samolocik Opublikowano 29 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2023 Cześć, poszukuję odpowiedniego profilu do modelu samolotu WWI Junkersa CL.1 o wadze ok. 1.1 kg Warunek to grubość skrzydla min. 10% (chciałbym aby model spełniał regulamin ACES i mógł brać udział w zawodach w razie potrzeby) Model ma będzie wykonany w skali 1:8 w technice żeberkowej i oklejony folią, ew. miejscami skorupa z balsy. Statecznik poziomy i pionowy w formie płaskiej płytki grubości ok. 5mm. Model powinien wykonywać podstawową akrobację. Wiem, że przeważnie stosuje się do tego typu modeli profil Clark Y ale pytanie, czy nie ma lepszego profilu, który można by było wykorzystać? Aha, nie mam frezarki CNC, więc żeberka albo będę wycinał sam albo zlecę wycięcie aby zwiększyć dokładność. Chodzi o poniższy samolot: https://pl.wikipedia.org/wiki/Junkers_CL.I#/media/Plik:Junkers_J_10.jpg https://pl.wikipedia.org/wiki/Junkers_CL.I Rozpiętość samolotu: 12,05m modelu: 1,50m Długość samolotu: 7,90m modelu: 1,00m Wysokość samolotu: 2,65m modelu: 0,33m Wszelkie sugestie mile widziane. Pozdrawiam Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek_aviatik Opublikowano 29 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2023 Cześć Moim zdaniem Clark Y to dobry pomysł. Patrząc na jakieś tam rysunki widać, że miał profile o zmiennej grubości. Normalnie Clark Y ma niecałe 12% - to może być na końcówce, natomiast u nasady można pogrubić np. do 13,5% Na tym zdjęciu z Wikipedii widać, że miał zwichrzenie, ale jakie to można sprawdzić - mogę Ci pomóc w tej kwestii. Ja mam frezarkę CNC - mogę wyciąć - mieszkam w Niepołomicach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolocik Opublikowano 29 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2023 Cześć Jarek, bardzo Ci dziękuję za sugestie i chęć pomocy. Gdybyś mógł sprawdzić zwichrzenie to byłbym wdzięczny. Pozdrawiam Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 29 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2023 A jesteś zdecydowany na ten model? Mam plany J.2 może byśmy się dogadali ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek_aviatik Opublikowano 29 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2023 Godzinę temu, samolocik napisał: Cześć Jarek, bardzo Ci dziękuję za sugestie i chęć pomocy. Gdybyś mógł sprawdzić zwichrzenie to byłbym wdzięczny. Pozdrawiam Piotr OK, przez PW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Klos Opublikowano 29 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2023 Mozecie tez sprobowac MVR22: Bedzie troche szybszy. Francuzka strona juz nie dziala ale profil juz dawno temu sciagnolem. MVR22 3%-10%.dat 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolocik Opublikowano 1 Lipca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2023 W dniu 29.06.2023 o 19:35, Irek M napisał: Mam plany J.2 może byśmy się dogadali Cześć Irek. Zgodnie z regulaminem ACES ..." Model musi być makietą lub półmakietą samolotu wojskowego, który brał udział w bitwach pierwszej wojny światowej od sierpnia 1914 do listopada 1918."... a model samolotu, który mi proponujesz nie brał udziału w walkach z tego, co czytałem. Druga sprawa, że CL.1 mam w planach już od dawna więc trzeba zamiar zrealizować. Niezależnie od wyżej opisanych przyczyn dziękuję Ci ofertę ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi