Skocz do zawartości

Modele ESA w hali

Wodzu 7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ostatnio pogoda nieciekawa a latać się chce.Od paru lat ćwiczymy akrobację,aeromusical i wyścig w hali.To naprawdę świetna sprawa i doskonały trening kiedy na dworze plucha i zawierucha.W związku z tym ,że wrażeń nigdy za wiele wymyśliliśmy nową kategorię modeli latających w hali-aircombat ESA HALOWY.Regulamin taki jak w ESA za wyjątkiem:taśma ma 6 m. model półmakieta somolotu II WŚ z epp bez żadnych wzmocnień węglowych i innych[zamawiamy w www.cyber-fly.pl z zaznaczeniem do hali],masa silnika do 20 g. zasilanie pakiet Li-po 7,4 V 700mAh.Nasze loty można zobaczyć

http://pl.youtube.com/wat...re=channel_page Polecam wszystkim jako trening i zabawę.Pozdrawiam Wojtek.

• Odpowiedzi 40
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano
wymyśliliśmy nową kategorię modeli latających w hali-aircombat ESA HALOWY

Wodzu 7, zobacz też na te modele http://www.cyber-fly.pl/produkt-814.html i http://www.cyber-fly.pl/produkt-816.html. Są z depronu ale chyba z pomysłem esa na hali byli pierwsi :P

Model do latania w hali ( aircombat hala) lub na zewnątrz przy umiarkowanym wietrze.

EDIT

znalazłem jeszcze takiego http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=4813 i http://www.electrifly.com/flatouts/gpma1122.html przy okazji to ciekawy mają ten ptasi profil

Opublikowano

A teraz pomyśl że taki deproniak w hali zderza się z drugim(a to zdarza się bardzo często w hali). Z modelu(depronowego) nic nie zostaje, a ESA z EPP odbijają się od siebie(ścian podłogi i sufitu) i lecą dalej. :)

Opublikowano
A teraz pomyśl że taki deproniak w hali zderza się z drugim(a to zdarza się bardzo często w hali)

Jak się lata bezmyślnie na hura i na hektary - czyli wszyscy na raz i gdzie popadnie - to owszem, ale chyba nie na tym polega latanie w hali? Jeżeli chodzi o zderzenia, to częściej widziałem połamane kadłuby i pourywane skrzydła ESA, niż przecięte śmigłem elementy konstrukcji deproniaków, bo w zasadzie tylko takim uszkodzeniom ulegają. W mojej dwuletniej karierze halowej zaliczyłem dwa zderzenia w ubiegłym roku - raz ja przeciąłem komuś kawałek skrzydła, a raz mi przecięto kawałek statecznika. Do tego dochodzą ze dwa bezszkodowe otarcia w locie...

Opublikowano
czyli wszyscy na raz i gdzie popadnie

ale to kombat. Pojedyńczo to będzie bez sensu :D .

w walce przecież chodzi o to żeby obciąć taśme drugiemu i na małej przestrzeni o kolizję nie trudno :D

Opublikowano
A teraz pomyśl że taki deproniak w hali zderza się z drugim(a to zdarza się bardzo często w hali)

Jak się lata bezmyślnie na hura i na hektary - czyli wszyscy na raz i gdzie popadnie - to owszem, ale chyba nie na tym polega latanie w hali?

Ładziak - ale czy Ty nie zapomniałeś, że jesteśmy w dziale kombat?

Rozmawiałem z Markiem Dawidowiczem (cyber-fly) na temat tych modeli i walki w zamkniętym pomieszczeniu.

Otóż najciekawsze jest to, że gdy nie ma gdzie uciekać (cztery ściany i sufit) to dopiero zaczyna się jazda. :) Tak samo przy walkach na otoczonych drzewami ze wszystkich stron stadionach. Można uratować się tylko lecąc do góry - a i to niewiele pomaga jak model trochę zwalnia i zostawia za sobą piękną pionową taśmę do ścięcia.

Opublikowano
Ładziak - ale czy Ty nie zapomniałeś, że jesteśmy w dziale kombat?

Nie zapomniałem! gładkilot podał linki do kombatów z depronu. miszczu zanegował tę propozycję, a ja twierdzę, że je również można użyć do walki w hali, może nawet z lepszym efektem niż EPP - mając na uwadze moje obserwacje zderzeń modeli w hali oraz ich zwrotności. Oczywiście nie ma co stawiać na przeciw siebie depronu i EPP.

Opublikowano
Można uratować się tylko lecąc do góry - a i to niewiele pomaga jak model trochę zwalnia i zostawia za sobą piękną pionową taśmę do ścięcia.

I wtedy Piotrek podlatuję swoim Ki i ciach, taśmy nie ma :lol:

Wodzu może by tak poj. pakietu zwiększyć do 800mAh? Może kiedyś uda mi się przyjechać na takie zawody :)

Opublikowano

ESA w hali z epp jest pomysłem Jurka i moim.Marek z cyber-fly wykonał pierwszy model na indywidualne zamówienie modyfikując klasyczny model ESA powiększając powierzchnie sterowe.Pierwsze loty odbyły się w pazdzierniku 2008.Brak dobrej pogody przyczynił się do rozwoju tej kategorii we Wrocławiu.W tej chwili 8 kolegów ma taką ESĘ.Co do zderzeń to latanie akro w hali to zupełnie co innego niż aircombat.Trzeba najpierw spróbować a potem oceniać.Pozdrawiam Wojtek.

P.S.Akrobatkami się nie zderzamy latając jednocześnie w czwórkę.

P.S.Dzięki Marian za pomoc z linkiem do filmu.

Opublikowano
Wodzu może by tak poj. pakietu zwiększyć do 800mAh

Jak nie masz innego to chyba może być ,ale możesz mieć za dużą prędkość a to w hali przeszkadza.Jak dasz radę takim to czemu nie ,liczy się zabawa.

Na razie jeszcze nikt nie liczył cięć ani kraks( po 10 przestajesz liczyć). :) Najbardziej mi się podoba jak model przy pętli odbija się od podłogi i leci dalej.Huk przy tym jest niezły,jakby ktoś strzelił.Brak wzmocnień powoduje że model jest elastyczny.

Opublikowano
Brak wzmocnień powoduje że model jest elastyczny.

Potwierdzam :) Zrobiłem w Grodkowie 3 kółka dookoła hali z 1/2 skrzydła na podłodze.

może tak jeszcze skrócić te tasiemki z 6m do np. 4m ??

Jak braknie to i latamy z 4m albo i 3m. Ale po co? I tak trzeba się ciężko nagimnastykować(na sali GIMNASTYCZNEJ) żeby pomiędzy sufitem,podłogą i ścianami (+kosze ;/) cos uciąć. P S nie przejmujcie się jak wam się śmigło zmniejszy z 8x4 na np. 7x4 lub będzie brakowało po kawałku łopatki. Też lata(jak będe miał troche czasu wrzuce zdjęcia śmiegieł z hali :D )

Opublikowano

W sobotę 24.01.09 od 13 do 17 będziemy latać w hali w Grodkowie.Zapraszamy wszystkich,którzy chcieliby zobaczyć lub polatać.Grodków jest miastem położonym ok.10 km. od zjazdu z autostrady A4 w kierunku na Nysę.Pewnie ciekawi Was dlaczego jeżdzimy z Wrocławia taki kawał drogi.Odpowiedz jest prosta.Nie możemy znależć we Wrocławiu tak dużej hali,na tak długo{4 godz}i w takiej cenie-ZA DARMO!!!!Normalnie można wynajć halę na 1 do 2 godz. ok.100 zł/godz. i pomiędzy 23 a 5 rano.Więc chyba sami rozumiecie.Pozdrawiam Wojtek.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

0485225e356afb27med.jpg

fdd92d95452b648emed.jpg

Można schować się przed przeciwnikiem wysokim przelotem

ad7a868672a171a7med.jpg

albo niskim

89bd0a4092cfaf6fmed.jpg

lub gonić na pełnym gazie

41e06da4d2526b50med.jpg

Opublikowano

to xp-75, w innym temacie Marian o nim napisał że to jego własne dzieło.

Ciekawe czy dobrze się domyślam co kombinuje Marian z Piotrkiem :D :?:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.