model Opublikowano 30 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2023 Cześć, dawno mnie nie było ale już można powiedzieć że wracam do dłubania, po przeprowadzce warunki nieco ,,balkonowe" ale nic nie szkodzi ? Skrzydełko się klei, wiem z tymi żebrami trochę przerost formy nad treścią jak na 1/12 ale plany są świetnie narysowane i aż miło popatrzeć jak się wszystko poskłada. Lotki będą na jednym serwie umiejscowionym centralnie przed SC po środku skrzydła obok będzie w przyszłości serwo klap też przed dźwigarem. Na razie tyle udało się poskładać w dniu dzisiejszym. Ps. Zaklinowanie +1.5 końcówki -2 stopnie. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 30 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2023 875mm rozp? Fajnie, że wróciłeś z nowym projektem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 30 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2023 Tak jest dla towarzystwa fw Ta 152H ? i w skali. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
merlin71 Opublikowano 1 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2023 No nareszcie coś się dzieje. ?? Naprawdę kleisz na balkonie? Zazdroszczę samozaparcia i zapału, i podziwiam... Żeberek rzeczywiście trochę gęsto jak na tak mały modelik. Jakiej grubości balsa na poszycie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 1 Września 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2023 Cześć, trzeba sobie jakoś radzić ? Nad poszyciem się zastanawiam, w sumie powinno być 1.5mm ale mam gęsto żeberek a wiemy jaką teraz mamy balse w sklepie, twardą jak nie wiem co i zastanawiam się nad deskami 1 mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 4 Września 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Września 2023 Konstrukcja sklejona ? 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
302_Osh Opublikowano 5 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2023 Ładny model, ale w pilotażu to będzie tragedia. Musi latać szybko, bo jak nie, to będzie się przewalał w zakrętach, a przy tej wielkości po dwóch sekundach nie będziesz go już widział. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 5 Września 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2023 Może gdyby był to mój pierwszy model i tej wielkości to faktycznie może i racja, co kolega pisze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekCichy Opublikowano 5 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2023 Dokladnie, trenerek to nie jest ale bez przesady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 5 Września 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2023 Kolega z samego rana pisał, i szybciej napisał niż przemyślał co piszę więc nie ma stresu ? proponuje odwiedzić dział aircobat w skali 1:12 i tam pełno takich maluchów ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 5 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2023 Bardzo fajnie wychodzi! A mozna wiedziec, skad masz rysunki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 5 Września 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2023 http://outerzone.co.uk/plan_details.asp?ID=6000 Proszę bardzo plany ogólnie dostępne. Zależało mi nad szczegółowym odwzorowaniu oryginału i te plany moim zdaniem są najlepsze z tej strony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 6 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2023 23 godziny temu, 302_Osh napisał: Ładny model, ale w pilotażu to będzie tragedia. Musi latać szybko, bo jak nie, to będzie się przewalał w zakrętach, a przy tej wielkości po dwóch sekundach nie będziesz go już widział. Niekoniecznie. Wszystko zalezy od masy modelu i wlasciwego zaprojektowania pod wzgledem aerodynamicznym, a tendencji do "przewalalania na skrzydlo" mozna zaradzic, na przyklad stosujac skrecenie badz stosowny profil na koncowkach plata. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 6 Września 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2023 41 minut temu, mr.jaro napisał: Niekoniecznie. Wszystko zalezy od masy modelu i wlasciwego zaprojektowania pod wzgledem aerodynamicznym, a tendencji do "przewalalania na skrzydlo" mozna zaradzic, na przyklad stosujac skrecenie badz stosowny profil na koncowkach plata. Co uwzględniłem przy sklejaniu skrzydła. ? Na samej górze pierwszy post. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. model Opublikowano 25 Października 2023 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 25 Października 2023 Cos tam troszkę podziałem, skrzydło prawie zrobione ? Wiem może z tymi lotkami i klapami które mam zamiar wykonać troszkę przekombinowane ale taki miałem zamysł i już. Klapy też będą na jednym serwie ( zrobimy od środka tak jak w oryginale ?)tylko że mechanizm będzie od spodu skrzydła, w ramach ochrony orczyków dokleje od spodu podwieszenie jak było oryginalnie dla zbiornika paliwa lub bomby, w ramach ochrony. Jak sobie po ważyłem wszystko to całkiem fajnie wyszło do lotu obstawiam 700-750 g nie jest źle ? pomimo zastosowania żywicy i tych balso-podobnych desek do budowy skrzydła. 7 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 6 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego Tak nieśmiało, wiele nie ma, na przetarcie po dłuższym przestoju ? Klapy zrobione, na końcach rurek węglowych wkleje orczyki z serwa i na popychaczu Y cyk do serwa na przodzie. Położenie orczyków względem klap będę musiał przetestować w jakim położeniu będą najlepiej działać. 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 8 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego Korzystając z tego iż Fw 190 miał pod skrzydłem belkę do podwieszenia bomby bądź zbiornika paliwa, skorzystałem i ja zasłaniając choć częściowo popychacz a tym samym stwarzając jako taką ochronę przed urwaniem lub lądowaniem. Co najważniejsze obie klapy udało się zgrać mniej więcej że sobą żeby równo się opuszczały ? 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 8 Lutego Udostępnij Opublikowano 8 Lutego Masz wybrane malowanie? FOKI mialy tak wiele PIEKNYCH kamuflazy, ze nie wiem na ktory bym sie zdecydowal !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 8 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego Spokojnie mam trochę pomysłów coś się wybierze, jestem otwarty na propozycje ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
merlin71 Opublikowano 8 Lutego Udostępnij Opublikowano 8 Lutego A nie dało się tych dźwigienek wkleić odwrotnie? Żeby z popychaczami schowały się w kadłub...? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi