d9Jacek Opublikowano 19 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2021 26 minut temu, mr.jaro napisał: Faktycznie ciekawe is fecit, cui prodest....mówi stara zasada prawa rzymskiego ....nie sprzedawca, bo przecież VAT jest podatkiem od wartości dodanej....on go tylko odprowadza... Przez całe lata 90-te aż do 2004 robiłem zakupy w firmach niemieckich ( motoryzacyjnych) takich jak Bastuck&Co czy LIMORA GmbH..Zawsze dostawałem do łapy dokumenty celne czyli SAD , a kwota jaka płaciłem była pomniejszana o niemiecki VAT edit Jarku, w tle jest tajemnicze słowo " prowizja " i juz wiadomo o co kaman? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 19 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2021 Temat chyba wyczerpany i zgodnie z wolą autora zamykam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 26 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2021 Dzieki Rafał, mały update.. przesyłka z GB dotatła na Łączyny 14.10 o 13 tej z minutami..wczoraj awizo na mojej miejscowej Poczcie.. uwaga, uwaga...opłata tylko 8,5o pln...żaden VAT nie został pobrany..Info od pracownicy UC Pocztowego na Łączyny.." w zasadzie do wartosci celnej 150€ Vat-u nie naliczamy " ( sic !!! ) i sugestia aby jednak nie kupować tam gdzie jest już naliczony VAT i inne opłaty manipulacyjne. Per saldo, może przy odprawie celnej w PL wychodzi trochę dłużej , bo trzeba czekać na decyzję KAS ale jest to zdecydowanie tańsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 26 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2021 No to dla kontrastu Ci napiszę, że jak kupowałem z aliexpress i tam doliczyli vat do ceny przedmiotu to wspomnianych przez Ciebie 8,50 do poczty nie płaciłem. Finalnie wyszło taniej. Wcześniej pisałeś, że Ebay Ci naliczył vat, czy źle zrozumiałem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 26 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2021 2 godziny temu, robertus napisał: Wcześniej pisałeś, że Ebay Ci naliczył vat, czy źle zrozumiałem dobrze zrozumiałeś ale to był inny zakup niz ten dzis odebrany 2 godziny temu, robertus napisał: i tam doliczyli vat do ceny przedmiotu to wspomnianych przez Ciebie 8,50 do poczty nie płaciłem. 8,5o dotyczy tylko przesyłek nie ovatowanych prze sprzedającego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 28 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2021 a tu takusia perełeczka...skan ze strony eBaya....sprzedający z DE Austin Rover Mini Cooper Pleuel mit K...£0.85 + £0.17 VAT will apply 0 bids Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 29 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2021 2 minuty temu, jarek996 napisał: od samego poczatku..... czyli rozgryzłes to dogłębnie ??? chodzi mi o ten VAT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi