kaczma2 Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Częściowo wklejony styropian. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 5 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2021 Między wręgami powklejany styropian. Do poprawki 3 wręga od dziobu. Musi być róg zjechany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 8 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2021 Styropian zeszlifowany do wręg. Trzecia wręga od rufy do poprawki. Dół nie jest w linii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 15 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2021 Reling na sterówce. Namęczyłem się ale zrobiłem. Nie pięknie ale jest. I z masztem. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 18 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2021 Relingi na nadbudówce rozpoczęte. Teraz leży styropianowy kadłub. W pierwszej kolejności zalaminuje i wtedy niech leży, sezonuje. Ostatnio się spieszyłem i zrobiły się maleńkie dziurki i przeciekała woda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 21 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2021 Wczoraj położyłem laminat na żywicy L285. Dwie warstwy. Okaże się jak twardnieje bo ostatnio długo trwało. Być może dlatego, że było zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mjs Opublikowano 21 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2021 Tak, zimno. Ja kleiłem w tym czasie pokład do modelu Olimpijki Plucińskiego (1,77 m długości) i Epidian 5 + PAC chwytał trzy dni. Aż chwycił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan12 Opublikowano 21 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2021 No,niestety z żywicami tak jest,najlepiej w temp.20 st. a i tak całkowite utwardzenie następuje po ok.7 dniach?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekK Opublikowano 21 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2021 1 godzinę temu, tytan12 napisał: No,niestety z żywicami tak jest,najlepiej w temp.20 st. a i tak całkowite utwardzenie następuje po ok.7 dniach?. No nie dokońca bym się zgodził. Żywice epoksydowe zgodnie z kartą techniczną maja na utwardzenie 24 godziny czasu ( nie mylić z czasem pracy żywicy - systemu ). Potem po 48 godzinach uzyskują pełne technologiczne właściwości. Są trzy najważniejsze czynniki powyższego - 1. Proporcja 2. Temperatura 3.Czystość systemu Pozwalamy sobie dość często na stosowanie proporcji z przymrużeniem oka a już najczęściej ( sam popełniam taki grzech ) z dużą dozą wiary w system podchodzimy to kwestii temperatury.... Maciek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 22 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2021 Żywica twarda, tylko na dziobie się klei do palców. Po kilku dniach przestanie. Kadłub niech się sezonuje. Teraz robię co innego. Dokończyłem relingi na nadbudówce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan12 Opublikowano 22 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2021 10 godzin temu, MaciekK napisał: No nie dokońca bym się zgodził. Żywice epoksydowe zgodnie z kartą techniczną maja na utwardzenie 24 godziny czasu ( nie mylić z czasem pracy żywicy - systemu ). Potem po 48 godzinach uzyskują pełne technologiczne właściwości. Są trzy najważniejsze czynniki powyższego - 1. Proporcja 2. Temperatura 3.Czystość systemu Pozwalamy sobie dość często na stosowanie proporcji z przymrużeniem oka a już najczęściej ( sam popełniam taki grzech ) z dużą dozą wiary w system podchodzimy to kwestii temperatury.... Maciek Czas ten zależy od kilku czynników: temperatury, ilości mieszaniny, itp. i będzie różnił się w indywidualnych warunkach.Czas żelowania wynosi około 35 minut w temperaturze pokojowej.Wstępne utwardzenie uzyskuje się po upływie 48 godzin - stopień utwardzenia wynosi około 80-90%.Całkowite utwardzenie trwa 7-14 dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 22 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2021 Relingi zrobione. Słupki lepsze z blachy grubszej, 0,5 ale trudniej ciąć nożycami krawieckimi. Będą jeszcze zmiany przy pojemnikach ratunkowych. Po dostawieniu sterówki. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 1 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2021 Lampy pozycyjne i skrzynki zrobione. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 7 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2021 Od 20 września do wczoraj trwało schnięcie laminatu. Ale jeszcze nie szpachluję. Zrobiłem wewnątrz miejsce na napęd i przymiarka. Kupiłem na Aliexpress uchwyt tokarski 63. Jak będzie dorobiona oś z gwintem 14x1 i zmontowane w tokarce, będę dalej robił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 7 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2021 Co tak długo schnął laminat? 15 godzin temu, kaczma2 napisał: .. Kupiłem na Aliexpress uchwyt tokarski 63. Jak będzie dorobiona oś z gwintem 14x1 i zmontowane w tokarce, będę dalej robił. no to teraz cuda możesz toczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Lis Opublikowano 8 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2021 W dniu 21.09.2021 o 20:09, mjs napisał: Tak, zimno. Ja kleiłem w tym czasie pokład do modelu Olimpijki Plucińskiego (1,77 m długości) i Epidian 5 + PAC chwytał trzy dni. Aż chwycił. czy możesz coś więcej napisać o mieszaniu dwóch składników ile Żywicy , ile PAC i czy wagowo rozrabiałeś ilości czy objętościowo ? Dodam od siebie, dla mnie sytuacja jest dziwna bo az 3 dni na utwardzenie . Duże znaczenie, ma sposób wymieszanie obydwóch składników i ważenie proporcji . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 9 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2021 Mieszałem wagowo na Chińskiej wadze do setki grama. 4:1 Ponieważ w poprzednim kadłubie były miejsca nie wyschnięte to teraz dłużej mieszałem. Już następnego dnia ogólnie się nie kleił ale były miejsca, na dziobie i na rufie gdzie długo się kleił do palców. Być może styropian, płyta pcv, klej polimerowy oddziaływują. W poprzednim kadłubie po szpachlowaniu i malowaniu były dziureczki i przeciekało. Ta sama żywica L 285 Zwlekam ze szpachlowaniem i dlatego zacząłem wklejać pokład. 4 deseczki na dziobie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Lis Opublikowano 9 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2021 Epidian 5 + PAC np. 7gr E5 : 3 gr Pac ,wyjdzie mocna spoina , na drugi dzień będzie utwardzona . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
izonix Opublikowano 11 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2021 W dniu 9.10.2021 o 08:37, Artur Lis napisał: Epidian 5 + PAC np. 7gr E5 : 3 gr Pac ,wyjdzie mocna spoina , na drugi dzień będzie utwardzona . To chyba nie do końca prawidłowa proporcja. Tu jest link do strony producenta: https://www.zywicesarzyna.pl/epidian-5-utwardacz-pac/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 12 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2021 Epidian 5 to jest klej. Za gęsty na tkaninę szklaną. Stosowałem ale rozcieńczałem denaturatem. Stosowałem też właściwą żywicę Epidian 53. Te żywice śmierdzą więc przerzuciłem się na L285. Dokleiłem 2 deseczki na pokład i wyciąłem orczyk i przylutowałem podkładkę do zewnętrznej rurki, do napędu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi