dyra63 Opublikowano 14 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2021 Witam. Byłem zmuszony do wymiany łożysk w silniku jw. ,demontaż i wymiana łożysk poszły książkowo. Niestety przy składaniu silnika a właściwie przy wprowadzaniu tłoka d tulei cylindrowej pierścień uszczelniający tłokowy pękł .Dopiero wtedy zauważyłem że w rowku tłoka jest w jednym miejscu wypustka a pierścień na wewnętrznej średnicy miał wpuścik ustalający ,chyba zabezpieczający pierścień przed obracaniem. Naciskając na pierścień przy wprowadzaniu (chyba był już wtedy przesunięty względem stosownej pozycji ) spowodowałem że pękł. Silnik już dawno nie produkowany ,ale był kiedyś nawet dosyć popularny uważany za bardzo udany, u mnie napędzał Trenera 60 i byłem z niego bardzo zadowolony .Może ktoś ma jakieś zaległe części do tego silnika ,lub ktoś miał podobny problem ,bo raczej trudno będzie chyba znaleźć jakieś podobne pierścienie z innych motorków .Może ktoś coś poradzi ,silnik nie był bardzo eksploatowany bo na ogół to latam bardzo mało ,więc poza łożyskami które zostały wymienione jest w dobrym stanie ,szkoda by go było utylizować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MASK Opublikowano 14 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2021 O tu: https://rmjmachineworx.com/online-store/ols/products/gms-61-pin 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyra63 Opublikowano 15 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2021 Dzięki za pomoc. Widzę ,że firma specjalizuje się w dorabianiu pierścieni tłokowych, przynajmniej wiem że istnieje możliwość zakupu choć jak na moją kieszeń to drogo ,do tego wyjdą koszty przesyłki z USA. Poszukam może coś bliżej znajdę .Trochę również różni się od oryginału brakuje tego wycięcia od strony wewnętrznej ale chyba dałoby się to wyszlifować dremelkiem. Oryginalny wyglądał tak . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bynek Opublikowano 15 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2021 A może od Webry 61 podejdzie? Podaj średnice cylindra i przekrój pierścienia . 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 15 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2021 na angielskim eBayu jest gośc który oferuje pierścienie do silników ( dorabiane ) 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 15 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2021 W Polsce jest firma w której dorobisz za 30 zeta... http://tomring.pl/oferta/ Robią już od średnicy 8mm!!! 2 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyra63 Opublikowano 15 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2021 O, dzięki Pawle na Ciebie zawsze można liczyć, że też zaraz nie przyszedłeś mi na myśl. Pozostałym kolegom również ,myślę że gdzieś się uda. Zmierzę pierścień i zrobię odręczny rysunek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f2cmariusz Opublikowano 15 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2021 (edytowane) w modelarstwie w skali 1:1 zawsze wkładam zużyty pierścień w cylinder w którym pracował dany pierścień i stosownym stosem szczelinomierzy mieszę szczelinę jaka była w zestawie do naprawy. I oczywiście warto podać także średnicę wewnętrzną cylindra z którą współpracował uszkodzony pierścień. Bo wymiaru ~~24,6 ni jak nikt nie wykona co by to pasowało do tego cylindra. Edytowane 15 Września 2021 przez f2cmariusz uzupełnienie informacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyra63 Opublikowano 15 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2021 Wiem ,że pomiar takich rzeczy suwmiarką jest do d..y. Tym bardziej że pierścień jest po wyciągnięciu z rowka jeszcze bardziej rozprężony, będę próbował w w tej firmie którą w linku podał Paweł ,ponoć można im np. przesłać zespół cylinder tłok do lepszego spasowania.Na razie szukam dalej jakiegoś gotowca pod ten konkretny silniczek ,kiedyś było dosyć dużo części do silników GMS 2000 ,może gdzieś coś "wysznupia"?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MASK Opublikowano 15 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2021 Nie chodzi o suwmiarke, tylko o to, ze pierścień rozprężony nie jest nawet okrągły. Musisz zmierzyć średnice cylindra. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi