Ares Opublikowano 7 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2021 Czesć, W związku z tym ,że od dłuższego czasu planuję zacząc przygodę z laminatami postanowiłem zrobić w swojej modelarni wyciąg . Dwa popołudnia i gotowe.Tak to wyszło : rura wychodzi przez wycięcie w oknie na zewnątrz gdzie zainstalowałem kolanko aby wiatr mi nie cofał tego co wyciągnie wentylator Nie jest to profesjnalna wentylacja ale w związku z tym ,że pomieszczenie nie ma ogrzewania i jest ocieplone otwieranie okna odpada. A wyciąg z pewnością nieco odprowadzi opary żywicy i klejów . Oczywiście nie zwalnia to od pracy w masce z filtrami . 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel4090 Opublikowano 7 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2021 Kurde ale rura ? Też mnie czeka wycinanie otworu w oknie i to podwójna szyba. Chciabym tego uniknąć, lecz chyba nie ma innej opcji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 7 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2021 9 minut temu, pawel4090 napisał: Kurde ale rura ? "Ruła" duża żeby dobrze ciągnęło a raczej wyciągało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mar_io Opublikowano 7 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2021 Na końcu rury od strony okna zainstaluj sobie filtr bądź jakiś rodzaj maty filtrującej. (Możesz dopasować coś z samochodówki bądź po prostu kawałek fizeliny). Opary mogą zniszczyć Ci elewację za oknem po jakimś czasie. Jeśli używasz wentylatora to tym bardziej (a jest on jednak wskazany). Mnie się kiedyś fajnie sprawdzał wyciąg zrobiony "nisko" z kolankiem idący na górny róg okna. Syf z wyciągu gromadził mi się w tym kolanku, gdzie miałem okienko rewizyjne i filtr. Dawało to fajne efekty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 7 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2021 Godzinę temu, mar_io napisał: Na końcu rury od strony okna zainstaluj sobie filtr bądź jakiś rodzaj maty filtrującej. (Możesz dopasować coś z samochodówki bądź po prostu kawałek fizeliny). Opary mogą zniszczyć Ci elewację za oknem po jakimś czasie. Jeśli używasz wentylatora to tym bardziej (a jest on jednak wskazany). Mnie się kiedyś fajnie sprawdzał wyciąg zrobiony "nisko" z kolankiem idący na górny róg okna. Syf z wyciągu gromadził mi się w tym kolanku, gdzie miałem okienko rewizyjne i filtr. Dawało to fajne efekty. Dzięki za cenną uwagę.Wentylator oczywiście jest bezpośrednio na wlocie czyli zaraz nad stołem na niego jest założona rura i dlatego nie widać a za oknem mam kolanko 90stopni w dół. Myślę,że opary powinny się rozejść ale filtr to z pewnością dobry pomysł.Poszukam czegoś i założę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolocik Opublikowano 8 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2021 11 godzin temu, pawel4090 napisał: Też mnie czeka wycinanie otworu w oknie i to podwójna szyba. Czasem lepiej zobić otwór w ścianie - wypożyczyć wiertło z mocną wiertarką. Potem go łatwiej i taniej zasklepić lub zatykać czasowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mar_io Opublikowano 8 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2021 Widziałem gdzieś kiedyś w necie gotowe przełazy do ścian właśnie do wyciągów. Były nawet w jakiś sposób ocieplony aby zniwelować mostki termiczne. Było to dawno ale pewnie istnieje taki wynalazek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziobak Opublikowano 8 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2021 Istnieją takie wynalazki https://www.allewenta.pl/hruwall15060 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 8 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2021 5 godzin temu, dziobak napisał: Istnieją takie wynalazki https://www.allewenta.pl/hruwall15060 Ale to ma inną rolę - rekuperacja ( nie można wymuszać obiegu) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziobak Opublikowano 8 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2021 Służy do wymiany powietrza w pomieszczeniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel4090 Opublikowano 8 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2021 13 godzin temu, samolocik napisał: Czasem lepiej zobić otwór w ścianie - wypożyczyć wiertło z mocną wiertarką. Potem go łatwiej i taniej zasklepić lub zatykać czasowo. Jest to pomysł, 40cm ściany i porządna wiertnica. dzięki . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi