skippi66 Opublikowano 21 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2021 Witam kolegów! Nie wiem czy temat już był poruszany czy nie, bowiem nie mam siły sprawdzać. Ale nawet jeśli był, nie zaszkodzi sobie wiadomości odświeżyć. Tak więc ponawiam pytanie: jak to policzyć??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek_aviatik Opublikowano 21 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2021 2 godziny temu, skippi66 napisał: Witam kolegów! Nie wiem czy temat już był poruszany czy nie, bowiem nie mam siły sprawdzać. Ale nawet jeśli był, nie zaszkodzi sobie wiadomości odświeżyć. Tak więc ponawiam pytanie: jak to policzyć??? Można z tzw. cechy objętościowej - link do książki: Cezary_Galinski_Wybrane_zagadnienia_projektowania_samolotow, podawał Andrzej Klos tu na Forum. Ile ma wynosić KV - to już zależy od przeznaczenia samolotu (modelu) A tutaj jest więcej na ten temat: Usterzenie_wymiary.pdf 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 21 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2021 obrazek z książki abc miniaturowego lotnictwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skippi66 Opublikowano 14 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2021 Bardzo kolegom dziękuję i przepraszam za znaczną zwłokę w odpowiedzi. Ot, temat napisałem i zaraz następnego dnia popłynąłem w rejs. Ale już jestem i jeszcze raz dziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 16 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2021 Osobiście jestem wielkim fanem tego arkusza kalkulacyjnego:http://www.tailwindgliders.com/files/Sailplane Calc Cruciform Tail May 2016.zip Załatwia temat nie tylko powierzchni stateczników 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi