Skocz do zawartości

Czym kleic wydruk PLA?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, wiem jest wyszukiwarka ale moze ktos doprecyzuje  - jaki klej sprawdza sie do łaczenia elementów drukowanych modelu? Zacząłem druk Miga 15bis, ale w skali 70% (oryginał z firmy 3dlab print), chciałbym to jakos z sensem połaczyc. Osobno elementy sa cieniutkie, ale połaczone zwykłym nawet CA(Joker), robią sie całkiem sztywne.

Dziekuje za wszystkie ew. odpowiedzi.

Opublikowano

Kleiłem kilka z tej firmy, zawsze CA + aktywator ( bo tak szybciej i lepiej łapie).

Z reguły gęstym, bo mniej ścieka i nie bieleje po użyciu aktywatora.

Poniżej tak klejone modele:

4A7029A6-C269-49E9-BD32-48F420E266A3_1_105_c.thumb.jpeg.9484524c37dbb660221551a278d3c796.jpeg3A3551F0-ED8A-4238-9C60-86E192011821_1_105_c.jpeg.e662c9d405ec49fb13c490011c392b4d.jpeg4B3F986E-7614-463F-A463-11ECD36BE629_1_105_c.jpeg.c17dfbf5106a480f157afcf784c8c1c6.jpeg6D14B417-4B22-453B-BEAD-490FCF7F8B88_1_105_c.jpeg.d5ec32d199dac7fbe6b44e35d9886605.jpeg

Opublikowano
10 minut temu, Francka napisał:

Nawet instrukcja  firmy 3dlab print mówi o klejeniu CA glue , lepszego kleju jeszcze nikt nie wymyślił .

Zgadza sie, ale troche tez "poszperałem", piszą o CA w żelu, w dziwnych cenach i pojemnosciach. Na szybko pokleiłem  - jak wspomniałem - Jokerem. Jakos trzyma. Mysle, ze nie bede kombinował. Pokleje tym co  Maciej sugerował.

Opublikowano

Najlepsze efekty w klejeniu PLA mialem za pomoca Loctite 406. Mozna dokupic jeszcze aktywator o symbolu 7457, 7455 albo ze zwyklym aktywatorem do CA. Jest jeszcze primer 770 albo 7239, ktory prawdopodobnie ulatwia klejenie, ale osobiscie nie sprawdzilem.

ps:

inne kleje jakich uzywalem to mniejsza lub wieksza porazka...

Opublikowano

Klei cjanoakrylowych jest cała masa , rzadki , gęsty w żelu , cajanoakryl wysokoteperaturowy ,cjanoakryl do styropianu itd , a firm produkujacych jeszcze więcej.

Trzeba dobrać taki jaki nam odpowiada i kleić .

Opublikowano

Tak jak pisałem, uzywałem gęstego, głównie jakiegoś Noname z HK i Magic Glue + Aktywator w sprayu Magic Glue.

i i średni mają ten problem, ze ciekną i po użyciu aktywatora się "gotują".

Spoina robi się kiepska i brzydka.

Nigdy nie zdarzyło mi się by puściło klejenie :) a czasami powierzchnie klejony były nie do końca poprawne, ale gęsty to wypełniał i łapał :)

Opublikowano
3 godziny temu, wojtek-a napisał:

za pomoca Loctite 406

Najlepszy na świecie w swojej klasie. Żaden klej go nie przebije tak samo jak jego ceny.:)

Opublikowano
15 godzin temu, Konrad_P napisał:

Loctite

Nazwa zobowiazuje, cena również porządna. Zapewne najlepszy w swojej klasie...

Opublikowano

Loctite zamówiony, a ten wyżej mysle ze uda sie znalezc bez problemu.

Ruderer L530 tez znalazłem we Wrocławiu, czyli dzis troche doswiadczen z klejeniem elementow?

Opublikowano

406 to wersja rzadka. Przyspieszacz to tylko taka delikatna mgiełka z 20-30cm no ma tą zaletę że nie kwitnie.

Ale uwaga już się naciąłem na podróbkę. 

Opublikowano

Mogę z czystym sumieniem polecić kleje WIKO. Są dostępne na allegro. Nie miałem nigdy lepszego CA (lepiej niż ZAP czy Rocket). Do tego występują również w znakomitych autorskich buteleczkach ułatwiających dozowanie /te z czerwonym trzpieniem w nakrętce/ i nie kosztują majątku.

klej-sekundowy-super-glue-140-klej-cyjanoakrylowy-srednia-gestosc-uniwersalny_top.jpg

Opublikowano

Dziękuje wszystkim za sugestie i rady, kupiłem Loctite 406 - rzeczywiscie rzadki, ale doskonale łapie nie pozostawia białych smug, gdy sie go potraktuje przyspieszaczem, gesty Joker - równiez spełnia się jako klej i wypełniacz, Ruderer L530 - pachnie i wyglada troche jak legendarny Hermol, nie sprawdzałem jeszcze jego przydatnosci. Wiko - jeszcze sobie kupie.?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.