samolocik Opublikowano 29 Czerwca 2023 Opublikowano 29 Czerwca 2023 Cześć, poszukuję odpowiedniego profilu do modelu samolotu WWI Junkersa CL.1 o wadze ok. 1.1 kg Warunek to grubość skrzydla min. 10% (chciałbym aby model spełniał regulamin ACES i mógł brać udział w zawodach w razie potrzeby) Model ma będzie wykonany w skali 1:8 w technice żeberkowej i oklejony folią, ew. miejscami skorupa z balsy. Statecznik poziomy i pionowy w formie płaskiej płytki grubości ok. 5mm. Model powinien wykonywać podstawową akrobację. Wiem, że przeważnie stosuje się do tego typu modeli profil Clark Y ale pytanie, czy nie ma lepszego profilu, który można by było wykorzystać? Aha, nie mam frezarki CNC, więc żeberka albo będę wycinał sam albo zlecę wycięcie aby zwiększyć dokładność. Chodzi o poniższy samolot: https://pl.wikipedia.org/wiki/Junkers_CL.I#/media/Plik:Junkers_J_10.jpg https://pl.wikipedia.org/wiki/Junkers_CL.I Rozpiętość samolotu: 12,05m modelu: 1,50m Długość samolotu: 7,90m modelu: 1,00m Wysokość samolotu: 2,65m modelu: 0,33m Wszelkie sugestie mile widziane. Pozdrawiam Piotr
jarek_aviatik Opublikowano 29 Czerwca 2023 Opublikowano 29 Czerwca 2023 Cześć Moim zdaniem Clark Y to dobry pomysł. Patrząc na jakieś tam rysunki widać, że miał profile o zmiennej grubości. Normalnie Clark Y ma niecałe 12% - to może być na końcówce, natomiast u nasady można pogrubić np. do 13,5% Na tym zdjęciu z Wikipedii widać, że miał zwichrzenie, ale jakie to można sprawdzić - mogę Ci pomóc w tej kwestii. Ja mam frezarkę CNC - mogę wyciąć - mieszkam w Niepołomicach.
samolocik Opublikowano 29 Czerwca 2023 Autor Opublikowano 29 Czerwca 2023 Cześć Jarek, bardzo Ci dziękuję za sugestie i chęć pomocy. Gdybyś mógł sprawdzić zwichrzenie to byłbym wdzięczny. Pozdrawiam Piotr
Irek M Opublikowano 29 Czerwca 2023 Opublikowano 29 Czerwca 2023 A jesteś zdecydowany na ten model? Mam plany J.2 może byśmy się dogadali ?
jarek_aviatik Opublikowano 29 Czerwca 2023 Opublikowano 29 Czerwca 2023 Godzinę temu, samolocik napisał: Cześć Jarek, bardzo Ci dziękuję za sugestie i chęć pomocy. Gdybyś mógł sprawdzić zwichrzenie to byłbym wdzięczny. Pozdrawiam Piotr OK, przez PW
Andrzej Klos Opublikowano 29 Czerwca 2023 Opublikowano 29 Czerwca 2023 Mozecie tez sprobowac MVR22: Bedzie troche szybszy. Francuzka strona juz nie dziala ale profil juz dawno temu sciagnolem. MVR22 3%-10%.dat 1
samolocik Opublikowano 1 Lipca 2023 Autor Opublikowano 1 Lipca 2023 W dniu 29.06.2023 o 19:35, Irek M napisał: Mam plany J.2 może byśmy się dogadali Cześć Irek. Zgodnie z regulaminem ACES ..." Model musi być makietą lub półmakietą samolotu wojskowego, który brał udział w bitwach pierwszej wojny światowej od sierpnia 1914 do listopada 1918."... a model samolotu, który mi proponujesz nie brał udziału w walkach z tego, co czytałem. Druga sprawa, że CL.1 mam w planach już od dawna więc trzeba zamiar zrealizować. Niezależnie od wyżej opisanych przyczyn dziękuję Ci ofertę ?
Rekomendowane odpowiedzi