Skocz do zawartości

Czy ktoś to dogłębnie rozgryzł ???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
26 minut temu, mr.jaro napisał:

Faktycznie ciekawe

is fecit, cui prodest....mówi stara zasada prawa rzymskiego :)....nie sprzedawca, bo przecież VAT jest podatkiem od wartości dodanej....on go tylko odprowadza... Przez całe lata 90-te  aż do 2004 robiłem zakupy w firmach niemieckich ( motoryzacyjnych) takich jak Bastuck&Co czy LIMORA  GmbH..Zawsze dostawałem do łapy dokumenty celne czyli SAD , a kwota jaka płaciłem była pomniejszana o niemiecki VAT

edit

Jarku,  w tle jest tajemnicze słowo " prowizja " i juz wiadomo o co kaman?

• temat został zablokowany
  • temat został odblokowany
Opublikowano

Dzieki Rafał,

mały update..

przesyłka z GB dotatła na Łączyny 14.10 o 13 tej z minutami..wczoraj awizo na mojej miejscowej Poczcie..

uwaga, uwaga...opłata tylko 8,5o pln...żaden VAT nie został pobrany..Info od pracownicy UC Pocztowego na Łączyny.." w zasadzie do wartosci celnej 150€ Vat-u nie naliczamy " ( sic !!! ) i sugestia  aby jednak nie kupować tam gdzie jest już naliczony VAT i inne opłaty manipulacyjne. Per saldo, może  przy odprawie celnej w PL wychodzi trochę  dłużej , bo trzeba czekać na decyzję KAS ale jest to zdecydowanie tańsze

Opublikowano

No to dla kontrastu Ci napiszę, że jak kupowałem z aliexpress i tam doliczyli vat do ceny przedmiotu to wspomnianych przez Ciebie 8,50 do poczty nie płaciłem.

Finalnie wyszło taniej.

Wcześniej pisałeś, że Ebay Ci naliczył vat, czy źle zrozumiałem?

Opublikowano
2 godziny temu, robertus napisał:

Wcześniej pisałeś, że Ebay Ci naliczył vat, czy źle zrozumiałem

dobrze zrozumiałeś ale to był inny zakup  niz ten dzis odebrany

2 godziny temu, robertus napisał:

i tam doliczyli vat do ceny przedmiotu to wspomnianych przez Ciebie 8,50 do poczty nie płaciłem.

8,5o dotyczy tylko przesyłek nie ovatowanych prze sprzedającego

• temat został zablokowany
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.