobisz sobie nowy. 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrSzmagier Opublikowano 13 Września 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2022 W związku z faktem przejścia na większy model, chętnie pozbędę się tego malca, jeśli ktoś byłby zainteresowany, proszę o kontakt na priv. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrSzmagier Opublikowano 23 Września 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2022 Czy w takich linkach zalewać końcówki CA dla wzmocnienia ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylkub Opublikowano 24 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2022 Zrób test na wytrzymałość i według mnie nie ma potrzeby zaklejać CA . Przy tego rodzaju zakończeniach CA nie wzmocni połączenia. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi