Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ostatnio próbowałem wyginać listewkę na lutownicy, na rurce, osłonie grzałki. Naśliniłem i krótszy koniec listewki opierałem o stół, pozostałą część trzymałem wyginając. Przesuwałem lutownicą wyginając i wysuszająć na stałe. Ta metoda okazała się dobra i dała bardzo dokładne gięcie.,

Opublikowano

A ja mam inny sposób wyginania listewek.  Na płycie gipsowo kartonowej rysuję kształt na jaki ma być wygięta listewka, nawet trochę większy, przelewam wrzątkiem listewkę i jak staje się miękka, przypinam ją gwoździkami do płyty zgodnie wyrysowanym kształtem.  Potem krótkie suszenie suszarką do włosów i listewka osiąga planowany kształt. 

Opublikowano

Na razie skleiłem razem wręgi i kil, i czekam aż klej porządnie wyschnie.

Co do gięcie listewek, spróbuję namoczyć i giąć bezpośrednio na wręgach - namoczone przymocuję do wręg ściskami, i poczekam aż wyschną

Taki jest plan :)

Opublikowano
12 godzin temu, JADAR62 napisał:

Przy szerokich listwach po wyschnięciu zostaną szpary. Musisz mocno dobijać.

Chyba ma miejsce małe nieporozumienie - mówię o listwach konstrukcyjnych (na styku pokładu z burtami oraz burt z dnem)

Co do poszycia ....... rozmyślam na razie czy robić je z listewek, czy ze sklejki i na to fornir.

Opublikowano

Listwę na połączenie burty z dnem wygniesz na sucho, ale listwa burty i pokładu ma spory łuk. I tam trzeba uelastycznić surowiec. Obróbka hydrotermiczna w tym przypadku polega na parzeniu listew w tubusie, podłączonym do pary wodnej z czajnika. Czas grzania 1 godzina. Listwy o przekroju kwadratowym.

Opublikowano

Listwy na styku burt z dnem, mam już wklejone :)

Dzisiaj zabiorę się za te trudniejsze - połączenie burty z pokładem.

Niestety nie mam zaplecza technicznego .... pozostaje mi więc moczenie listwy i doginanie

Mam w planach dzisiaj przykleić jedną, a jutro drugą (mam tylko dziesięć ścisków)

Czy się uda ....... jutro się pochwalę jak poszło ;)

IMG_20220930_085048_232.jpg

Opublikowano

Albo zdjęcie przekłamuje albo 4, 5 i 6 wręga licząc od rufy jest do poprawy bo listwy są pofalowane i będzie czekało cie sporo szpachlowania i szlifowania ....

Szczególnie przyjrzyj się 5 wrędze licząc od rufy - na zdjęciu wychodzi że jest zbyt szeroka.

Nie zastanawiałeś się przypadkiem nad klejeniem cieńszych listew zamiast jednej grubej ???

Łatwiej się wyginają a po sklejeniu dwóch lub trzech dają bardzo mocną konstrukcję

Opublikowano
1 godzinę temu, Kakabe napisał:

Albo zdjęcie przekłamuje albo 4, 5 i 6 wręga licząc od rufy jest do poprawy bo listwy są pofalowane i będzie czekało cie sporo szpachlowania i szlifowania ....

Szczególnie przyjrzyj się 5 wrędze licząc od rufy - na zdjęciu wychodzi że jest zbyt szeroka.

Nie zastanawiałeś się przypadkiem nad klejeniem cieńszych listew zamiast jednej grubej ???

Łatwiej się wyginają a po sklejeniu dwóch lub trzech dają bardzo mocną konstrukcję

Na fotografii, faktycznie nie wygląda to dobrze, ale w realu jest OK

Listewki w miejscu klejenia z wręgami są lekko zdeformowane od ścisków i możliwe że to nieco potęguje wrażenie falowania.

Tym nie mniej dziękuję za zwrócenie uwagi.

Tak zastanawiałem się nad takimi klejonymi listewkami, ale postanowiłem najpierw spróbować z litymi 5x5mm, i Ci powiem że chyba w miarę przyzwoicie to wychodzi.

Po około godzinnym moczeniu w wannie, układam listwę na wręgach, dociskam ściskami i czekam do wyschnięcia.

Potem klej + ściski, i znowu czekam do wyschnięcia :)

Przed chwilą nakleiłem listwę na styku burty z pokładem.

Niestety - zaraz wychodzę do pracy, więc fotki pokażę dopiero jutro rano.

Powoli do przodu ;)

Przy okazji - zastanawiam się nad sklejką na poszycie ............

Jak myślicie - czy taka będzie OK :

https://allegro.pl/oferta/sklejka-brzozowa-1-2-x-600-x-1200-mm-vilko-3-wars-12226543030

Czy szukać czegoś grubszego ?

Opublikowano
8 godzin temu, JADAR62 napisał:

Czy to znowu tak taniej?

Identyczna sklejka wyprodukowana przez tego samego producenta:

Koszt na Allegro - 99,79 zł plus koszt dostawy 25 zł (kurier pobranie) razem 124,79 zł

Koszt Modele Sklep = 87,76 zł plus koszt dostawy 15 zł (kurier pobranie) razem 102,76 zł

Ta sama sklejka w sklepie modelarskim tańsza jest o 21,5 % - ponad 1/5 - różnica w cenie 22 zł  przy zakupie jednego arkusza.

Rozumiem że dla Kolegi to zbyt mała różnica aby stwierdzić że jest taniej ...........

Opublikowano

Dzięki Krzysztof za link'i - na pewno z nich skorzystam.

Cały czas zastanawiam się nad grubością poszycia ........ 1mm / 1,2mm / 1,5mm

Model ma 100cm długości, 32cm szerokości (w najszerszym miejscu), odległości pomiędzy wręgami - 10cm.

Z godnie z wczorajszą obietnicą, zamieszczam fotkę z wklejoną listwą na styku pokładu i burty.

Powoli zaczyna być widoczna linia modelu - nieco kontrowersyjna, ale ............. taka miała być :)

IMG_20221001_074344_644.jpg

• Lubię to 2
Opublikowano

Marek nie"szalej" .... ? moim zdaniem wystarczy sklejka 1 mm - mówię to z własnego doświadczenia !

Sklejka 1 mm ma tą zaletę że spokojnie możesz ciąć ją zwykłymi nożyczkami.

Pod tym linkiem możesz zobaczyć mój model o podobnej długości i szerokości gdzie wręgi, podłużnice i stępka wydrukowane są na drukarce 3D

Całość pokryłem sklejką 1 mm i zalaminowałem tkaniną szklaną aby zaimpregnować sklejkę.

Zaręczam Ci że konstrukcja jest cholernie mocna !

Chwilowo model "odpoczywa" bo zafascynowały mnie inne konstrukcje .....?

Ale w zimie na pewno go dokończę bo zapowiada się dość ciekawa jednostka.

43 minuty temu, marek_c4 napisał:

Powoli zaczyna być widoczna linia modelu - nieco kontrowersyjna, ale ............. taka miała być :)

I na tej fotce wszystko wygląda już "cacy".

Zapowiada się ładny model !

Opublikowano

Ostatecznie zamówiłem dwa arkusze sklejki 1,2mm :

https://modele.sklep.pl/sklejka-brzozowa-1-2-x-600-x-1200-mm-vilko-3-warstwy-p-4557.html

Na dno i burty przyjdzie albo tkanina szklana, albo fornir.

W jednym i drugim przypadku zwiększy to grubość i wytrzymałość poszycia.

Na pokład pójdzie warstwa sklejki + fornir

Co do kolorystyki / wzoru ......... jeszcze nie mam do końca pomysłu - na razie pokryję całość sklejką ... ;)

Opublikowano
7 godzin temu, marek_c4 napisał:

Ostatecznie zamówiłem dwa arkusze sklejki 1,2mm :

Trochę się namęczysz szczególnie w okolicach dziobu ..... niby tylko 0,2 mm więcej grubości ale znacznie podwyższa się sztywność.

Poszycie będziesz układał w jakiej kolejności ?

Nie wiem czy dobrze myślę, ale chyba najpierw dno trzeba by było pokryć ?

7 godzin temu, marek_c4 napisał:

Co do kolorystyki / wzoru ......... jeszcze nie mam do końca pomysłu

Masz dobry pomysł co do forniru choć to ogrom pracy !!!!

Model pokryty mahoniowym fornirem i lakierowany bezbarwnym lakierem wyglądał by rewelacyjnie !!!!!

Opublikowano

Pewnie masz rację - ze sklejką 1.2mm będzie trudniej, ale .... dam radę :)

Jaka kolejność (dno czy burty) - pewnie nie ma to większego znaczenia, ale chyba wygodniej będzie najpierw zająć się dnem, a potem burtami (jeszcze przemyślę ten temat).

Jeśli chodzi o wykończenie / kolorystykę, to na razie biję się z myślami.

Oglądam sporo filmów na YT, jakieś fotki ... zbieram dane :)

Stan prac na dzień dzisiejszy - zdjąłem ściski z czwartej wklejonej listwy (wydaje się być OK)

Teraz czeka mnie trochę szlifowania całości, no i czas najwyższy zająć się rufą, której zaprojektowanie na razie omijałem szerokim łukiem :).

IMG_20221002_082708_571.jpg

Opublikowano
6 godzin temu, marek_c4 napisał:

Jaka kolejność (dno czy burty) - pewnie nie ma to większego znaczenia,

Stępka to "kręgosłup", wręgi to "żebra" ...... nie mam zbyt wielkiego doświadczenia w budowie łodzi ale zaczął bym od dna bo wklejając sklejkę niejako usztywnisz "kręgosłup". Zaczynając od burt jest niebezpieczeństwo że którąś stronę sklejka bardziej naciągnie ........ tak mi się wydaję.

Teraz czeka mnie trochę szlifowania całości,

To operacja której osobiście bardzo nie lubię ..... cykl powolny i cholernie odpowiedzialny......

no i czas najwyższy zająć się rufą,

I tu jestem Ciekaw jak to wyjdzie - to bardzo trudny element w tym modelu.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.