Tommy 54 Opublikowano 19 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2021 Czy idzie ustawić apkę 8CH tak, aby na jednym kanale sterowała klasycznie lotkami, a na innym (np. przełącznikiem 3 poł) ) lotki, które zamieniałyby się w klapy ? Mam jeden z szybowców który ma tylko długie lotki , aparatura HoTT MZ-18 + GR-16. Proszę o pomoc merytoryczną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 19 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2021 Nie wiem jak się nazywa w systemie HOTT ale zwykły ButterFly realizuj takie działanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommy 54 Opublikowano 19 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2021 Co to jest ButterFly, aparatura ? Bo HoTT to stajnia Graupnera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 19 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2021 O kurcze... jak ci mam to wytłumaczyć ponieważ widzę że jesteś kompletnie zielony.. ButterFly to nie model nadajnika tylko funkcja w Twoim nadajniku która umożliwia wychylenie podczas lądowania klap i lotek w taki sposób jak chcesz. To jest dedykowana funkcja w nadajniku już wgrana w nadajniku. Ty tylko wstawiasz wartości które przekładają się automatycznie na ruch powierzchni sterowych takich jak lotki. Taką funkcję (w skrócie) BF możesz przypisać jak pisałem wyżej do pstryczka lub drążka gazu. Uruchom nadajnik i poszukaj czy w zestawie funkcji nie ma właśnie czegoś takiego jak ButterFly. Jak znajdziesz to wejdź do tej funkcji i próbuj ustawiać. Tylko pamiętaj że przy wychyleniu obu lotek do góry musisz odpowiednio skompensować model sterem głębokości. A najlepiej umów się z jakimś doświadczonym modelarzem z Gdyni czy Gdańska to ci pokarzą i wyjaśnią jak to zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 19 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2021 Wybór modelu glid, 2alieron i silnik wg uznania. Lotki na 2 i 5. I butterfly wartości wg uznania. Możesz też to zrobic w modelu acro i wybierając Flap set Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommy 54 Opublikowano 19 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2021 Wielkie dzięki za wyjaśnienie ?. Miksowałem nastawy w szybowcach ok 10 lat , ale wszystko zapomniałem ? Na starość przychodzi skleroza. PS. Próbowałem się umówić z pewnym doświadczonym lotnikiem z Gdyni, ale olał "janusza" . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojcio69 Opublikowano 19 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2021 Butterfly jest to ustawienie powierzchni sterowych (lotki i klapy) znajdujących się na skrzydle samolotu/szybowca. W dużym skrócie - włączenie funkcji butterfly powoduje wychylenie obydwu lotek do góry jednocześnie wychylając obydwie klapy w dół. Warunek - każda lotka i każda klapa musi posiadać własne serwo i być podłączona do własnego kanału w odbiorniku. Kable Y, wspólne serwa nie mają prawa bytu. Tak jak Konrad napisał, warto domiksować jeszcze ster wysokości wychylajacy się w dół, aby model po włączenie butterfly nie zadzierał nosa do góry. Ile tego steru wysokości w dół, to musisz dopasować empirycznie. Częsato zamiast butterfly w aparaturach jest opisana jako crow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psiwak Opublikowano 19 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2021 Możesz to zrobić na wiele sposobów. Proponował bym przestudiowanie instrukcji w szczególności rozdziału z praktycznymi przykładami ustawień radia. na partyzanta (nie polecam tego sposobu) można tez tak: Wchodzisz w wolne miksery i ustawiasz mikser który działa na kanał klap którego numer to chyba 6. ale lepiej jest to ustalić poprzez wing mixers”. Z glowy nie podpowiem w tym momencie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommy 54 Opublikowano 19 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2021 2 minuty temu, wojcio69 napisał: Butterfly jest to ustawienie powierzchni sterowych (lotki i klapy) znajdujących się na skrzydle samolotu/szybowca. W dużym skrócie - włączenie funkcji butterfly powoduje wychylenie obydwu lotek do góru jednocześnie wychylając obydwie klapy w dół. Ale ten szybowiec jak pisałem - nie ma klap. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 19 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2021 3 minuty temu, Tommy 54 napisał: Ale ten szybowiec jak pisałem - nie ma klap. To nic nie szkodzi. Dla klap wartości będą na 0 tylko w lotkach wstawisz odpowiednie tak aby się obie wychyliły do góry. Pytaj jak nadal czegoś nie będziesz wiedział na pewno ktoś pomoże w dokładnym ustawieniu kto ma system HOTT. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommy 54 Opublikowano 19 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2021 Oczywiście będę pytał i prosił o porady. Nie znam zupełnie tej apki MZ-18. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojcio69 Opublikowano 19 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2021 Nie zmam aparatury od strony obsługi, ale może ma gotowe ustawienie lotko-hamulce (aileron brake)Wysłane z mojego SM-J701F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 20 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2021 11 godzin temu, Tommy 54 napisał: Oczywiście będę pytał i prosił o porady. Nie znam zupełnie tej apki MZ-18. Warto zapoznać sie dla przyzwoitość z instrukcją lub z tym co jest na youtube A koledzy - nie gdybajcie bezsensownie zajrzyjcie do instrukcji aparatury. W zależności od wybranego typu modelu (ile lotek, ile klap) w menu pojawia się albo pozycja Brake (Bremse czy inaczej w zalezności od wybranego języka) albo Buterfly. I tam sie te opcje zmienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommy 54 Opublikowano 20 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2021 Czyli widzę, że się da tak ustawić, i o to mi chodziło. Będzie dobrze ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 20 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2021 To radio jest bardzo zaawansowane - i można tam ustawić wszystko co potrzeba do latania modelem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommy 54 Opublikowano 20 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2021 Przed ok 10 laty miałem apkę Turnigy ileś tam i dwa szybowce. Udawało mi się ustawiać serwa, miksować kanały i nastawy. Ale wszystko zapomniałem... Analfabetyzm wtórny ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 20 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2021 Nie przejmuj się wszyscy tak mamy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommy 54 Opublikowano 22 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2021 Jutro przychodzą dwa piankowce , aparatura i reszta "bałaganu". Myślę że do kolejnego weekendu - latadełka będą złożone i ustawione. ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommy 54 Opublikowano 2 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2021 Dwa dni walczę z takim ustawieniem w szybowcu tylko lotkowym Alpha 1500. I kicha... Nadajnik HoTT MZ-18 odbiornik GR-12L . Ustawione na Glider 2Aile. Lewą lotkę dałem w odbiorniku na CH2 , a prawą na CH5 lub CH6. I za Boga nie szło ustawić nawet klasycznie lotek, nie mówiąc i zrobieniu z nich klap i jeszcze zmiksowaniu z Elev. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommy 54 Opublikowano 7 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września 2021 W nadajniku HoTT MZ-18 , Aile2 są na kanale 5-tym. Czy można przerzucić ją na kanał 6-ty (bez mix) ? W odbiorniku GR-12L , na 5-tym kanale jest telemetria. Szybowiec Alpha 1500 tylko z lotkami. Na odbiorniku GR-16 , korzystając z pięciu kanałów mam podwójny mix na klapo-lotki i podwójny do spirali (płaska, stroma). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi