skippi66 Posted July 21, 2021 Share Posted July 21, 2021 Witam kolegów! Nie wiem czy temat już był poruszany czy nie, bowiem nie mam siły sprawdzać. Ale nawet jeśli był, nie zaszkodzi sobie wiadomości odświeżyć. Tak więc ponawiam pytanie: jak to policzyć??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
jarek_aviatik Posted July 21, 2021 Share Posted July 21, 2021 2 godziny temu, skippi66 napisał: Witam kolegów! Nie wiem czy temat już był poruszany czy nie, bowiem nie mam siły sprawdzać. Ale nawet jeśli był, nie zaszkodzi sobie wiadomości odświeżyć. Tak więc ponawiam pytanie: jak to policzyć??? Można z tzw. cechy objętościowej - link do książki: Cezary_Galinski_Wybrane_zagadnienia_projektowania_samolotow, podawał Andrzej Klos tu na Forum. Ile ma wynosić KV - to już zależy od przeznaczenia samolotu (modelu) A tutaj jest więcej na ten temat: Usterzenie_wymiary.pdf 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
robertus Posted July 21, 2021 Share Posted July 21, 2021 obrazek z książki abc miniaturowego lotnictwa Link to comment Share on other sites More sharing options...
skippi66 Posted August 14, 2021 Author Share Posted August 14, 2021 Bardzo kolegom dziękuję i przepraszam za znaczną zwłokę w odpowiedzi. Ot, temat napisałem i zaraz następnego dnia popłynąłem w rejs. Ale już jestem i jeszcze raz dziękuję. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Patryk Sokol Posted August 16, 2021 Share Posted August 16, 2021 Osobiście jestem wielkim fanem tego arkusza kalkulacyjnego:http://www.tailwindgliders.com/files/Sailplane Calc Cruciform Tail May 2016.zip Załatwia temat nie tylko powierzchni stateczników 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts