pkikul Opublikowano 31 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2023 Witajcie po namowie kolegi forumowego Aresa postanowiłem pierwszy raz zrobić laminowany kadłub. Proszę nie linczować jak coś źle robię proszę o podpowiedź co poprawić, a następny będzie już dużo lepszy. Na pierwszy ogień poszła wycinarka do styropianu zrobiłem z tego co było pod ręką działa bez problemu. Później wymyśliłem sobie kształt kadłuba laserem wyciąłem szablony kadłuba, i w styropianie wyszlifowałem styropian, i okleiłem taśmą. Jako rozdzielacza użyłem wosku do samochodu, czy działa nie wiem ale posmarowałem. Przygotowałem matę i resztki węgla, które miałem. Mata 80g nic innego nie posiadałem, epidan 53. Stanowisko do żywicowania. No i się zaczęło, na pierwszy ogień poszły resztki węgla, i na to pierwsza warstwa maty w sumie położyłem 3, i zastanawiam się czy nie za mało, dziś podjadę i kupię w sklepie z lakierami matę grubszą i położę jeszcze 1 warstwę ok 300g i jeszcze jedną 80g co myślicie o tym. Jak na pierwszy raz wydaje się, że wyszło całkiem ok, nakładałem mały kawałkami, zastanawiam się tylko o sztywność czy nie będzie za słabo, proszę o poradę czy dokładać i ile. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Czaro Opublikowano 31 Marca 2023 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2023 Kilka uwag ode mnie: 1. Tkaniny główne Sądząc po gabarycie kadłuba, szacuję, że odpowiednią ilością tkanin szklanych po całości będą 2 lub nawet 3 warstwy 160-tki (lub wielokrotność cieńszych). Sugerowałbym ułożenie tkanin na skos. Raz, że tak się łatwiej układa na obłych kształtach, dwa że razem ze wzmocnieniami podłużnymi to lepiej pracuje mechanicznie. Starałbym się układać z jak największych formatek - im mniej zakładek, tym lżej i większa wytrzymałość (nieprzecięte włókna). Półka pod skrzydło z węgla to przesada. Lepiej dołożyć tam ze 2 dodatkowe warstwy szkła. Mniejszy skok sztywności, a "grubości mięsa" przyrośnie wystarczająco. 2. Wzmocnienia podłużne Aby wzmocnienia podłużne spełniały swoją funkcję mechanicznie, muszą być ciągłe. Od początku kadłuba do końca. Ew. od końca kadłuba, pod krawędzią skrzydła i zawinięte wokół natarcia. W formie negatywowej się to łatwo układa, u Ciebie, na pozytywie może być trudniej, ale chcieć to móc I nie z klasycznej tkaniny, ale z tkaniny jednokierunkowej, lub rowingu. Rowing sycisz na folii obok, potem rozciągasz nadmiar żywicy ruchem od środka nitki w stronę końców sztywnym wałkiem, lub kartą kredytową. Wyciskasz nadmiar żywicy, dosycasz i jednocześnie rozpłaszczasz nitkę. Z tkaniną jednokierunkową będzie podobnie, ale czasem trudno pozbyć się strzępiących się luźnych nitek na krawędziach. Za to jest mniejszy skok grubości, niż w przypadku używania rowingu. 3.Delaminaż wewnątrz W miejscach, gdzie przewidujesz wklejanie wręg / półek warto zacząć laminowanie od kawałka delaminażu. Kiedy bedziesz miał gotowy kadłub, po wycięciu kabinki itd. możesz wyrwać delaminaż i otrzymać pięknie przygotowaną powierzchnię do wklejenia wręg. 4. Powierzchnia zewnętrzna Warto spróbować zakończyć laminowanie bardzo drobnym delaminażem. Do dostania w sklepach z kompozytami, lub tkaninami - pytaj o szyfon lub podszewkę poliestrową. Powierzchnia będzie wtedy wyrównana i łatwiejsza w dalszej obróbce - szlifowaniu, szpachlowaniu itd. Odpowiednio położony delaminaż, np owijka z wąskiej taśmy da dodatkowy docisk - o wiele lepszy jakościowo kompozyt uzyskuje się pod jakimkolwiek dociskiem. Delaminaż warto byłoby ciąć na skos, wtedy łatwiej się układa i lekko sprężynuje - tak jak tkanina cięta na skos. Można też próbować dociskać folią stretch. Z arkuszem będzie pewnie lekki problem, ale może z pomocą drugiej osoby? Albo też owijka z wąskiego paska? Można popróbować, bo efekt będzie radykalnie lepszy. Jest jeszcze inna metoda - prezerwatywa. Oczywiście problem będzie z nakładaniem, jak zawsze. Ale można użyć szerszej niż kadłub rury np. kanalizacyjnej, gumkę włożyć od środka i założyć za jedną krawędź, z drugiej strony rury odessać powietrze i w taką układankę wkładasz kadłub. Upuszczając podciśnienie guma układa się wokół kadłuba dając i docisk, i równą powierzchnię. Czy nawilżana, czy pudrowana musisz sam wypraktykować, ale na pewno nie karbowana Jeszcze dużo pracy przed Tobą, więc życzę wytrwałości 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Klos Opublikowano 31 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2023 Kadlub wyglada jak zebra? z tymi wzmocnieniami, ktore nie maja ciaglosci, jak juz wspomnial kolega Czaro. W sumie tylko wozisz je w powietrzu. Nakladanie kolejnej wartswy natepnego dnia specjanie nie ma sensu, w najlepszym przypadku trzeba przeszlifowac powierzchnie aby sie cos do niej przykleilo. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pkikul Opublikowano 31 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2023 Dziękuje za podpowiedzi, kupię dziś jeszcze grubą tkaninę i dołożę, jako że pierwszy kadłub w tej technice skończę go i oblatam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 31 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2023 Doświadczeni koledzy wszystko już napisali więc nie będę się wymądzać jednyne co podpowiem: po oklejeniu tasmą samoprzylepną rdzenia warto przeprasować taśmę żelazkiem aby zlikwidować zmarszczki, które są u ciebie widoczne , to ułatwi późniejsze układanie i przyleganie tkanin. Kopytko też lepiej wykonać ze styroduru ponieważ łatwiej jest go obrabiać . Najważniejsze ,że się odważyłeś najtrudniejszy jest zawsze pierwszy krok. Powodzenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pkikul Opublikowano 31 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2023 4 godziny temu, Ares napisał: Doświadczeni koledzy wszystko już napisali więc nie będę się wymądzać jednyne co podpowiem: po oklejeniu tasmą samoprzylepną rdzenia warto przeprasować taśmę żelazkiem aby zlikwidować zmarszczki, które są u ciebie widoczne , to ułatwi późniejsze układanie i przyleganie tkanin. Kopytko też lepiej wykonać ze styroduru ponieważ łatwiej jest go obrabiać . Najważniejsze ,że się odważyłeś najtrudniejszy jest zawsze pierwszy krok. Powodzenia! Odważyłem się i bardzo mi się to spodobało, obecnie przeszlifowałem cały kadłub nawet jest równo po rozmowie z lokalnym doświadczonym modelarzem kupiłem matę szklana 150g, położę jeszcze jedną warstwę i na to wykończeniową 80g, w niedziele będę szlifować i nałożę szpachle myślę, że będzie ok pierwsze koty za płoty, poskładam i oblatam zobaczymy jaki będzie tego efekt. Następy kadłub będzie lepszy już jestem na etapie kompletowania części do wycinarki cnc na gorący drut, po zbudowaniu drukarki 3D i plotero laserowego Co2 zostało mi sporo części więc ploter się przyda problemu z rysowaniem nie mam więc kadłuby i skrzydełka będą się wycinać i będziemy testować. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 31 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2023 42 minuty temu, pkikul napisał: kupiłem matę szklana 150g, Pawle ,mata szlana średnio się na kadłuby nadaje. Tkanina szklana jest bardzo tania a daje zdecydowanie lepszy efekt. Tkanina 100g,m2 a na ostatnią warstwę 48g/m2 daje dużo lepszą powierzchnię i fajnie się układa. Ilość warstw to już tak jak napisał wcześniej Czarek. Węgla to wcale możesz nie stosować lub tylko dwie podłużnice od początku do końca. Ale to już sobie wypracujesz sam z czasem. Gratuluję i działaj . Wrzucam linki do sklepu gdzie dostaniesz wszystko do laminowania: https://modelemax.pl/pl/562-tkaniny-szklane Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pkikul Opublikowano 31 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2023 Godzinę temu, Ares napisał: Pawle ,mata szlana średnio się na kadłuby nadaje. Tkanina szklana jest bardzo tania a daje zdecydowanie lepszy efekt. Tkanina 100g,m2 a na ostatnią warstwę 48g/m2 daje dużo lepszą powierzchnię i fajnie się układa. Ilość warstw to już tak jak napisał wcześniej Czarek. Węgla to wcale możesz nie stosować lub tylko dwie podłużnice od początku do końca. Ale to już sobie wypracujesz sam z czasem. Gratuluję i działaj . Wrzucam linki do sklepu gdzie dostaniesz wszystko do laminowania: https://modelemax.pl/pl/562-tkaniny-szklane Pozdrawiam Zamawiam od nich ale jak nie ma się od ręki to robi się czym się ma, latają kadłuby z kartonu bez wzmacniaczy to poleci mój. A nie robię masówki wiec powoli do przodu. Działamy walczymy a pancerne konstrukcje zostawiamy na łodzie podwodne. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 31 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2023 Jasne , polecieć pewnie poleci. Skoro budujesz z czego masz to rozumiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pkikul Opublikowano 24 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2023 Z barku czasu prace idą powoli do przodu, myślę że jak na pierwszy raz wyszło znakomicie, jutro rurka z wędki i będę rysować usterzenie V i wytnę z balsy 3mm zalaminuje 80g i będzie bajka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziobak Opublikowano 27 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2023 Ja robiłem kadłub taką metodą . Używałem do tego takiego kleju do tapicerki https://allegro.pl/oferta/boll-super-klej-spray-400ml-tapicerki-podsufitki-8948041875?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_term=test&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_mtrzcj_chemiakcesor_pla_pmax&ev_campaign_id=17997574267&gclid=CjwKCAjwuqiiBhBtEiwATgvixHYUeZjU91se6LnRMF9DO_FH_8fpjIviX30jsDQw97whXMHjlvfvSRoCKxwQAvD_BwE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pkikul Opublikowano 10 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2023 Model coraz bliżej ku końcowi, czekam na bowdeny 1,5m, z czego jestem najbardziej zadowolony zrobiłem przymiarkę i na szybko wyważenie, jak dojdą bowdeny to wyważenie będzie idealne bez dokładania balastu, gdzie przy poprzednim kadłubie było ok 280g, zobaczymy na końcu wagę całości, poczekamy na warunki bo obecnie wieje do 15m/s i ma być tak przez ok 2 tyg. Model poleci, jak poleci i będzie ok to robię model następny cały z węgla łącznie z płatem. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 11 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2023 W dniu 10.05.2023 o 08:31, pkikul napisał: to robię model następny cały z węgla łącznie z płatem. Jeli nie planujesz startu w zawodach to węgiel nie jest aż tak bardzo niezbędny . Do rekreacji lub latania treningowego szkoda kasy. Wystarczy zastosować drobno tkaną tkaninę szklaną i lokalne wzmocnienia z węgla. W płacie to dałbym keson węglowy +centropłat tam gdzie ida śruby. A kadłub tak jak masz ( tylko zamiast maty tkaninka) i podłużnice węglowe i jest wystarczająco. Full Carbon pozostawmy zawodowcom. No hyba ,że masz ambicje się zmierzyć z całowęglowym modelem to co innego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pkikul Opublikowano 11 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2023 24 minuty temu, Ares napisał: Jeli nie planujesz startu w zawodach to węgiel nie jest aż tak bardzo niezbędny . Do rekreacji lub latania treningowego szkoda kasy. Wystarczy zastosować drobno tkaną tkaninę szklaną i lokalne wzmocnienia z węgla. W płacie to dałbym keson węglowy +centropłat tam gdzie ida śruby. A kadłub tak jak masz ( tylko zamiast maty tkaninka) i podłużnice węglowe i jest wystarczająco. Full Carbon pozostawmy zawodowcom. No hyba ,że masz ambicje się zmierzyć z całowęglowym modelem to co innego. Jeśli chodzi o węgiel to będę mieć duże ilości różnych za darmo, odcinki 20cm x do 2m szwagier zmienił prace i takie odcinki u nich są odpadem i pytał czy nie chce bo to trafia do utylizacji wiec będę przygarniał, zawsze się przyda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 11 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2023 5 godzin temu, pkikul napisał: Jeśli chodzi o węgiel to będę mieć duże ilości różnych za darmo, odcinki 20cm x do 2m szwagier zmienił prace i takie odcinki u nich są odpadem i pytał czy nie chce bo to trafia do utylizacji wiec będę przygarniał, zawsze się przyda Aha, to zmienia postać rzeczy. Tylko zwróć uwagę na gramaturę. Na kesony to tak max do 100g/m2 większe to za duży ciężar i problem z ułożeniem A jaka technika budowy płatów? Forma negatywowa czy VB? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pkikul Opublikowano 26 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2023 Model gotowy nawet lata, lepiej niż się spodziewałem IMG_1601.mov 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 26 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2023 Bardzo ładny model. Jak robiłeś płaty? Styro +balsa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pkikul Opublikowano 26 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2023 32 minuty temu, Ares napisał: Bardzo ładny model. Jak robiłeś płaty? Styro +balsa? Płat konstrukcyjny pokryty fornirem niestety całość dość ceglasta prawe 3kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 26 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2023 3 godziny temu, pkikul napisał: Płat konstrukcyjny pokryty fornirem niestety całość dość ceglasta prawe 3kg To nic , model będzie sie za to dobrze sprawował przy wietrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi