Gość Opublikowano 5 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2022 Z przyczyn niezależnych ( na które nie mam wpływu) musiałem zarzucić wszelkie prace przy modelach i wzmacniaczach. Jednak żeby nie stać w miejscu postanowiłem przypomnieć sobie CAD-a i odgrzebać zarzucony projekt sprzed kilku lat. Mosquito grupnera to model sprzed niemal czterech dekad. Postanowiłem go wskrzesić w formie powiększonej do 3000mm ( z 2500mm) Dodałem lotki, zmniejszyłem wznios i tyle. Rysowanie prawie na ukończeniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 5 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2022 51 minut temu, SlawekADW napisał: Z przyczyn niezależnych ( na które nie mam wpływu) musiałem zarzucić wszelkie prace przy modelach i wzmacniaczach. Jednak żeby nie stać w miejscu postanowiłem przypomnieć sobie CAD-a i odgrzebać zarzucony projekt sprzed kilku lat. Mosquito grupnera to model sprzed niemal czterech dekad. Postanowiłem go wskrzesić w formie powiększonej do 3000mm ( z 2500mm) Dodałem lotki, zmniejszyłem wznios i tyle. Rysowanie prawie na ukończeniu. Bardzo ciekawy projekt :). Aż poszukam jak to lata . Daj znać jak będzie dalszy los projektu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 5 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2022 Dam znać. Jeszcze ze 20-25 godzin rysowania i formatki będą gotowe do cięcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 6 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2022 Tutaj film jak lata oryginał: Mam ndzieje Sławku ,że się nie pogniewasz ,że wrzucam do Twojego wątku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 6 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2022 Dlaczego miałbym się pogniewać. Mój ma być bardzo podobny, ale trochę zmieniona konstrukcja. Aktualnie walczę z kadłubem.. edycja: Narysowałem wręgi centralnej części kadłuba. Półka będzie miała mocowanie serw i odbiornika a jej reszta ażurowana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 7 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2022 Walki z kadłubem ciąg dalszy. Niby niewiele narysowane ale często jest tak że dorysowanie następnego elementu pociąga za sobą zmianę kilku poprzednich. Tak czy inaczej, narysowałem półkę pakietu i regulatora i kilka innych rzeczy których nie ma sensu pokazywać na tym etapie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 8 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2022 Główne elementy kadłuba prawie gotowe. W większości to balsosklejka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jb Opublikowano 8 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2022 Jaki profil? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 8 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2022 Jak w oryginale NACA 4409 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witold_pi Opublikowano 9 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2022 W dniu 6.10.2022 o 19:22, Ares napisał: Tutaj film jak lata oryginał: Mam ndzieje Sławku ,że się nie pogniewasz ,że wrzucam do Twojego wątku. ORYGINAŁ TO TEŻ CHYBA DO KOŃCA NIE JEST BO NA PIERWSZEJ WRTĘDZE KADŁUBA ZAMOCOWANY JEST OUTRUNER A ORYGINAŁ MA W TYM MIEJSCU O ILE PAMIETAM JAKIEŚ 25 MM, JUMBO BYŁ MOCOWANY Z TYŁU WRAZ Z PRZEKŁADNIĄ I DOPIER DŁUBI WAŁ Z PRZEKŁADNI NAPĘDZAŁ ŚMIGŁO. POZA TYM ORYGINAŁ W STOSUNKU DO PROJEKTU SŁAWKA MA TRAPEZOWE SKRZYDŁO BEZ USZU I LOTEK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 9 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2022 Moja wersja ma dokładnie taki sam obrys. Ze względu na zastosowanie lotek zmniejszylem znacznie wznios. Co do napędu to się zgadza, w oryginale był 540 z przekładnią. W dzisiejszych czasach zastosowanie takiego napędu nie ma żadnego rozsądnego uzasadnienia. U mnie również będzie outrunner. Na screenach widać że obrysy są zgodne z oryginałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 9 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2022 Kształt dobrze jest widać na poniższych screnach. Mocowanie płata do kadłuba też przerobiłem na śruby poliamidowe. Nie chcę robić kopii tylko model dostosowany do własnych potrzeb a mam potrzebę posiadania lotek... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jb Opublikowano 9 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2022 może skusisz sie dodać klapy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 9 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2022 Nie przewiduję klap. Zbędna komplikacja konstrukcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 9 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2022 5 godzin temu, witold_pi napisał: POZA TYM ORYGINAŁ W STOSUNKU DO PROJEKTU SŁAWKA MA TRAPEZOWE SKRZYDŁO BEZ USZU I LOTEK tak, i mój Mosquito nie ma żadnego napędu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 9 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2022 Na 100% oryginalne skrzydło to podwójny trapez. Co do lotek zgoda-w oryginale ich nie ma. https://outerzone.co.uk/plan_details.asp?ID=8460 Ma dole strony są skany instrukcji montażu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 9 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2022 13 godzin temu, witold_pi napisał: ORYGINAŁ TO TEŻ CHYBA DO KOŃCA NIE JEST BO NA PIERWSZEJ WRTĘDZE KADŁUBA ZAMOCOWANY JEST OUTRUNER A ORYGINAŁ MA W TYM MIEJSCU O ILE PAMIETAM JAKIEŚ 25 MM, JUMBO BYŁ MOCOWANY Z TYŁU WRAZ Z PRZEKŁADNIĄ I DOPIER DŁUBI WAŁ Z PRZEKŁADNI NAPĘDZAŁ ŚMIGŁO. POZA TYM ORYGINAŁ W STOSUNKU DO PROJEKTU SŁAWKA MA TRAPEZOWE SKRZYDŁO BEZ USZU I LOTEK Zgadza się , pisząc oryginał miałem na myśli ogólnie odwzorowany z planów model bez dużych przeróbek. Odnośnie napędu jak już napisał Sławek nie ma sensu zakładać silników z tamtych czasów bo obecne bezszczotki mają wszystko to czego brakowało silnikom elektrycznym tamtej epoki. 9 godzin temu, SlawekADW napisał: Nie przewiduję klap. Zbędna komplikacja konstrukcji. Sławku co prawda to nie wyczynowy termik ale zachęcam do zrobienia klap. Może się jednak skusisz? Przy lataniu to bardzo pomaga a ustawiając buterfly do lądowania można bardzo precyzyjnie lądować czego nie osiągniesz żadną inną metodą. No ale oczywiście to Twoja decyzja a model bez klap też będzie fajny i praktyczny. Ogólnie fajna robota i ciekawy projekt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 9 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2022 Zobaczymy jak będzie to latało. Może po zrobieniu tego modelu w takiej wersji pojawi się chęć do przerobienia skrzydła na klapy. Zobaczymy. Skończyłem statecznik pionowy. Oczywiście będzie zaokrąglony a ster zeszlifowany w klin. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 13 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2022 W zasadzie to wszystko co było do narysowania. Ciąg dalszy nie wcześniej niż za 2-3 tygodnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 13 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2022 Idąc na totalną łatwiznę w kwestii montażu kadłuba zaprojektowałem stopki i listwę montażową. Tego po prostu nie da się źle posklejać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi