mayster8405 Opublikowano 27 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2021 Szanowni koledzy!, czy ktoś mógłby mi powiedzieć kto wymieniał łożyska w tym silniku ,jakie to łożyska ,i czy są to dwa jednakowe.? Chodzi mi o symbole? PZDR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomizer Opublikowano 27 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2021 Chodzi o silnik emax 3f EMAX CF2805 , bo w tym to akurat wymieniałem kilka razy i oś też. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziobak Opublikowano 27 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2021 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomizer Opublikowano 27 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2021 Łożysko wysokoobrotowe 693 ZZ - 3x8x4 mm 619/3 ZZ Łożysko wysokoobrotowe MR 63 ZZ 3x6x2,5 mm coś takiego kiedyś kupowałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayster8405 Opublikowano 27 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2021 Tak, jest to silnik EMax CF 2805. Niedaleko mojego domu jest sklep z łożyskami i tam kupiłem łożysko 693 ZZ- 3x6x2.5m/m i elegancko pasuje na przód silnika. Dałem 12 zł za sztukę / na pewno nie chińska produkcja !!!/ Ale, czy na pewno drugie łożysko ma taki wymiar czyli 693 ZZ 3x8x4 , 619/3ZZ. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomizer Opublikowano 27 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2021 Teraz to jest mi ciężko odpowiedzieć, mam trzy modele w których mam zamontowanie te silniki. Musiałbym zdemontować silnik, rozebrać i zmierzyć suwmiarką aby się upewnić na 100%. W pudełku mam dwa te mniejsze łożyska 3x6x2,5 i siedem większych 3x8x4. Więc to muszą być chyba te, innych nie mam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magnez Opublikowano 28 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2021 Polecam łożyska 693 ZZ 3x8x4 firmy japońskej EZO. Miałem te zwykłe i szybko padały natomiast te co wymieniłem są super. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayster8405 Opublikowano 5 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2021 Witam Zygmunt. Czyli E-max CF2805 ma dwa łożyska, przednie 3x6x2.5, tylne 3x8x4, oczywiście wszystkie wysokoobrotowe zamknięte. To przednie napewno kupiłem japońskie. To jeszcze pytania, na razie wymieniłem przednie i wydaje mi sie że jest teraz OK, czy jednak wymieniać komplet!? Silnik jest tani, inny by go może wyrzucił i kupili nowy.Nigdy nie wyrzucam niesprawnych tylko próbuję je wskrzesić , w razie spalenia jestem w stanie przewinąć i silnik będzie śmigał jak nowy. Czy wymieniałeś oś w tym silniku i czy jest jakiś zamiennik z innego silnika 3m/m średnicy który by pasował do niego. Ciężko trafić na nie. Mam co prawda szlifowane wałki 3m/m z CD Rom ale nie mam gdzie naciąć rowek na zabezpieczenie zawleczką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magnez Opublikowano 5 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2021 Witam ja takiego silnika nie mam ale polecam wymienić wszystkie łożyska tak przednie jak tylne ponieważ znacznie dłużej silnik popracuje. Wymieniałem łożyska w silniku KEDA A22-10s 175W. Silnik chodzi teraz jak nowy. Łożyska EZO kupiłem na allegro chyba po 15 zł sztuka. Silnik nie ma osi tylko wał. Oś nie przenosi momentu skręcającego a wał tak. Nie mam takiego wałka jak potrzebujesz. Bądź pierwszy i napisz opinie! +3 CeneoPunkty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 5 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2021 2 godziny temu, mayster8405 napisał: To jeszcze pytania, na razie wymieniłem przednie i wydaje mi sie że jest teraz OK, czy jednak wymieniać komplet!? Silnik jest tani, inny by go może wyrzucił i kupili nowy.Nigdy nie wyrzucam niesprawnych tylko próbuję je wskrzesić , w razie spalenia jestem w stanie przewinąć i silnik będzie śmigał jak nowy. On jest tani, bo wykonany jest z tanich materiałów- w tym z gównianych łożysk. Zauważ że dobre łożyska to prawie połowa wartości silnika... gdyby na dzień dobry ten silnik miał łożyska japońskie lub inne dobrej marki to kosztowałby x2... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayster8405 Opublikowano 6 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2021 Wszystko zrozumiałem !? także to, że to nie oś,tylko wał !/ pomyliłem/. W sumie silniczek jest fajny a po naprawie będzie jeszcze lepszy? Dzięki za wskazówki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi