Mareq Opublikowano 8 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2009 Postanowiłem, że i ja pobawię się w ESA. Jako, że nigdy nie latałem modelami o podobnym temperamencie, chciałbym zapytać o własności lotne modeli z cyber-fly. Czy któreś są trudniejsze w pilotarzu, czy to mniej więcej to samo. Wstępnoie mam upatrzony P-40. Na początek to ma być model do "niedzielnego" latania i chciałbym zapytać czy ma sens pakowanie lekkiego wyposażenia (silnik z regulatorem 33g, aku do 1000mAh i serwa 4.3g) czy niewiele przez to zyskam i nie warto kombinować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gładkilot Opublikowano 8 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2009 Tamte modele właściwie różnią się tylko odległością stateczników od skrzydeł....takie lekkie wyposażenie?? jak już jest to niech będzie a jak pan chce kupić to raczej się nie opłaca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 8 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2009 Do takiego modelu spokojnie można dać Tower Pro SG90 albo Hxt900. Z dzwonkiem, reglem 18A i pakietem 1000mAh te modele latają jak burza a warto zwrócić uwagę na to, że im większa waga tym lepsza szybkość modelu. Jeśli osiągniesz 350g to IMO będzie to najlepsza waga z możliwych dla tego modelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 8 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2009 Wszystkie ESA latają tak samo - ale Ki61 lata najlepiej Tak jak pisze gładkilot - nie ma znaczenia który wybierzesz. To raczej kwestia upodobań. Ki i P51 się łatwo wywarzają bo mają długi dziób i spokojnie można rozmieścić wyposażenie bez kombinowania. F4U, Brewster, FW-190 mają krótkie dzioby i konieczność upakowania wszystkiego na kupie, co znacznie osłabia przód. P40 łapie się chyba pod te długie dzioby. Odnośnie wyposażenia - kup docelowe. Można na nim latać powolutku a na tym niedzielnym nic nie zawalczysz. W okresie letnim wożę mojego Ki61 w bagażniku - nie wiadomo kiedy nadarzy się okazja skopania komuś 4 liter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacek Opublikowano 8 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2009 ale Ki61 lata najlepiej tu bym polemizował przecież każdy wie, że to FW-190 latają najlepiej , oczywiście Przemek ma racje weź tego który podoba Ci się najbardziej, Nie demonizował bym też właściwości lotnych ESA. To poprostu są modele stworzone do konkretnego celu (walki) i bardziej chodzi chyba o ich wytrzymałość i łatwość naprawy w warunkach polowych niż o jakieś finezje konstrukcyjne. O wyposażeniu jest cały oddzielny wątek i warto tam zajrzeć, do ESA można dobrać tanie i dobre wyposażenie, warto skorzystać z porad wyjadaczy ESA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TooM Opublikowano 8 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2009 serwa 4.3g Tylko nie to !!! Już TP 8g i robbe 10g nie wytrzymują normalnej eksploatacji .HS 55 może być, ale szybko się zużywa .Obecnie najrozsądniejsze rozwiązanie cena-jakość to eskay lub Hxt .Jak masz jedno serwo na lotkach to warto dać nawet coś z mini np hs 81. Co do modelu koledzy radzą dobrze .Najlepszy jest ten który się podoba i wyposażenie też lepiej docelowe.Dużo zależy od wykonania tzn silnik ,skrzydła statecznik w jednej linii,mało lakieru ,rozsądnie ze wzmocnieniami.Piszę to na podstawie doświadczeńia przy wykonaniu 4szt KI 61 , P40 , fw190 z cyber-fly i Me 309 oraz XP- 75 własnych. Co do krótkiego dziobu można sobie poradzić dając serwo wysokości możliwie z przodu i popychacz węglowy fi 1,5 uchwycony w dwóch miejscach małym kawałkiem rurki np bowdena.Również wzmocnienie statecznika może być nawet z odrobiny rowingu lub węgla fi 1 mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 14 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2009 Marku jak skończysz model daj znać to zrobimy jakąś walkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eze Opublikowano 15 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2009 Ja bym wybral p-40 ze wzgledu na dosyc pekaty kadlub w ktorym sobie wszystko ladnie rozmiescisz :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek.co Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Który ESA jest najlepszy?Mam problem z wyborem Podoba mi się Lagg-3 i P-40 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gładkilot Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2009 jeśli mówimy o tych z cyber-fly to oprócz odległości stateczników od skrzydeł ( przez co niektóre są bardziej lub mniej zwrotne) i wyglądem kadłuba nie różnią się niczym. bardzo podobny temat : http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=13658 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek.co Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Wiem czytałem ten temat . A moze model nie z cyber fly?? :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gładkilot Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Wiem czytałem ten temat . A moze model nie z cyber fly?? 1) http://www.modele.sau.civ.pl/product.php?id=209 tu masz esa ale styrodurowe 2) produkcja własna 3) http://www.perfecthobby.com/detale.html?id=811 http://www.perfecthobby.com/detale.html?id=654 http://www.perfecthobby.com/detale.html?id=812 4) może są jakieś inne o których nie wiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meteor Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Jedyny słuszny ki-61 Miszczu potwierdzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gładkilot Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Jedyny słuszny ki-61 Miszczu potwierdzi i ja też ////............ ten sprawuje się bardzo dobrze \\\\"""""""""" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek.co Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Wybór chyba padnie na P-40 Silnik http://www.cyber-fly.pl/produkt-181.html Pakiet http://www.cyber-fly.pl/produkt-668.html Regulator Mystery 30 A taki mam Serva ??nie wiem jakie :? Śmiglo gws 10x4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gładkilot Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2009 serwa jakieś 8-9g np e-sky, a co do silnika to jak chcesz spokojnie polatać to jest dobry (początkowo też na nim latałem) ale jak chcesz powalczyć lub trochę szybciej pośmigać to szukaj silnika o większym kv Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek.co Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2009 pakiet moze tez bedzie e skay do lamy sa na e bayu za 98 zl za 2 pakiety oczywiscie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gładkilot Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2009 o ile pamiętam to on jest tylko 10C - trochę za mało :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinmb Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2009 tak,on ma 10C a to zamalo...A tutaj jak lata moj Spit Niestety bylo zle smiglo i model nie mial"kopa" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość miszczu Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Cześć. P-40 jest bardzo dobre. Mój kolega ma i lata to b.fajnie. Marek (Rzeźnik) Dawidowicz też kiedyś latał P-40. Modele z cyber-fly mają b.dobry stosunek jakości do ceny. P S naprawdę nie tylko Ki-61 lata świetnie. Po 1 liczy się wykonanie modelu a Po 2 NAJBARDZIEJ liczą się umiejętności pilota. Po 3 jak ktoś ma jakiś pytania odnośnie ESA piszcie na gg :wink: (często niewidoczny) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.