ewipan Opublikowano 2 Lutego 2022 Opublikowano 2 Lutego 2022 Witam Tak, wiem że idea sterowania nowoczesną aparaturą RC powstała aby nie można było sterować modelem kolegi i swoim na raz. Jednak natknąłem się na post Wiem że można zbindować kilka odbiorników do jednego nadajnika i wybierać w nadajniku który ma być aktualnie sterowany. Ale czy istnieje możliwość aby sterować jednym nadajnikiem na dwa odbiorniki w tym samym czasie, coś jak latanie symultaniczne dwoma modelami za pomocą jednego nadajnika? Nie mam jeszcze wybranej aparatury.
japim Opublikowano 2 Lutego 2022 Opublikowano 2 Lutego 2022 Musisz szukać radia z jednokierunkowym nadawaniem - bez telemetrii. Chyba FRsky w trybie bez telemetrii - czyli odbiorniki typu V w starym trybie D8 powinien umożliwić sterowanie dowolna ilością sparowanych odbiorników. Wiem ze moduł Assan lub starsze Flysky, które są jednokierunkowe powinny tez dać rade bez problemu.
komarkus Opublikowano 2 Lutego 2022 Opublikowano 2 Lutego 2022 1 godzinę temu, ewipan napisał: ... aby sterować jednym nadajnikiem na dwa odbiorniki w tym samym czasie ... Da się na FrSky-ach w D16. Bindujesz jeden odbiornik na kanały PWM 1-8 a drugi na 9-16. W nadajniku klonujesz kanały 1-8 na 9-16. Tak uzyskasz dwa odbiorniki działające synchronicznie dla 8 kanałów, jak chciałeś. Jeden może być z telemetrią. Myślę, że w trybie ACCESS da się to zrobić prościej, ale nie testowałem. Piszą, że można użyć do trzech odbiorników, a telemetria na razie tylko z jednego odbiornika, ale docelowo OpenTX ma obsługiwać telemetrię ze wszystkich trzech.
Bodzioch Opublikowano 2 Lutego 2022 Opublikowano 2 Lutego 2022 Jeżeli byłby to np. nadajniki TGY ze starym systemem AFHDS to można zbindować dwa odbiorniki i oba będą odbierać sygnały z jednego nadajnika równocześnie.
ewipan Opublikowano 2 Lutego 2022 Autor Opublikowano 2 Lutego 2022 Dzieki Muszę trochę poczytać o tym co napisaliście. Jestem na początku znajomości z RC. Za wszystkie podpowiedzi dziękuję.
Market Opublikowano 3 Lutego 2022 Opublikowano 3 Lutego 2022 Mam TG9X z modułem FrSky DJT. Podłączyłem jednocześnie: - 2 sztuki D8R-II PLUS (czyli z telemetrią) - D8R-XP (też z telemetrią) - D6FR (telemetria) - V8R7-II (bez telemetrii) Czyli razem 5 sztuk odbiorników różnych (i z telemetrią i bez) i wszystkie z powodzeniem i bezproblemowo pracowały równolegle. 1
japim Opublikowano 3 Lutego 2022 Opublikowano 3 Lutego 2022 45 minut temu, Market napisał: Mam TG9X z modułem FrSky DJT. Podłączyłem jednocześnie: - 2 sztuki D8R-II PLUS (czyli z telemetrią) - D8R-XP (też z telemetrią) - D6FR (telemetria) - V8R7-II (bez telemetrii) Czyli razem 5 sztuk odbiorników różnych (i z telemetrią i bez) i wszystkie z powodzeniem i bezproblemowo pracowały równolegle. Chesz powiedziec ze wszystkie 5 odbiornikow wysylaly telemetrie do nadajnika na raz jednoczesnie? I nie pogubil sie? Czy po prostu telemetrie miales wylaczona?
Market Opublikowano 3 Lutego 2022 Opublikowano 3 Lutego 2022 Chcę powiedzieć, że w aparaturze TG9X z modułem FrSky DJT jednocześnie 5 odbiorników mogło być sterowanych jednym nadajnikiem - tak jak było zapytanie autora wątku. Telemetria w odbiornikach była włączona, ale nie sprawdzałem, jak jest odbierana po stronie aparatury. W każdym razie telemetria w odbiornikach w niczym nie przeszkadzała w sterowaniu 5 odbiornikami na raz. Więc dla poprawności sterowania niekoniecznie trzeba szukać radia z jednokierunkowym nadawaniem, bez telemetrii. Natomiast wiem, że nowsze nadajniki mają parowanie odbiornika z modelem z pamięci - jak się wybiera dany model, to aparatura chce gadać tylko z tym odbiornikiem, który jest sparowany dla tego modelu. Więc w takich nowszych aparaturach taka sztuka się raczej nie uda.
Bodzioch Opublikowano 3 Lutego 2022 Opublikowano 3 Lutego 2022 Gdy mamy moduł zewnętrzny który jest autonomiczny i nie jest pod kontrolą systemu nadajnika to tak jest ale z modułem wewnętrznym już nie. Oprogramowanie pilnuje aby nadajnik połączył się tylko z przypisanym odbiornikiem do danego modelu.
ewipan Opublikowano 4 Lutego 2022 Autor Opublikowano 4 Lutego 2022 Czy to jest rozwiązanie mojego problemu? FrSky ACCESS? https://77hobby.pl/frsky-access-kompendium-n-50.html Trio Control™ – możliwość zbindowania do trzech odbiorników do jednej konfiguracji modelu a aparaturze RC, wszystkie trzy z obsługą telemetrii
Grzesiek Opublikowano 4 Lutego 2022 Opublikowano 4 Lutego 2022 Do modułu frsky mozesz zbindować kilka odbiornikow ktore pracuja razem.Piszę o serii D i V. Sprawdzałem i jest ok
komarkus Opublikowano 4 Lutego 2022 Opublikowano 4 Lutego 2022 D i V to już zabytki, nie ma co się cofać technologicznie. Na teraz to FrSky z ACCESS, a przy biedzie co najmniej z ACCST. Jak pisałem wcześniej, system ACCESS pozwala na jednoczesną pracę z trzema odbiornikami, a starszy ACCST z dwoma. Wybór już konkretnego sprzętu jest całkiem dobry - pod względem możliwości jak i ceny.
Grzesiek Opublikowano 7 Lutego 2022 Opublikowano 7 Lutego 2022 W dniu 4.02.2022 o 17:54, komarkus napisał: D i V to już zabytki, nie ma co się cofać technologicznie. Na teraz to FrSky z ACCESS, a przy biedzie co najmniej z ACCST. Jak pisałem wcześniej, system ACCESS pozwala na jednoczesną pracę z trzema odbiornikami, a starszy ACCST z dwoma. Wybór już konkretnego sprzętu jest całkiem dobry - pod względem możliwości jak i ceny. To ciekawe bo ja mam zbindowane 3 i działaja jednoczesnie.2 seria D i jeden V
komarkus Opublikowano 7 Lutego 2022 Opublikowano 7 Lutego 2022 Wierzę. Ale chyba nie polecasz koledze pytającemu rozwiązań już przestarzałych.
Grzesiek Opublikowano 8 Lutego 2022 Opublikowano 8 Lutego 2022 Nie rozumiem dlaczego twierdzisz ze przestażałe?Są w sprzedaży,bardzo dużo ludzi z tego kożysta,mają telemetrie seria D .A najważniejsze bezawaryjne.Nie tracą linku.Mam już wiekową futabe ff 9 z modułem XJT frysky i nie zamienił bym jej za nic na jakieś chiński guwno typu turnigy lub tplinka i wiele innych podobnych klonów
komarkus Opublikowano 8 Lutego 2022 Opublikowano 8 Lutego 2022 Tak nazwałem, bo po serii D i V pojawiła się seria X z ACCST 2.x a teraz ACCESS. Są różnice w możliwościach (np. ilość kanałów, czujniki SmartPort, protokół komunikacyjny). Nie ma sensu na dziś kupować starszą technologię, skoro jest dostępna nowsza i lepsza, a pieniądze prawie te same. Niektórzy do dziś użytkują 35MHz i nie zamierzają rezygnować, bo tak im pasuje i wystarcza. Założyciel wątku zastanawia się co kupić pod swoje potrzeby, więc nie ma co mu polecać sprzętu schodzącego z areny. 1
ewipan Opublikowano 21 Lutego 2022 Autor Opublikowano 21 Lutego 2022 Wybór padł na FrSky Taranis X9 Lite + Archer R8PRO (dwie sztuki) Ciekawe czy poradzę sobie z konfiguracją. Dziękuję za informację.
Rekomendowane odpowiedzi