Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Graffi_25 Opublikowano 25 Stycznia 2022 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2022 Jak w temacie uzbroimi model potestujemy nowego PB serwa Blue Bird , pomontujemy wszystko i się zobaczy co jeszcze. Na początek wiadomo zakupy przyjechały No to zaczynamy, na początek motor oczywiście GP178 i kąty. Model miał już kiedyś silnik trochę inny ale z tym samym rozstawem śrub, więc temat wydawał się bardzo prosty ustalenie kątów ( instrukcja 3.5 w prawo i 0.5 w górę) odpowiedni dystans aby wszystko zgrało się z maską i cztery śruby niby wszystko proste nie... niby. Dystans gotowy poklejony oczywiście na żywicę zrobiony kąt na frezarce cnc więc kręcimy silnik. Tu już mi coś nie pasowało bo domek w modelu ma swoje przesunięcie a tu jeszcze 12mm dołożone ( jakby drugie tyle) ?...? Lampka się zapaliła i maska nie pasuje. Heh a miało być tak pięknie... No cóż więc zaczynamy wyznaczać nowe otwory a stare zaślepimy kołkami. Takie życie... No więc tak na ślepo środek kadłuba I przesunięcie domku złapane, kąty znane, długość do śmigła znana więc wyznaczone otwory z odpowiednim przesunięciem, szybka przymiarka czy będzie ok i wiercenie pierwsze przykręcenie i mamy to??? Tu ma zdjęciu wyszło marnie ale maska z jednej strony ma inny kąt a z drugiej inny więc wizualnie jest nieźle pomijając że na zdjęciu mocno to widać. Może taki kąt ujęcia. To było w sobotę a dziś serwo gazu i wydechy ale marnie szło. 20220121_112328.mp4 W sumie się udało ale jutro będę skręcał na gotowo na klej do śrub to wszystko pokażę jak nie zapomnę zrobić zdjęć ? CDN. 6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Graffi_25 Opublikowano 28 Stycznia 2022 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2022 No cóż prace się posuwają do przodu a ja nic nie piszę ... a no dlatego że jak zaczynam coś robić to wsiąkam... nie zapomniałem jeszcze nigdy odebrać dzieci z przedszkola ... ale żony z pracy już TAK To tu będzie nieszczęsne serwo gazu które spędza sen z oczu nie jednemu Najpierw dzwignia i popychacz od strony silnika z dziwną tulejkopodkładką a potem od strony serwa i na koniec skręcone. Na koniec chciałem dodać film ale ma chyba za duży rozmiar, zobaczę jak się uda to fajnie. Jak już serwo gazu działa i jest wszystko OK to czas na wydechy, tu krótko bo to kwestia mocowania a raczej spasowania kolektorów do miejsca w modelu. Rozwiązania siłowe gięcia kolektorów też wchodzą w grę Jak już mam wydechy to pokusiłem się od razu o pompę do dymu i instalację, na razie bez zbiornika ale jest. Prace postępują dalej a ja w wolnej chwili coś napiszę. CDN... 6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MacFlyer Opublikowano 29 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2022 Tak model się prezentował przed rozpoczęciem uzbrajania. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tosiekrc Opublikowano 29 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2022 SUPER....................Szkoda że nie ma fotki od spodu.... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Graffi_25 Opublikowano 31 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2022 Troszkę się zadziało przez te parę dni... wstawię trochę zdjęć i za parę minut filmy, nie będę się rozpisywał ? Myślę że filmiki sporo pokażą i wyjaśnią. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tosiekrc Opublikowano 31 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2022 .Pokazałeś coś co rzadko można zobaczyć aby się dużo nauczyć i pomarzyć.. SUPER. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Graffi_25 Opublikowano 1 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2022 No CARF tani nie jest ale czy warty 3.5k euro to mam wątpliwości. Miałem okazję widzieć co siedzi w środku I szału nie ma. Ale to może kiedyś w innym temacie. A teraz jeszcze dwa filmy. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 1 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2022 5 godzin temu, Graffi_25 napisał: No CARF tani nie jest ale czy warty 3.5k euro to mam wątpliwości Co kto lubi , ja tu widzę przekroczone 30tyś zł , ale jeśli pieniądz nie jest przeszkodą a Maćkowi sie marzył taki właśnie model , to czemu nie. Mnie co zainteresowało to mechanizm wychylania lotek, no i tylne podwozie jest fajne. A to tylne podwozie Maćka to tak mi się spodobało że też takie będę miał w extrze 2,7m, już nawet kupione. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koniorc Opublikowano 1 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2022 Jak się ma masa tego płatowca do innych modeli tej wielkości o konstrukcji sklejkowo - balsowej? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Graffi_25 Opublikowano 1 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2022 2 godziny temu, koniorc napisał: Jak się ma masa tego płatowca do innych modeli tej wielkości o konstrukcji sklejkowo - balsowej? Konrad zobaczymy jak już będzie wszystko w środku do przeważę ale tak na oko od mojego ze dwa może nawet trzy kilo nadwagi. No ale drewniaczek ma swoje zalety i wady w sumie tak jak laminat. Nie omieszkam sprawdzić ile wyszedł do lotu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koniorc Opublikowano 1 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2022 Jeszcze potwierdzę czy Cię dobrze zrozumiałem, na tę chwilę szacujesz że kompozytowy Carf będzie 2-3kilo cięższy od drewniaka? Kompozytowy model powinien być sztywniejszy, myślę że do 3D to będzie istotną zaletą. Fajne te dosztywnienie z rowingu węglowego w kadłubie. Czy poszycie kadłuba to laminat szklany czy jakaś struktura przekładkowa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Graffi_25 Opublikowano 1 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2022 Producent podaje że wyjdzie do lotu między 17.5kg a 18.5kg to dobra waga i jeśli tak będzie to super, z tym szacowaniem trochę przesadziłem, wczoraj wieczorem już prawie spałem jak to pisałem. Co do struktury poszycia to przekładka szkło herex szkło malowany w formie i powzmacniany węglem ale jak się człowiek mocno poprzygląda to i wzmocnienia z kewlaru przy podwoziu występują. Model fajny, wykonanie laminatów ładne i lekkie, profesjonalne i tu wszystko Ok. Zobaczymy jak skończę ile waży I jak lata bo to najważniejsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Graffi_25 Opublikowano 4 Lutego 2022 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2022 No dobra gotowy do lotu, waga bez paliwa ale nawet z trytkami i każdą pojedyńczą śrubeczką więc tylko moja waga może przekłamywać ale wychodzi 19,130 kg. ze wszystkim co potrzebne ... i nie potrzebne ale będzie w modelu :D. 9 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Graffi_25 Opublikowano 6 Lutego 2022 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2022 No i cóż wiosna chyba dziś była przez 2 godziny bo poleciał i wylądował ? a miało być tylko docieranie motoru ale na koniec...maiden flight. VID-20220206-WA0023.mp4 VID-20220206-WA0025.mp4 Jak będzie pogoda a Maciek się troszkę wlata obiecuję że nagram jak to lata i co potrafi. Pozdrawiam i do zobaczenia na lotnisku. 4 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 6 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2022 I super że poleciał -gratulacje ? Jakieś pierwsze wrażenia ? ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MacFlyer Opublikowano 6 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2022 Pierwszy wniosek to taki że jak już mam laminata, to musze kupić pokrowiec na aparaturę, żeby nie mokła podczas deszczu. Wiatr mi nie przeszkadza tak bardzo jak deszcz... Po pierwszym krótkim locie nic oprócz tego, że model lata nie mogę powiedzieć. Czekamy na pogodę (tzn bez opadów ). Teraz żmudny acz istotny proces ustawiania, kątów silnika, CG, wychyleń, expo itp... Zdecydowałem się, żeby uzbroić ten model po wizycie na pikniku w Dubaju gdzie wiedziałem jak można nim pokręcić. Ok wiadomo nie będzie trak szybki jak mój poprzedni EF laser 104", ale mimo wszystko widzę potencjał. A jeśli mi nie przypadnie do gustu, to Panie Marcinie , EF 114" SLICK is on the way A i ostatecznie waga bez paliwa 18,7kg ( Marcin wyjął te kombinerki co zapomniał) - więc w sumie lekko. Wyposażenie : Powered by GP 178v2 + JMB TRC 70L mufflers Powerbox Competition SRS2 + Smoke System BlueBird HV BLS H71B i M52B servos Falcon 31x12 Dualsky LiPo 2x 2s4000 + 2700 Futaba 18sz 70th 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Graffi_25 Opublikowano 7 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2022 Maciej jeszcze nie polatałeś a już SLICK w głowie, ale jak to mówią kto nie idzie do przodu to się cofa ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MacFlyer Opublikowano 12 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2022 Kolejne loty modelem, wraz z Marcinem i Tomkiem wykorzystaliśmy dziś piękną zimową pogodę. Mogę już stwierdzić, iż Extra ma potencjał trzeba się teraz wlatać i trochę poustawiać CG i wychylenia, no i dotrzeć silnik, choć to już mój 3trzeci GP więc zaufanie do firmy mam. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 12 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2022 Wy to hardkory jesteście. Ja jak nie będzie 15 stopni na plusie to mnie wołem z domu nie da się wyciągnąć. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Graffi_25 Opublikowano 12 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2022 16 minut temu, enter1978 napisał: Wy to hardkory jesteście. Ja jak nie będzie 15 stopni na plusie to mnie wołem z domu nie da się wyciągnąć. Wiesiu po pierwszym locie to było nawet za ciepło ale jak już słoneczko zaszło za chmurkę to robiło się chłodno, za to takiego masełka w powietrzu już dawno nie zaznałem w locie . Mam film z lotu Maćka ale ma 9 minut i troszkę trzeba go obrobić, z czasem coś się poskłada i może Maciek wrzuci, a już jest co pokazać ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi