Skocz do zawartości

Rozszerzenie o kolejne kanały odbiornika Futaba R7008SB FASSTest

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

czy ktoś z Was próbował takiego rozwiązania jak rozszerzenie liczby odbiorników o kolejne 3?

Znalazłem coś takiego - https://profimodel.cz/pl/sbus/256689-futaba-sbus-sbc-hub-10cm-4513886305481.html ale zastanawiam się, czy to działa i czym to się je :) widziałem w necie filmik z programowaniem tego rozgałęźnika przez jakiś adapter USB.

Potrzebuję 11 kanałów i chyba by to było ok :)

Opublikowano

A te 11 kanałów PWM? Bo to co podałeś to Rozgałęźnik / przedłużacz S.BUS / S.BUS2 10 cm z 3 gniazdami do urządzeń S.BUS / S.BUS2.

Daj linka do tego filmiku.

Opublikowano
21 godzin temu, TomTech napisał:

A te 11 kanałów PWM? Bo to co podałeś to Rozgałęźnik / przedłużacz S.BUS / S.BUS2 10 cm z 3 gniazdami do urządzeń S.BUS / S.BUS2.

Daj linka do tego filmiku.

Właśnie nie mogę go znaleźć. Chociaż jak sobie teraz myślę to jednak chyba nie sprawdzi się to u mnie, bo mam teraz zajęte kanały 1-8, a wolne kanały potrzebuję na zasilanie (UBEC ma dwa wyjścia z prądem) oraz na wariometr, który chcę kupić (jakiś Futaba FASSTest) i jeszcze ewentualnie jedno serwo wyczepu do holowania za samolotem.

PWM to 'zwykłe kanały dla serw' ?

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Ostatecznie dokupiłem drugi odbiornik i połączę je w trybie DUAL zgodnie z filmikiem - liczyłem, że przy dwóch odbiornikach będę mógł użyć dwóch kabli CA-RVIN-700 (wpina się je bezpośrednio do odbiornika) do mierzenia napięcia osobno na pakiecie zasilania serw (li-pol 2S z UBEC) i drugi na pakiecie silnika 4S. Okazuje się, że to chyba niemożliwe, bo w trybie DUAL telemetria jest odbierana tylko z pierwszego odbiornika. No, ale cóż - mam dwa odbiorniki, więc już pójdę w tą stronę i będę mierzył napięcie na pakiecie serw, na pakiecie silnika dodam jakiś buzzer, który będzie krzyczał jak napięcie za bardzo spadnie (sprawdzone w innych modelach). Jeśli to się nie sprawdzi dokupię sensor napięcia i natężenia Futaba SBS-01C do pakietu silnika.

Opublikowano

Witaj Jakubie!

Zakup 8 - kanałowego dekodera S-Bus na PWM  firmy Futaba słusznie uznałeś za mało ekonomiczny.

Ja proponuję dużo tańsze i przyszłościowe rozwiązanie:

1. Zakup 4 - kanałowego dekodera S-Bus na PWM  firmy FrSky za 115,-PLN:

https://www.banggood.com/Frsky-SBUS-To-PWM-Decoder-For-FrSky-Futabas-p-919086.html?utm_source=googleshopping&utm_medium=cpc_organic&gmcCountry=PL&utm_content=minha&utm_campaign=aceng-pmax-pl-en-pc&currency=PLN&cur_warehouse=CN&createTmp=1&utm_source=googleshopping&utm_medium=cpc_eu&utm_content=dcr&utm_campaign=aceng-pmax-pl-en-ca1-3-220728&ad_id=&gclid=Cj0KCQiA2-2eBhClARIsAGLQ2RnW2i1oPGWRrtJftI8PoBsd0dbdfJZM9Is_f98kal5pF4i6znU112kaAj7pEALw_wcB

Można połączyć szeregowo dwa takie dekodery i uzyskać rozszerzenie do ośmiu kanałów PWM. Oczywiście ten dekoder jest kompatybilny z odbiornikami Futaba i zostało to sprawdzone w praktyce.

2. Celem ustawienia numerów kanałów PWM w powyższym dekoderze należy zakupić programator FrSky za 165,-PLN:

https://pl.banggood.com/Frsky-Servo-Channel-Changer-For-Futaba-SBUS-CPPM-p-919081.html?cur_warehouse=CN

3. Poniżej podaję film pokazujący ustawienie numerów kanałów PWM:

pozdrawiam

Opublikowano
W dniu 21.04.2022 o 22:16, TomTech napisał:

A zobacz to  https://github.com/MikeBland/SbusToPWM działa bo sprawdzałem.

Najtaniej to chyba ten proponowany przez Tomka. Całościowy koszt to około 50zł  jak sam wykonasz. Bardzo fajne, programowalne dekodery robił również modelarz i elektronik z forum FPV o nicku "Miś" ale to były dekodery 12 kanałowe.

20230203_123838.thumb.jpg.a57a58ecfcf2cbef422452df551db311.jpg

Opublikowano
1 godzinę temu, Ryszard_I napisał:

Najtaniej to chyba ten proponowany przez Tomka. Całościowy koszt to około 50zł  jak sam wykonasz. Bardzo fajne, programowalne dekodery robił również modelarz i elektronik z forum FPV o nicku "Miś" ale to były dekodery 12 kanałowe.

Nie jest to dobra propozycja. Uzasadnienie poniżej:

1. Widziałem wiele rozbitych modeli wyposażonych po taniości.

2. Nie każdy modelarz posiada kompetencje, aby wykonać takie "druciarstwo".

3. Jeżeli zleci się profesjonalne wykonanie takiego dekodera, to 500,-PLN nie wystarczy.

4. Taki dekoder jest mało poręczny do zamontowania w modelu latającym.

5. Wygodniej, taniej i bezpieczniej jest kupić dodatkowy odbiornik Futaba i zaprogramować na dodatkowe kanały PWM. Kuba już to zrobił.

pozdrawiam

P.S.

W przypadku modeli wysokobudżetowych, wyposażonych serwa wysokoprądowe, najbezpieczniej jest zakupić:

https://modelemax.pl/pl/powerbox-system/32421-futaba-power-hub-dlph-1

Opublikowano
Godzinę temu, dariuszj napisał:

Chyba się nie opłaca, bo za 68 zł z przesyłką można kupić gotowy z fajną obudową:

Darek masz całkowitą rację. Z Twoich linków wnioskuję, że samodzielne zrobienie dekodera kompletnie się nie opłaca. Tak nawiązując do drogich modeli a  wyposażenia "po taniości" to 10 krotne przepłacenie nie jest żadną gwarancją bezawaryjnej pracy. Wszystko robione jest na chińskich elementach. O jakości urządzenia decyduje jakość wykonania oraz stabilność oprogramowania a nie napis na obudowie czy cena . No może komfort psychiczny będzie większy gdy na obudowie dekodera będzie duży napis FUTABA :)

Opublikowano
11 minut temu, Ryszard_I napisał:

Tak nawiązując do drogich modeli a  wyposażenia "po taniości" to 10 krotne przepłacenie nie jest żadną gwarancją bezawaryjnej pracy. Wszystko robione jest na chińskich elementach. O jakości urządzenia decyduje jakość wykonania oraz stabilność oprogramowania a nie napis na obudowie czy cena . No może komfort psychiczny będzie większy gdy na obudowie dekodera będzie duży napis FUTABA :)

Całkowicie się zgadzam. Sam kiedyś korzystałem tylko z drogiego markowego sprzętu, bo po prostu innego nie było. Teraz korzystam z tego "po umiarkowanej taniości" i przynajmniej na razie bilans awarii jest na plus dla tego tańszego.

Opublikowano

Nie chcę być źle zrozumianym. Ja nie jestem przeciwnikiem firmowych akcesoriów. Sam bardzo chętnie je stosuję ale nieraz warto podejść indywidualnie do niektórych rzeczy. 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.