Skocz do zawartości

Mosquito Graupner po nowemu.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z przyczyn niezależnych ( na które nie mam wpływu)  musiałem zarzucić wszelkie prace przy modelach i wzmacniaczach. Jednak żeby nie stać w miejscu postanowiłem przypomnieć sobie CAD-a i odgrzebać zarzucony  projekt sprzed kilku lat. 

Mosquito grupnera to model sprzed niemal czterech dekad. Postanowiłem go wskrzesić w formie powiększonej do 3000mm ( z 2500mm) Dodałem lotki, zmniejszyłem wznios i tyle. Rysowanie prawie na ukończeniu.  

33.jpg

37.jpg

Bez tytułu38.jpg

mosquito spr1.jpg

mosquito spr2.jpg

mosquito spr3.jpg

mosquito spr4.jpg

mosquito spr5.jpg

mosquito spr6.jpg

mosquito2pom.JPG

STATECZNIK 3D.jpg

STATECZNIK 3D1.jpg

mosquito7.JPG

39.jpg

• Odpowiedzi 42
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
51 minut temu, SlawekADW napisał:

Z przyczyn niezależnych ( na które nie mam wpływu)  musiałem zarzucić wszelkie prace przy modelach i wzmacniaczach. Jednak żeby nie stać w miejscu postanowiłem przypomnieć sobie CAD-a i odgrzebać zarzucony  projekt sprzed kilku lat. 

Mosquito grupnera to model sprzed niemal czterech dekad. Postanowiłem go wskrzesić w formie powiększonej do 3000mm ( z 2500mm) Dodałem lotki, zmniejszyłem wznios i tyle. Rysowanie prawie na ukończeniu.  

33.jpg

37.jpg

Bez tytułu38.jpg

mosquito spr1.jpg

mosquito spr2.jpg

mosquito spr3.jpg

mosquito spr4.jpg

mosquito spr5.jpg

mosquito spr6.jpg

mosquito2pom.JPG

STATECZNIK 3D.jpg

STATECZNIK 3D1.jpg

mosquito7.JPG

Bardzo ciekawy projekt :).

Aż poszukam jak to lata .

Daj znać jak będzie dalszy los projektu.

Opublikowano

Dam znać.  Jeszcze ze 20-25 godzin rysowania i formatki będą gotowe do cięcia.

Opublikowano

Dlaczego miałbym się pogniewać.

Mój ma być bardzo podobny, ale trochę zmieniona konstrukcja. Aktualnie walczę z kadłubem..

edycja:

Narysowałem wręgi centralnej części kadłuba. Półka będzie miała mocowanie serw i odbiornika a jej reszta ażurowana.

42.jpg

kadł spr.jpg

Opublikowano

Walki z kadłubem ciąg dalszy. Niby niewiele narysowane ale często jest tak że dorysowanie następnego elementu pociąga za sobą zmianę kilku poprzednich. Tak czy inaczej, narysowałem  półkę pakietu i regulatora i kilka innych rzeczy których nie ma sensu pokazywać na tym etapie.

kadł spr1.jpg

43.jpg

Opublikowano
W dniu 6.10.2022 o 19:22, Ares napisał:

Tutaj film jak lata oryginał: 

Mam ndzieje Sławku ,że się nie pogniewasz ,że wrzucam do Twojego wątku.

ORYGINAŁ TO TEŻ CHYBA DO KOŃCA NIE JEST BO NA PIERWSZEJ WRTĘDZE KADŁUBA ZAMOCOWANY JEST OUTRUNER A ORYGINAŁ MA W TYM MIEJSCU O ILE PAMIETAM JAKIEŚ 25 MM, JUMBO BYŁ MOCOWANY Z TYŁU WRAZ Z PRZEKŁADNIĄ I DOPIER DŁUBI WAŁ Z PRZEKŁADNI NAPĘDZAŁ ŚMIGŁO. 

POZA TYM ORYGINAŁ W STOSUNKU DO PROJEKTU SŁAWKA MA TRAPEZOWE SKRZYDŁO BEZ USZU I LOTEK

Opublikowano

Moja wersja ma dokładnie taki sam obrys. Ze względu na zastosowanie lotek zmniejszylem znacznie wznios. Co do napędu to się zgadza, w oryginale był 540 z przekładnią. W dzisiejszych czasach zastosowanie takiego napędu nie ma żadnego rozsądnego uzasadnienia. U mnie również będzie outrunner.

Na screenach widać że obrysy są zgodne z oryginałem.

53.jpg

54.jpg

Opublikowano

Kształt dobrze jest widać na poniższych screnach. Mocowanie płata do kadłuba też przerobiłem na śruby poliamidowe. Nie chcę robić kopii tylko model dostosowany do własnych potrzeb a mam potrzebę posiadania lotek...

skrzydło spr 2.jpg

skrzydło spr3.jpg

skrzydło spr4.jpg

Opublikowano
5 godzin temu, witold_pi napisał:

POZA TYM ORYGINAŁ W STOSUNKU DO PROJEKTU SŁAWKA MA TRAPEZOWE SKRZYDŁO BEZ USZU I LOTEK

tak, i mój Mosquito nie ma żadnego napędu

Opublikowano
13 godzin temu, witold_pi napisał:

ORYGINAŁ TO TEŻ CHYBA DO KOŃCA NIE JEST BO NA PIERWSZEJ WRTĘDZE KADŁUBA ZAMOCOWANY JEST OUTRUNER A ORYGINAŁ MA W TYM MIEJSCU O ILE PAMIETAM JAKIEŚ 25 MM, JUMBO BYŁ MOCOWANY Z TYŁU WRAZ Z PRZEKŁADNIĄ I DOPIER DŁUBI WAŁ Z PRZEKŁADNI NAPĘDZAŁ ŚMIGŁO. 

Zgadza się , pisząc oryginał miałem na myśli ogólnie odwzorowany z planów model bez dużych przeróbek. Odnośnie napędu jak już napisał Sławek nie ma sensu zakładać silników z tamtych czasów bo obecne bezszczotki mają wszystko to czego brakowało silnikom elektrycznym tamtej epoki.

9 godzin temu, SlawekADW napisał:

Nie przewiduję klap. Zbędna komplikacja konstrukcji.

Sławku co prawda to nie wyczynowy termik ale zachęcam do zrobienia klap. Może się jednak skusisz? Przy lataniu to bardzo pomaga a ustawiając buterfly do lądowania można bardzo precyzyjnie lądować czego nie osiągniesz żadną inną metodą.

No ale oczywiście to Twoja decyzja a model bez klap też będzie fajny i praktyczny.

Ogólnie fajna robota i ciekawy projekt

Opublikowano

Zobaczymy jak będzie to latało. Może po zrobieniu tego modelu w takiej wersji pojawi się chęć do przerobienia skrzydła na klapy. Zobaczymy.

Skończyłem statecznik pionowy. Oczywiście będzie zaokrąglony a ster zeszlifowany w klin.

pion 3d1.jpg

pion 3da.jpg

stat.jpg

pion 3dz.jpg

Opublikowano

W zasadzie to wszystko co było do narysowania. Ciąg dalszy nie wcześniej niż za 2-3 tygodnie.

k0.jpg

k1.jpg

k2.jpg

k3.jpg

k5.jpg

k6.jpg

k7.jpg

kadl3 stat1.jpg

kadl3 stat2.jpg

kadl3 stat4.jpg

Opublikowano

Idąc na totalną łatwiznę w kwestii montażu kadłuba zaprojektowałem stopki i listwę montażową. Tego po prostu nie da się źle posklejać.

montaz kadluba.jpg

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.