jarek996 Opublikowano 28 Listopada 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2022 No i jak wiecie, nie bedzie SAVÖXow z tylu. Zamowilem dwa 9 gramowe serwa (MG) DUALSKY, gdyz byly najszybciej dostepne i chyba sie raczej sprawdza w ogonie. Jak tylko dojda, to wklejam je, ciagne druta (?) przez kadlub do odbiornika, mocuje odbiornik, regiel, wklejam polke na pakiet i model praktycznie gotowy. Pomaluje jeszcze kabine pilota (+ samego pilota) i zajme sie ustawienieniami. Gdy model bedzie gotowy, to idzie na wieszak i czeka razem z Krystianem na oblot. Fajnie bedzie oblatywac kilka modeli w jeden dzien. Jak na 4 jeden spadnie, to straty sa tylko 25%, natomiast jak sie oblatuje jeden i spadnie, to wtedy niestety 100% ? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacek Opublikowano 28 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2022 Godzinę temu, jarek996 napisał: Jak na 4 jeden spadnie, to straty sa tylko 25%, natomiast jak sie oblatuje jeden i spadnie, to wtedy niestety 100% ? to trochę księgowość kreatywna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 30 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2022 W dniu 28.11.2022 o 18:40, jarek996 napisał: Jak na 4 jeden spadnie, to straty sa tylko 25%, natomiast jak sie oblatuje jeden i spadnie, to wtedy niestety 100% ? Przygotuj 10 modeli , jak 1 spadnie to tylko 10% strat.? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 30 Listopada 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2022 37 minut temu, kesto napisał: Przygotuj 10 modeli To NIE jest niemozliwe ( i to bez IARa 80 ) ? P.S. Wszystko ca mam na dysku (IAR 80) , wysle przez kolege w niedziele. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 2 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2022 Dzisiaj poza posprzataniem modelarni , wkleilem tylko ochrone LiPo przed bezposrednim "strzalem" w silnik (przy jakims ew. centralnym krecie). Nie wiem na ile to pomoze uralowac pakiet, ale przynajmniej pie.......lnie w cos plaskiego, a nie w silnik ? Pomalowalem (wczoraj) pokrywe pakietu i wkleolem sprezynoy drut ktory ja bedzie trzymal na miejscu. Zaczalem tez "rozbierac" jednego (jedno ?) POGO, gdyz bedzie on latal w customowym, CZARNYM "stroju" z zielonymi( FLUO) dodatkami. Zaczalem szlifowac maske silnika, zdjalem folie z kadluba (razem ze statecznikami) i skrzydla. Podszpachlowalem wszelkie widoczne wgniecenia na balsie pokrywajacej skrzydla i kadlub. Pozostaje rozciac delikatnie "szparki" na zawiasy i czekac cierpliwie, az dotrze do mnie, nowa czarna folia. Temat przerzuce do : RENOWACJA POG (w tym samym dziale). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 2 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2022 W dniu 30.11.2022 o 13:34, jarek996 napisał: To NIE jest niemozliwe ( i to bez IARa 80 ) ? P.S. Wszystko ca mam na dysku (IAR 80) , wysle przez kolege w niedziele. Zaraz, zaraz, czy to znaczy że Krystofixen będzie budował IAR 80? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 2 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2022 Chyba sie na to zapowiada ? Mam tylko nadzieje, ze zrobi wersje na plywakach i wszyscy sie beda z niego smiali (mimo, jak zwykle WSPANIALEJ roboty) ? P.S. Jak tylko wspomnial kiedys, ze mysli o IARze 80, to mi sie tak slabo zrobilo, ze prawie zemdlalem. Juz sobie k......a wyobrazalem w myslach, jak dzieli te swoje foremki i wyjmuje z nich przesliczna maske silnika, a ja up.......ny jakimis nie chcacymi wyschnac zywicami, walcze 5 raz, aby mi cos takiego tez wyszlo. Zgarnalem wtedy calego mojego IARa (niewiele tego na szczescie jest) do worka i czekam na rozwoj sytuacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 2 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2022 Pozostaje tylko mieć nadzieje, że może po raz pierwszy w swojej modelarskiej karierze coś spi…li ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 2 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2022 10 minut temu, Grifon napisał: Pozostaje tylko mieć nadzieje, że może po raz pierwszy w swojej modelarskiej karierze coś spi…li ? No a gdyby mi sie przy okazji pierwszy raz cos wtedy udalo, to moze bym go POKONAL ? Choc raczej jego sp......ne, jest lepsze jak moje udane ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 2 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2022 Polazlem jeszcze raz do garazu i wkleilem polke na serwa. Zlalem dobrze klejem wszystkie punkty styku, po wyschnieciu pociagnalem z gory rzadkim CA, po minucie nakleilem rzepa i zalozylem pokrywke. Pozostalo zamontowanie serw w ogonie, wlozenie regla, odbiornika i pakietu, no i mozna bedzie zaczac wstepne regulacje. No i oczywiscie trzeba bedzie pomalowac pilota i kawalek owiewki!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 1 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2023 Przyszedl czas na wklejenie serw "ogonowych". Po zalozeniu kabli przedluzajacych, sprawdzeniu polozenia orczykow , obciagnalem serwa koszulkami tremicznymi, zmatowalem strone ktora bedzie klejona w kadlub i pojedynczo ( ciasno! ) wkleilem na klej dwuskladnikowy, korygujac lekko ich polozenie. Wszystkko wyszlo rowno i tak jak powinno. Kaca nie mam ( wypilem wczoraj JEDNA lampke szampana), wiec nie ma obaw o jakies babole ? Dam im teraz kilka godzin na porzadne "zwiazanie" zanim zaczne bawic sie dalej. Zostaje zmontowanie elektroniki i jakies ostateczne ustawienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertK Opublikowano 1 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2023 6 godzin temu, jarek996 napisał: Kaca nie mam ( wypilem wczoraj JEDNA lampke szampana), wiec nie ma obaw o jakies babole ? Jednak widzę pewną niekonsekwencje w działaniu ? Koszulkę zmatowiłeś ,a kadłub ? Podoba mi się zawartość Twojego garażu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 1 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2023 19 minut temu, RobertK napisał: a kadłub ? Kadlub ma bardzo nierowna strukture (w czesci wenetrznej). Przemylem tylko acetonem (wychylajac malego lyczka przy okazji?) Garaz to WYLACZNIE moje krolestwo. Niestety musi stac tam jeden z moich rowerow. Umowilem sie z moja piekna, ze w domu moga stac MAX dwa rowery ?. Teraz chce porobic ladne wieszaki, zeby modele sobie wisialy . Czesc z nich (spaliny) wroca do magazynu , ktory mam w centrum miasta. W garazu beda wylacznie elektryki. Magazyn mam prawie po drodze na lotnisko, wiec nie ma stresu. Unikne w garazu dzieki temu kapiacych olejow i smrodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 1 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2023 MPXy polutowane i zblizamy sie powoli do konca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 2 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2023 22 godziny temu, RobertK napisał: Jednak widzę pewną niekonsekwencje w działaniu ? Koszulkę zmatowiłeś ,a kadłub ? Jednak BARDZO chciales, zebymto zmatowil. Zabralem sie za uzbrajanie modelu w regiel' i odbiornik, no i po odpaleniu okazalo sie, ze jednak NIE ustawilem serwa wysokosci ? Jak wiadomo, dojscia do orczyka nie , wiec mimo trymowania, nie udalo sie nic zrobic. Pozostalo rozciecie koszulki, wykecie serwa, ustawienie go, zalozenie nowej koszulki ZMATOWANIE ( tym razem maszynowo) kadluba i koszulki, ponowne wklejenie. Teraz po 2 godzinach czekania, wszystko podlaczone, wstepnie ustawione, a na drobne regulacje i ostateczne wywazenia, przyjdzie czas na lotnisku. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 12 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2023 Wczoraj polutowalem koncowki w moim mierniku, ktory kupilem okolo 5-8 lat temu. Podlaczylem pozniej ustrojstwo do Acro Lifta. podpialem LiPo (4S 3200mAh), wlaczylem apke i pelny gaz. Miernik pokazal 950W i 75A przy smigle 13x8. Wydaje mi sie to sporo, ale w sumie nie wiem dlaczego tak mi sie wydaje ? Czy ktos "madry elektrycznie", moglby to skomentowac??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alex Opublikowano 12 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2023 Dobrze Ci się wydaje że to trochę za dużo. Przekroczyłeś limit prądowy regulatora, będzie się grzał i może wyłączyć silnik. Co prawda w locie pobór prądu nieco spadnie i nie lata się cały czas na pełnym gazie, ale osobiście bym to zmienił. Najłatwiej zmniejszając limit kanału gazu do np. 90%. Można też zmniejszyć tyming w regulatorze, lub oczywiście kupić mniejsze śmigło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 12 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2023 12 minut temu, Alex napisał: Też zmniejszyć tyming w regulatorze, Timing nie służy w żadnym wypadku do sterowania maksymalnym prądem silnika. Timing służy do zapewnienie prawidłowej pracy silników o różnej ilości zębów stojana i magnesów 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 12 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2023 1 godzinę temu, jarek996 napisał: (4S 3200mAh), wlaczylem apke i pelny gaz. Miernik pokazal 950W i 75A przy smigle 13x8. Zastosuj mniejsze śmigło - 11X8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertK Opublikowano 12 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2023 6 minut temu, kesto napisał: Zastosuj mniejsze śmigło - 11X8 Zdecydowanie ,bo zdaje się że przekroczyłeś też dopuszczalny prąd zastosowanego silnika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi