Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Relingi na nadbudówce rozpoczęte.

IMG_20210917_180035.thumb.jpg.5d692e051edc47ca42e3fd0819b1b016.jpg

Teraz leży styropianowy kadłub. W pierwszej kolejności zalaminuje i wtedy niech leży, sezonuje. Ostatnio się spieszyłem i zrobiły się maleńkie dziurki i przeciekała woda.

Opublikowano

Wczoraj położyłem laminat na żywicy L285. Dwie warstwy. Okaże się jak twardnieje bo ostatnio długo trwało. Być może dlatego, że było zimno. 

Opublikowano

Tak, zimno.  Ja kleiłem w tym czasie pokład do modelu Olimpijki Plucińskiego (1,77 m długości) i Epidian  5 + PAC chwytał trzy dni. Aż chwycił.

Opublikowano
1 godzinę temu, tytan12 napisał:

No,niestety z żywicami tak jest,najlepiej w temp.20 st. a i tak całkowite utwardzenie następuje po ok.7 dniach?.

No nie dokońca bym się zgodził.

Żywice epoksydowe zgodnie z kartą techniczną maja na utwardzenie 24 godziny czasu ( nie mylić z czasem pracy żywicy - systemu ).

Potem po 48 godzinach uzyskują pełne technologiczne właściwości.

Są trzy najważniejsze czynniki powyższego - 1. Proporcja 2. Temperatura 3.Czystość systemu

Pozwalamy sobie dość często na stosowanie proporcji z przymrużeniem oka a już najczęściej ( sam popełniam taki grzech ) z dużą dozą wiary w system podchodzimy to kwestii temperatury....

Maciek

Opublikowano

Żywica twarda, tylko na dziobie się klei do palców. Po kilku dniach przestanie. Kadłub niech się sezonuje. Teraz robię co innego. Dokończyłem relingi na nadbudówce.

Opublikowano
10 godzin temu, MaciekK napisał:

No nie dokońca bym się zgodził.

Żywice epoksydowe zgodnie z kartą techniczną maja na utwardzenie 24 godziny czasu ( nie mylić z czasem pracy żywicy - systemu ).

Potem po 48 godzinach uzyskują pełne technologiczne właściwości.

Są trzy najważniejsze czynniki powyższego - 1. Proporcja 2. Temperatura 3.Czystość systemu

Pozwalamy sobie dość często na stosowanie proporcji z przymrużeniem oka a już najczęściej ( sam popełniam taki grzech ) z dużą dozą wiary w system podchodzimy to kwestii temperatury....

Maciek

Czas ten zależy od kilku czynników: temperatury, ilości mieszaniny, itp. i będzie różnił się w indywidualnych warunkach.
Czas żelowania wynosi około 35 minut w temperaturze pokojowej.
Wstępne utwardzenie uzyskuje się po upływie 48 godzin - stopień utwardzenia wynosi około 80-90%.
Całkowite utwardzenie trwa 7-14 dni.

Opublikowano

Relingi zrobione. Słupki lepsze z blachy grubszej, 0,5 ale trudniej ciąć nożycami krawieckimi. Będą jeszcze zmiany przy pojemnikach ratunkowych.

IMG_20210922_174259.thumb.jpg.6bbc482fb06228a572b6dd6ba7bc6eb9.jpg

Po dostawieniu sterówki.

IMG_20210922_174330.thumb.jpg.1aba55ccc91ca1eeefcfde8a3d43412b.jpg

• Lubię to 2
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Od 20 września do wczoraj trwało schnięcie laminatu. Ale jeszcze nie szpachluję. Zrobiłem wewnątrz miejsce na napęd i przymiarka.

IMG_20211006_182703.thumb.jpg.2e33cd0535e6e98f65f66c436b57f05d.jpg

Kupiłem na Aliexpress uchwyt tokarski 63.  Jak będzie dorobiona oś z gwintem 14x1 i zmontowane w tokarce, będę dalej robił.

Opublikowano

Co tak długo schnął laminat?

15 godzin temu, kaczma2 napisał:

..

Kupiłem na Aliexpress uchwyt tokarski 63.  Jak będzie dorobiona oś z gwintem 14x1 i zmontowane w tokarce, będę dalej robił.

no to teraz cuda możesz toczyć.

Opublikowano
W dniu 21.09.2021 o 20:09, mjs napisał:

Tak, zimno.  Ja kleiłem w tym czasie pokład do modelu Olimpijki Plucińskiego (1,77 m długości) i Epidian  5 + PAC chwytał trzy dni. Aż chwycił.

czy możesz coś więcej napisać o mieszaniu dwóch składników ile Żywicy , ile PAC i czy wagowo rozrabiałeś ilości czy objętościowo ?

Dodam od siebie, dla mnie sytuacja jest dziwna bo az  3 dni na utwardzenie .

Duże znaczenie, ma sposób wymieszanie obydwóch składników i  ważenie  proporcji .

Opublikowano

Mieszałem wagowo na Chińskiej wadze do setki grama. 4:1 Ponieważ w poprzednim kadłubie były miejsca nie wyschnięte to teraz dłużej mieszałem. Już następnego dnia ogólnie się nie kleił ale były miejsca, na dziobie i na rufie gdzie długo się kleił do palców. Być może styropian, płyta pcv, klej polimerowy oddziaływują. W poprzednim kadłubie po szpachlowaniu i malowaniu były dziureczki i przeciekało. Ta sama żywica L 285

Zwlekam ze szpachlowaniem i dlatego zacząłem wklejać pokład. 4 deseczki na dziobie.

Opublikowano

Epidian 5 to jest klej. Za gęsty na tkaninę szklaną. Stosowałem ale rozcieńczałem denaturatem. Stosowałem też właściwą żywicę Epidian 53. Te żywice śmierdzą więc przerzuciłem się na L285.

Dokleiłem 2 deseczki na pokład i wyciąłem orczyk  i przylutowałem podkładkę do zewnętrznej rurki, do napędu.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.