Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. ToMarkov Opublikowano 24 Marca 2023 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 24 Marca 2023 3 minuty temu, Atomizer napisał: Papier przyklejony na klej wikol do podkładu pod panele, a co ze skurczem? Jak robiłem testy to po rozcieńczeniu z wodą 50% element (formatka 20x20cm) oklejony tylko z jednej strony ulega dość mocnemu wygięciu a sam papier nie trzyma tak mocno powierzchni jak bym chciał. Muszę zrobić testy obustronne oklejanie, a jak to wychodzi na większych powierzchniach? Widać jakieś deformacje, zagięcia? Fajnie było by wzmocnić czymś tą piankę , żeby przynajmniej trawa nie zostawiała rys i śladów po lądowaniu. Z moich doświadczeń mogę napisać tylko tyle że cały czas zgłębiam technikę okeljania tym papierem. Skurcz jest, trzeba uważać szczególnie na elementach takich jak np lotki, stery, stateczniki, za 1 raz mi wygięło ale ponowna próba była już wykonana w sposób taki że okleilem jedną stronę staytecznika i przymocowalem go do równej powierzchni , po wyschnięciu było rowno. Skrzydła narazie nie mam problemów bo są dość sztywne, w środku są wstawki miedzydzwigarowe i dźwigary z listwy 3x4. Oklejam kawałkami, np końcówki z jednej strony, po wyschnięciu z drugiej. Narazie nic się nie powichrowalo. Na papier idzie podkład i kolor w sprayu a na sam koniec lakier bezbarwny. Jest dość "twardo" jednak odciski po jakimś kontakcie z trawą mogą się pojawić. Mysle dać na natarciu dolnego płata bezbarwna taśmę na sam koniec. 5 1
ToMarkov Opublikowano 30 Marca 2023 Autor Opublikowano 30 Marca 2023 Ostatnio udało mi się zrobić podwozie z drutu 3mm i "owiewki" goleni, oklejone już papierem. Zamontowałem kółka 70mm i ogonowe 30mm które będzie skrętne poprzez ster kierunku. Myślę teraz jak przymocować dolny płat do kadłuba. Rozwazam wstawić mocowanie ze sklejki 3mm i nakrętki kłowe w 4punktach a przez płat poprowadzić w tulejkach (ze słomki plastikowej) śruby nylonowe 3mm. Może ktoś mógłby zaproponować inne rozwiązanie? Kadłub na chwile obecną prezentuje się tak:
JacekCichy Opublikowano 30 Marca 2023 Opublikowano 30 Marca 2023 Mozna np. 2x kolki drewniane w placie wklejone np w dzwigar (chyba ze dzwigar z pianki to wtedy trzeba by go wzmocnic sklejka przy mocowaniu kolkow) a z tylu 2x sruba nylonowa. Te tulejki zamiast slomki mozesz zrobic np. z zwinietego bloku technicznego i nasaczyc CA ale przede wszystkim nie opieralbym ich o pianke tylko o wzmocnienie ze sklejki wklejonej w plat
ToMarkov Opublikowano 1 Kwietnia 2023 Autor Opublikowano 1 Kwietnia 2023 W dniu 30.03.2023 o 21:15, JacekCichy napisał: Mozna np. 2x kolki drewniane w placie wklejone np w dzwigar (chyba ze dzwigar z pianki to wtedy trzeba by go wzmocnic sklejka przy mocowaniu kolkow) Dobry pomysł ale już niestety płat jest gotowy i wklejenie kołków niezbyt się uda chociaż część podkadlubowa zrobiłem ze styroduru aby właśnie pewnie osadzić mocowanie ale chyba zostanę przy mocowaniu na 4 śruby. Wkleiłem ze sklejki mocowania w których będą nakrętki kłowe. Nie planuje demontować skrzydeł bo to dwupłat a 1350mm powinienem zmieścić do mojego auta.
zbjanik Opublikowano 1 Kwietnia 2023 Opublikowano 1 Kwietnia 2023 Tomek- to jak nie planujesz rozbierać modelu wcale, to rozważ wklejenie skrzydła całkiem na stałe? Z tym, ze to jest takie rozwiązanie "na amen". Trzeba w nim założyć, że uda się uniknąć np. lądowań podpartych, z cyrklem. Ale to w sumie rzeczywiście nie duży model, mogłoby działać.
Jerzy_R Opublikowano 1 Kwietnia 2023 Opublikowano 1 Kwietnia 2023 Na takie coś to pewnie już za późno.
ToMarkov Opublikowano 1 Kwietnia 2023 Autor Opublikowano 1 Kwietnia 2023 30 minut temu, Jerzy_R napisał: Na takie coś to pewnie już za późno Dzięki, jeśli chodzi o łączenie płatów będzie rozwiązane podobnie. Myślałem zamiast takich blaszek jak u Ciebie zrobić z rurek alu 6mm ale to jeszcze będę rozważal. Bardziej chodziło mi o mocowanie skrzydła (dolnego) do kadłuba, ale tak jak pisałem wyżej, będzie na 4 śruby. Teraz powoli biorę się za malowanie.
Jerzy_R Opublikowano 1 Kwietnia 2023 Opublikowano 1 Kwietnia 2023 6 minut temu, wother napisał: skrzydła (dolnego) do kadłuba, ale tak jak pisałem wyżej, będzie na 4 śruby I tak też mam w swoim fabrycznym latadle
ToMarkov Opublikowano 1 Kwietnia 2023 Autor Opublikowano 1 Kwietnia 2023 6 godzin temu, Jerzy_R napisał: I tak też mam w swoim fabrycznym latadle Jurku, a czy w swoim Stearmanie masz wznios na dolnym płacie , jeśli tak to jak duży on jest ? Zastanawiam się czy robić wznios czy nie robić, ciekaw jestem jak by się zachowywał bez wzniosu.
Jerzy_R Opublikowano 1 Kwietnia 2023 Opublikowano 1 Kwietnia 2023 1 minutę temu, wother napisał: wznios na dolnym płacie Coś tam widać, ale jeżeli ma, to bardziej trzeba w to wierzyć.
ToMarkov Opublikowano 4 Kwietnia 2023 Autor Opublikowano 4 Kwietnia 2023 Witam, Dziś trochę popracowalem przy modelu. Udało się zamocowac dolny płat, usterzenie i wszystkie serwa wraz z popychaczami oraz całą elektronike. Jutro może przyjdzie pora na montaż zastrzałów i górnego skrzydła. Silnik jaki mam zainstalowany to 3536 910kV i pakiet 3s. Zastanawiam się nad śmigłem do oblotu, czy 11x5.5 będzie odpowiednie ? Przewidywana waga do lotu to 1350g. Obciążenie powierzchni wychodzi około 28g/dm2 4
JacekCichy Opublikowano 5 Kwietnia 2023 Opublikowano 5 Kwietnia 2023 Jeszcze owiewki i moglby leciec taki stearman dolnoplat Co do silnika i smigla to jezeli masz 1kg ciagu a zdaje sie ze masz to moim zdaniem wystarczajaco
ToMarkov Opublikowano 5 Kwietnia 2023 Autor Opublikowano 5 Kwietnia 2023 8 godzin temu, JacekCichy napisał: Jeszcze owiewki i moglby leciec taki stearman dolnoplat Też tak pomyślałem jak przymocowalem skrzydło że nawet fajnie mógłby wyglądać taki dolnopłat w powietrzu. Dam mu jednak to górne skrzydło. Myślę jak je umocować , autor planów zrobił zastrzały ze sklejki 3mm ale ja chyba bym wolał wykonać z rurki alu. Zastanawiam się jeszcze nad tym.
ToMarkov Opublikowano 8 Kwietnia 2023 Autor Opublikowano 8 Kwietnia 2023 Dziś zrobiłem zastrzały z rurek alu 6mm, mocowane na blaszkach L do płatów za pomocą wkrętów więc w sumie może być demontowalne ale nie wyobrażam sobie w terenie skręcać te malutkie śrubki więc raczej w całości będzie musiał się udać na pas startowy. Musze teraz poustawiać kąty i skręcić całość, doodać jeszcze środkowe zastrzały od kadłuba i olinowanie. Wesołych Świąt 2
Jerzy_R Opublikowano 8 Kwietnia 2023 Opublikowano 8 Kwietnia 2023 A jak z wyważeniem? W tym moim, chińskim wynalazku, jest cała "tona" ołowiu upchnięta (zalana) w cylindrach silnika.
ToMarkov Opublikowano 8 Kwietnia 2023 Autor Opublikowano 8 Kwietnia 2023 11 minut temu, Jerzy_R napisał: A jak z wyważeniem? Jutro będę wiedział więcej, na ten moment wygląda obiecująco. Jeśli będzie trzeba coś dołożyć to na pewno nie duzo, mam nadzieję że baterią uda się wyważyć.
tomi_72 Opublikowano 11 Kwietnia 2023 Opublikowano 11 Kwietnia 2023 Ja popełniłem bardzo podobny model i przy wadze początkowej niecałe 1400 g z umieszczeniem wszystkiego co się da z przodu i tak musiałem dołożyć 360 g ołowiu na dziób. Wydaje mi się jednak że ta waga wyszła mu tylko na dobre bo lata bardzo dobrze. Jest co prawda mułowaty na lotkach , ale to taki urok tego wozidełka. 1
Jerzy_R Opublikowano 11 Kwietnia 2023 Opublikowano 11 Kwietnia 2023 U mnie, po Świątecznym lataniu wyszło, że to model a nie pilot ma .... 2
ToMarkov Opublikowano 11 Kwietnia 2023 Autor Opublikowano 11 Kwietnia 2023 W dniu 8.04.2023 o 20:21, Jerzy_R napisał: A jak z wyważeniem? W tym moim, chińskim wynalazku, jest cała "tona" ołowiu upchnięta (zalana) w cylindrach silnika. Dziś były próby wyważenia i kołowania. Kołowanie super , natomiast wyważenie... niestety muszę dołożyć prawie 80g ołowiu ale zamknę się w 1500g do lotu więc i tak będzie dobrze mam nadzieję... No chyba że powieszę takie jajka jak Ty hehe. 2 godziny temu, tomi_72 napisał: Ja popełniłem bardzo podobny model i przy wadze początkowej niecałe 1400 g z umieszczeniem wszystkiego co się da z przodu i tak musiałem dołożyć 360 g ołowiu na dziób Aż 360? Co tam z tyłu napchałes, jakieś wzmocnienia ? Też robiłeś z tych planów od Juliusa? Wygląda świetnie. Ja 80gr dokładam żeby wywarzył się na 9cm od natarcia górnego skrzydła. Moja atrapa silnika waży 115gr ale prawdopodobnie ja wymienię bo jest ciut za mała ( w sensie średnicy). Jaki masz tam zestaw napędowy?
tomi_72 Opublikowano 11 Kwietnia 2023 Opublikowano 11 Kwietnia 2023 Moj był taką lużną wariacją tych planów. Jedyny błąd jaki popełniłem przy rozmieszczaniu wyposażenia to pakiet, który mam wkładany przez kabinę na przesuwanej szynie, przez mój błąd projektowy nie jest tam gdzie pierwotnie miał się znajdować. Model mam kryty folia samoprzylepną i stwierdziłem ,że najpierw oblatam a później poprawię, Oczywiście "pożniej " nigdy nie nadeszło. Tym sposobem dołożyłem sobie trochę niepotrzebnego balastu ( dla mnie z taką wagą lata rewelacyjnie i nie zachowuje sie jak parasol na wietrze więc tak zostało). Nie wiem jak wyważasz , ale raczej powinieneś to robić do góry nogami. Ja dopiero tą metodą prawidłowo wyważyłem model. Nie pamiętam dokładnie jaki mam zestaw napędowy, ale to jakiś chińczyk, który w teorii miał dawać ponad 2 kg ciągu. Latam na pakiecie 2200 3S 40C śmigło 12 APC i silnik raczej te 2 kg daje bo gramoli się pionowo do góry. (Jutro mogę sprawdzić co to za slinik) .Większość czasu i tak latam na 1/3 gazu bo najlepiej ten model wygląda jak leci nisko i powoli.
Rekomendowane odpowiedzi