kaczma2 Opublikowano 26 Września 2022 Opublikowano 26 Września 2022 Ostatnio próbowałem wyginać listewkę na lutownicy, na rurce, osłonie grzałki. Naśliniłem i krótszy koniec listewki opierałem o stół, pozostałą część trzymałem wyginając. Przesuwałem lutownicą wyginając i wysuszająć na stałe. Ta metoda okazała się dobra i dała bardzo dokładne gięcie.,
niziel Opublikowano 26 Września 2022 Opublikowano 26 Września 2022 A ja mam inny sposób wyginania listewek. Na płycie gipsowo kartonowej rysuję kształt na jaki ma być wygięta listewka, nawet trochę większy, przelewam wrzątkiem listewkę i jak staje się miękka, przypinam ją gwoździkami do płyty zgodnie wyrysowanym kształtem. Potem krótkie suszenie suszarką do włosów i listewka osiąga planowany kształt.
JADAR62 Opublikowano 26 Września 2022 Opublikowano 26 Września 2022 Każdy sposób dobry. Zostawiam listwy na noc w wodzie. Następnie nadaję wymagany kształt, mocuję i pozostawiam do wyschnięcia.
marek_c4 Opublikowano 28 Września 2022 Autor Opublikowano 28 Września 2022 Na razie skleiłem razem wręgi i kil, i czekam aż klej porządnie wyschnie. Co do gięcie listewek, spróbuję namoczyć i giąć bezpośrednio na wręgach - namoczone przymocuję do wręg ściskami, i poczekam aż wyschną Taki jest plan
JADAR62 Opublikowano 28 Września 2022 Opublikowano 28 Września 2022 Przy szerokich listwach po wyschnięciu zostaną szpary. Musisz mocno dobijać.
marek_c4 Opublikowano 29 Września 2022 Autor Opublikowano 29 Września 2022 12 godzin temu, JADAR62 napisał: Przy szerokich listwach po wyschnięciu zostaną szpary. Musisz mocno dobijać. Chyba ma miejsce małe nieporozumienie - mówię o listwach konstrukcyjnych (na styku pokładu z burtami oraz burt z dnem) Co do poszycia ....... rozmyślam na razie czy robić je z listewek, czy ze sklejki i na to fornir.
mjs Opublikowano 29 Września 2022 Opublikowano 29 Września 2022 Listwę na połączenie burty z dnem wygniesz na sucho, ale listwa burty i pokładu ma spory łuk. I tam trzeba uelastycznić surowiec. Obróbka hydrotermiczna w tym przypadku polega na parzeniu listew w tubusie, podłączonym do pary wodnej z czajnika. Czas grzania 1 godzina. Listwy o przekroju kwadratowym.
marek_c4 Opublikowano 30 Września 2022 Autor Opublikowano 30 Września 2022 Listwy na styku burt z dnem, mam już wklejone Dzisiaj zabiorę się za te trudniejsze - połączenie burty z pokładem. Niestety nie mam zaplecza technicznego .... pozostaje mi więc moczenie listwy i doginanie Mam w planach dzisiaj przykleić jedną, a jutro drugą (mam tylko dziesięć ścisków) Czy się uda ....... jutro się pochwalę jak poszło
Gość Opublikowano 30 Września 2022 Opublikowano 30 Września 2022 Albo zdjęcie przekłamuje albo 4, 5 i 6 wręga licząc od rufy jest do poprawy bo listwy są pofalowane i będzie czekało cie sporo szpachlowania i szlifowania .... Szczególnie przyjrzyj się 5 wrędze licząc od rufy - na zdjęciu wychodzi że jest zbyt szeroka. Nie zastanawiałeś się przypadkiem nad klejeniem cieńszych listew zamiast jednej grubej ??? Łatwiej się wyginają a po sklejeniu dwóch lub trzech dają bardzo mocną konstrukcję
marek_c4 Opublikowano 30 Września 2022 Autor Opublikowano 30 Września 2022 1 godzinę temu, Kakabe napisał: Albo zdjęcie przekłamuje albo 4, 5 i 6 wręga licząc od rufy jest do poprawy bo listwy są pofalowane i będzie czekało cie sporo szpachlowania i szlifowania .... Szczególnie przyjrzyj się 5 wrędze licząc od rufy - na zdjęciu wychodzi że jest zbyt szeroka. Nie zastanawiałeś się przypadkiem nad klejeniem cieńszych listew zamiast jednej grubej ??? Łatwiej się wyginają a po sklejeniu dwóch lub trzech dają bardzo mocną konstrukcję Na fotografii, faktycznie nie wygląda to dobrze, ale w realu jest OK Listewki w miejscu klejenia z wręgami są lekko zdeformowane od ścisków i możliwe że to nieco potęguje wrażenie falowania. Tym nie mniej dziękuję za zwrócenie uwagi. Tak zastanawiałem się nad takimi klejonymi listewkami, ale postanowiłem najpierw spróbować z litymi 5x5mm, i Ci powiem że chyba w miarę przyzwoicie to wychodzi. Po około godzinnym moczeniu w wannie, układam listwę na wręgach, dociskam ściskami i czekam do wyschnięcia. Potem klej + ściski, i znowu czekam do wyschnięcia Przed chwilą nakleiłem listwę na styku burty z pokładem. Niestety - zaraz wychodzę do pracy, więc fotki pokażę dopiero jutro rano. Powoli do przodu Przy okazji - zastanawiam się nad sklejką na poszycie ............ Jak myślicie - czy taka będzie OK : https://allegro.pl/oferta/sklejka-brzozowa-1-2-x-600-x-1200-mm-vilko-3-wars-12226543030 Czy szukać czegoś grubszego ?
Gość Opublikowano 30 Września 2022 Opublikowano 30 Września 2022 Godzinę temu, marek_c4 napisał: Przy okazji - zastanawiam się nad sklejką na poszycie ............ Jak myślicie - czy taka będzie OK : Po co przepłacać ???????? Zobacz tą ? https://modele.sklep.pl/sklejka-brzozowa-1-0-x-600-x-1200-mm-vilko-3-warstwy-p-4508.html https://modele.sklep.pl/sklejka-brzozowa-1-2-x-600-x-1200-mm-vilko-3-warstwy-p-4557.html Sklejka 1 mm w zupełności wystarczy.
Gość Opublikowano 1 Października 2022 Opublikowano 1 Października 2022 8 godzin temu, JADAR62 napisał: Czy to znowu tak taniej? Identyczna sklejka wyprodukowana przez tego samego producenta: Koszt na Allegro - 99,79 zł plus koszt dostawy 25 zł (kurier pobranie) razem 124,79 zł Koszt Modele Sklep = 87,76 zł plus koszt dostawy 15 zł (kurier pobranie) razem 102,76 zł Ta sama sklejka w sklepie modelarskim tańsza jest o 21,5 % - ponad 1/5 - różnica w cenie 22 zł przy zakupie jednego arkusza. Rozumiem że dla Kolegi to zbyt mała różnica aby stwierdzić że jest taniej ...........
marek_c4 Opublikowano 1 Października 2022 Autor Opublikowano 1 Października 2022 Dzięki Krzysztof za link'i - na pewno z nich skorzystam. Cały czas zastanawiam się nad grubością poszycia ........ 1mm / 1,2mm / 1,5mm Model ma 100cm długości, 32cm szerokości (w najszerszym miejscu), odległości pomiędzy wręgami - 10cm. Z godnie z wczorajszą obietnicą, zamieszczam fotkę z wklejoną listwą na styku pokładu i burty. Powoli zaczyna być widoczna linia modelu - nieco kontrowersyjna, ale ............. taka miała być 2
Gość Opublikowano 1 Października 2022 Opublikowano 1 Października 2022 Marek nie"szalej" .... ? moim zdaniem wystarczy sklejka 1 mm - mówię to z własnego doświadczenia ! Sklejka 1 mm ma tą zaletę że spokojnie możesz ciąć ją zwykłymi nożyczkami. Pod tym linkiem możesz zobaczyć mój model o podobnej długości i szerokości gdzie wręgi, podłużnice i stępka wydrukowane są na drukarce 3D Całość pokryłem sklejką 1 mm i zalaminowałem tkaniną szklaną aby zaimpregnować sklejkę. Zaręczam Ci że konstrukcja jest cholernie mocna ! Chwilowo model "odpoczywa" bo zafascynowały mnie inne konstrukcje .....? Ale w zimie na pewno go dokończę bo zapowiada się dość ciekawa jednostka. 43 minuty temu, marek_c4 napisał: Powoli zaczyna być widoczna linia modelu - nieco kontrowersyjna, ale ............. taka miała być I na tej fotce wszystko wygląda już "cacy". Zapowiada się ładny model !
mjs Opublikowano 1 Października 2022 Opublikowano 1 Października 2022 1 mm grubości poszycia, na 1 m długości kadłuba. Tutaj nawet 0,8 mm może wystarczyć, bo jest dużo wręg.
marek_c4 Opublikowano 1 Października 2022 Autor Opublikowano 1 Października 2022 Ostatecznie zamówiłem dwa arkusze sklejki 1,2mm : https://modele.sklep.pl/sklejka-brzozowa-1-2-x-600-x-1200-mm-vilko-3-warstwy-p-4557.html Na dno i burty przyjdzie albo tkanina szklana, albo fornir. W jednym i drugim przypadku zwiększy to grubość i wytrzymałość poszycia. Na pokład pójdzie warstwa sklejki + fornir Co do kolorystyki / wzoru ......... jeszcze nie mam do końca pomysłu - na razie pokryję całość sklejką ...
Gość Opublikowano 2 Października 2022 Opublikowano 2 Października 2022 7 godzin temu, marek_c4 napisał: Ostatecznie zamówiłem dwa arkusze sklejki 1,2mm : Trochę się namęczysz szczególnie w okolicach dziobu ..... niby tylko 0,2 mm więcej grubości ale znacznie podwyższa się sztywność. Poszycie będziesz układał w jakiej kolejności ? Nie wiem czy dobrze myślę, ale chyba najpierw dno trzeba by było pokryć ? 7 godzin temu, marek_c4 napisał: Co do kolorystyki / wzoru ......... jeszcze nie mam do końca pomysłu Masz dobry pomysł co do forniru choć to ogrom pracy !!!! Model pokryty mahoniowym fornirem i lakierowany bezbarwnym lakierem wyglądał by rewelacyjnie !!!!!
marek_c4 Opublikowano 2 Października 2022 Autor Opublikowano 2 Października 2022 Pewnie masz rację - ze sklejką 1.2mm będzie trudniej, ale .... dam radę Jaka kolejność (dno czy burty) - pewnie nie ma to większego znaczenia, ale chyba wygodniej będzie najpierw zająć się dnem, a potem burtami (jeszcze przemyślę ten temat). Jeśli chodzi o wykończenie / kolorystykę, to na razie biję się z myślami. Oglądam sporo filmów na YT, jakieś fotki ... zbieram dane Stan prac na dzień dzisiejszy - zdjąłem ściski z czwartej wklejonej listwy (wydaje się być OK) Teraz czeka mnie trochę szlifowania całości, no i czas najwyższy zająć się rufą, której zaprojektowanie na razie omijałem szerokim łukiem :).
Gość Opublikowano 2 Października 2022 Opublikowano 2 Października 2022 6 godzin temu, marek_c4 napisał: Jaka kolejność (dno czy burty) - pewnie nie ma to większego znaczenia, Stępka to "kręgosłup", wręgi to "żebra" ...... nie mam zbyt wielkiego doświadczenia w budowie łodzi ale zaczął bym od dna bo wklejając sklejkę niejako usztywnisz "kręgosłup". Zaczynając od burt jest niebezpieczeństwo że którąś stronę sklejka bardziej naciągnie ........ tak mi się wydaję. 6 godzin temu, marek_c4 napisał: Teraz czeka mnie trochę szlifowania całości, To operacja której osobiście bardzo nie lubię ..... cykl powolny i cholernie odpowiedzialny...... 6 godzin temu, marek_c4 napisał: no i czas najwyższy zająć się rufą, I tu jestem Ciekaw jak to wyjdzie - to bardzo trudny element w tym modelu.
Rekomendowane odpowiedzi