Pilot84 Opublikowano 1 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2022 Witam, chciałbym sie zapytać szanownych modelarzy, jakiej deski z jakiego materiału używacie na których budujecie modele z balsy i i ze sklejki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kulfon250 Opublikowano 1 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2022 Stół to płyta laminowana, ale na niej jest płyta MDF, w którą można wbijać szpilki itp... Jak się "zużywa" przetwarzam ją na różne pierdoły, a do pracy kupuję kolejną 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 1 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2022 12 minut temu, Pilot84 napisał: Witam, chciałbym sie zapytać szanownych modelarzy, jakiej deski z jakiego materiału używacie na których budujecie modele z balsy i i ze sklejki? Ja używam deski (właściwie desek) nabytych w Castoramie . Są to deski sosnowe sprzedawane jako progi do schodów. Jest to deska klejona z klocków więc sie nie paczy. Dobrze jest w sklepie przejrzeć to co jest na półce i wybrać najrówniejszą. Drobne nierówności proponuję zlikwidować na "gubościówce" u stolarza. Ja mam 3 sztuki wymiary 100cm. x 35 cm. Są też większe ale oczywiście droższe/ Sosna jest miękka i łatwo wbić w deskę szpilki lub gwoździki. Przechowując deskę w suchym pomieszczeniu na równym stole lub pionowo powieszoną np. na ścianie bedzie służyła wiele lat. Koszt około 60 -70 zł ( nie wiem jak teraz, bo w kryzysie ceny szybują ) Pozdrawiam 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 1 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2022 Stół to sklejka tzw czarna gładka a na niej po taniości płyta miękka tzw pilśnia. Co pewien czas wymiana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerzy_R Opublikowano 1 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2022 Blat kuchenny grubości 38mm, 64 cm x ok 180 cm kupiony za 99 złociszy na wyprzedaży końcówek w Ikei. Na to płyta karton-gips, jak na razie zielona (bo mam), później będzie zwykła, szara (bo też znajdę). Jedyny minus to w przypadku cięcia płyty k-g po szerokości (120 cm), to obustronne "uskoki" w jej grubości, ale skrzydło (płat) do 1 metra da się zrobić. 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.pilot Opublikowano 2 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2022 9 godzin temu, nJerzy_R napisał: Blat kuchenny grubości 38mm, 64 cm x ok 180 cm kupiony za 99 złociszy na wyprzedaży końcówek w Ikei. Na to płyta karton-gips, jak na razie zielona (bo mam), później będzie zwykła, szara (bo też znajdę). Jedyny minus to w przypadku cięcia płyty k-g po szerokości (120 cm), to obustronne "uskoki" w jej grubości, ale skrzydło (płat) do 1 metra da się zrobić. Dokładnie mam tak samo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 2 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2022 Płyta OSB 28mm i na to regips. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 2 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2022 1/ deska kreślarska z drewna lipowego format A1 2/dwie płyty OSB #22 mm, 125 x 40 , sklejone razem, obłozone/oklejone sklejka liściasta # 5 mm oraz oblistwione dookoła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 2 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2022 1 godzinę temu, d9Jacek napisał: 1/ deska kreślarska z drewna lipowego format A1 2/dwie płyty OSB #22 mm, 125 x 40 , sklejone razem, obłozone/oklejone sklejka liściasta # 5 mm oraz oblistwione dookoła Jacku to ekskluzywna wersja Mercedesa. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 2 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2022 45 minut temu, Grzesiek napisał: to ekskluzywna wersja ma tylko jedną zasadniczą wadę.....waga jest po zbóju? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 2 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2022 Wczesniej pisałem że na blat stołu kładę płytę pilśniową. A tak wygląda stolik który sobie samemu zrobiłem od podstaw. Jeszcze przed montażem szuflad i półek . Pole robocze 245 cm x 100cm. 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacyfic_77 Opublikowano 3 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2022 Zrobiłem sobie stół z desek lipowych gr. 3cm. Pod konkretny model Wysłane z mojego M2006C3MNG przy użyciu Tapatalka 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 3 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2022 6 minut temu, pacyfic_77 napisał: Pod konkretny model model zacny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi