robert.pilot Opublikowano 23 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2022 Witajcie. Kupiłem sobie do "warsztatu" mini frezarkę PROXXON MF 70, przerabiam ją na sterowanie CNC za pomocą Arduino. Temat sterownika i przeróbki już ogarnąłem. Jestem zielony w temacie i prosiłbym o pomoc w ogarnięciu oprogramowania i sterowania. Do dyspozycji mam parę programów Grbl GrblGru Mach 3 FreeCad Czyli chciałbym zrobić projekt elementu, zapewne trzeba przerobić go na G code i frezować, niby proste... Jeśli możliwe bardzo proszę o podpowiedzi co z czym... Z góry Wielkie dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 23 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2022 1/ Proponuję zerknij na YouTube jak to zrobili inni 2/ oceń który projekt jest Tobie najbardziej przyjazny i jak najlepiej opisany. 3/ powiel projekt i zrobione . Szkoda czasu na odkrywanie Ameryki w sezonie lotnym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.pilot Opublikowano 23 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2022 18 minut temu, young napisał: Szkoda czasu na odkrywanie Ameryki w sezonie lotnym Wiatry szaleją, deszcze leją, warto odkrywać Amerykę.... Polatać się nie da... Dzięki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 23 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2022 Notabene to ta frezarka " miodzio" . Ja swoje CNC robię na Samodzielnym sterowniku aby frezowanie szło poza pc czy laptopem . Skonczę po sezonie :). wrzucaj info z postępu prac to i inni coś podpatrzą... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.pilot Opublikowano 24 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2022 14 godzin temu, young napisał: wrzucaj info z postępu prac to i inni coś podpatrzą... Ok, namówiłeś mnie... Jest wiele wariantów sterowania CNC, ja wybrałem sterowanie za pomocą laptopa i sterownika zrobionego na Adruino. Sterownik kupiłem na portalu aukcyjnym, jest fajnie zrobiony w obudowie, dodatkowo osoba sprzedająca okazała się bardzo pomocna w konfiguracji i wszelkich informacji na dany temat (jestem totalnie zielony w tym temacie i dopiero się uczę). Do napędu osi XY zastosuję silniki NEMA17, do osi Z silnik NEMA17 z dwustronnym wałem, dokupiłem drugi stół krzyżowy, który jest manualny, w razie potrzeby dorobienia prostego elementu zmieniam stół i oś Z będzie też manualna. Silniki mocuję za pomocą dostępnych zestawów dedykowanych do frezarki i do danego silnika, oczywiście można zrobić sobie samemu np. na drukarce 3D, lub jak widziałem w sieci nawet na trytytki...?, trzeba zwrócić uwagę pod jakie silniki są te zestawy, kupiłem najpierw pod inny model silnika NEMA23 i Chinczyk nie chce mi przyjąć zwrotu (jak coś to mogę sprzedać). W zestawach zastosowano prosty sposób połączenia wału z osią, wystarczy przykręcić krążki do pokręteł, sposób ten może jest prosty ale jest to sztywne połączenie, więc wibracje gwarantowane. Ja zastosuję sprzęgło kłowe CNC bezluzowe, do tego połączenia muszę wytoczyć tulejki, co dziś będę czynił... CDN. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 24 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2022 Fajnie że są gotowe elementy z aluminium, duże ułatwienie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.pilot Opublikowano 24 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2022 Godzinę temu, young napisał: Fajnie że są gotowe elementy z aluminium, duże ułatwienie . O tak, to ułatwia konwersję. Dzisiaj zrobione oś X i Y. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 25 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2022 Super , jeszcze parę lat temu było to poza zasięgiem ...wręcz niewyobrażalne. Czekamy dalej z relacją Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.pilot Opublikowano 25 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2022 Z mechaniką daję radę, gorzej z oprogramowaniem. Stworzyłem projekt w FreeCad i nie wiem jak przerobić to na GCode, są filmy na YT, ale robią to w innych wersjach programu i dodatkowo nie po polsku i już się gubię. Walczę dalej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekCichy Opublikowano 25 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2022 Ja bawilem sie tym - https://lasergrbl.com/ Co prawda to pod ciecie laserowe wiec tylko 2 osie ale do testow sie nada. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.pilot Opublikowano 25 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2022 28 minut temu, JacekCichy napisał: Ja bawilem sie tym - https://lasergrbl.com/ Mam ten program, muszę zagłębić się w temat. Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-mir Opublikowano 25 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2022 Możesz też spróbować Estlcam'a. Jeżeli masz projekt zapisany w dxf to bez problemu wygenerujesz ścieżki dla Twojej maszynki. Oczywiście trzeba poustawiać parametry i wgrać oprogramowanie do Arduino. Program ma też spolszczenie (w Setup/Basic settings) więc dasz sobie radę. Jak wyskoczą jakieś problemy to pisz, pomogę. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.pilot Opublikowano 25 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2022 9 minut temu, e-mir napisał: Możesz też spróbować Estlcam'a. Ok, będę próbował. Jak dla mnie najważniejsze jest spolszczenie programu. Dziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micro Opublikowano 25 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2022 Pan Damian zrobił fajne tutoriale do FreeCada... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.pilot Opublikowano 25 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2022 31 minut temu, micro napisał: Pan Damian zrobił fajne tutoriale do FreeCada.. Właśnie uczę się z tych filmów, bardzo fajnie tłumaczone, zaprojektowałem już element, ale nie mogę znaleźć w jego filmach jak generować pliki do CNC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 25 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2022 Jak masz trochę czasu i coś masz podstawy rysowania to proponuję fusion 360 . (Jedyna wada to że po angielsku) . 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 25 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2022 To w końcu co wgrałeś do tego arduino,Która wer.grbl .Ściągnij sobie trjal cam-bam jest po polsku można go używać 40 razy,potem ogranicza ilość kodu.Ma wiele opcji . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.pilot Opublikowano 25 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2022 3 godziny temu, Jano napisał: To w końcu co wgrałeś do tego arduino,Która wer.grbl .Ściągnij sobie trjal cam-bam jest po polsku można go używać 40 razy,potem ogranicza ilość kodu.Ma wiele opcji . Kupiłem kompletny sterownik, już zaprogramowany, wystarczy podłączyć go do kompa i za pomocą programu GrblGru lub GrblLaser można przyciskami sterować. Chodzi mi o to, że chcę wykonać rysunek elementu, przerobić go na GCode, ustawić dane maszyny w programie i ma sama frezować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kulfon250 Opublikowano 25 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2022 4 minuty temu, robert.pilot napisał: Kupiłem kompletny sterownik, już zaprogramowany, wystarczy podłączyć go do kompa i za pomocą programu GrblGru lub GrblLaser można przyciskami sterować. Chodzi mi o to, że chcę wykonać rysunek elementu, przerobić go na GCode, ustawić dane maszyny w programie i ma sama frezować. Ustawienia maszyny (frez, posuw itp.) trzeba zrobić w programie , który generuje plik GCode. Niestety w temacie maszyn CNC, to kiepsko opracowany temat (do drukarek 3D jest wiele slicerów). Sam by obejść problem (cięcie) kupiłem devCad-a, bo ma moduł służący do robienia plików gcode i to prosty jak budowa cepa tylko po angielsku. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.pilot Opublikowano 25 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2022 10 minut temu, kulfon250 napisał: Ustawienia maszyny (frez, posuw itp.) trzeba zrobić w programie , który generuje plik GCode. I o to mi też chodzi. Pobawię się programami i zobaczę co jest najlepsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi