witold_pi Opublikowano 8 Lipca 2023 Opublikowano 8 Lipca 2023 Pewnie pytanie banał, ale poproszę o sprawdzone patenty.
latacz Opublikowano 8 Lipca 2023 Opublikowano 8 Lipca 2023 zapakować w prezerwatywę, wyjście kabelków ścisnąć dodatkowo gumką recepturką. ewentualnie dodatkowa komora wodoszczelna z przezroczystą pokrywką na dużo śrubek i uszczelkę.
Grzesiek Opublikowano 8 Lipca 2023 Opublikowano 8 Lipca 2023 Obecnie w slizgach odbiornikow sie wnic nie upycha.Poprostu komora radiowa musi być szczelna,a wrazie czego zapobiegawczo upycha sie w wolne przestrzenie ręcznik papierowy,tampony.
Andrzej68IX Opublikowano 8 Lipca 2023 Opublikowano 8 Lipca 2023 Kondomy i tampony, czy to jeszcze modelarstwo?
witold_pi Opublikowano 8 Lipca 2023 Autor Opublikowano 8 Lipca 2023 w tym modelu nie ma komory na odbiornik ?
Bodzioch Opublikowano 8 Lipca 2023 Opublikowano 8 Lipca 2023 W ślizgach elektrycznym przed pływaniem zaklejam pokrywę taśmą izolacyjną. Tak zabezpieczam cały środek modelu - silnik ,regulator, serwo , odb. , pakiet.
mike217 Opublikowano 8 Lipca 2023 Opublikowano 8 Lipca 2023 Zbudować szczelny model i tyle . Kondomy są fatalnym rozwiązaniem bo takie odbiorniki w nich zamknięte gniją potem przy minimalnej nawet ilości pary wodnej . Model ma być szczelny jesli elektryczny zaklejony dobrej jakości taśma izolacyjna .
latacz Opublikowano 8 Lipca 2023 Opublikowano 8 Lipca 2023 51 minut temu, mike217 napisał: Kondomy są fatalnym rozwiązaniem bo takie odbiorniki w nich zamknięte gniją potem przy minimalnej nawet ilości pary wodnej . a kto powiedział, że odbiornik ma być na stałe w kondomie -wkłada się przed pływaniem -po pływaniu wyciąga, żeby potencjalnie wysechł -nic nie jest absolutnie szczelne. do kondoma nie zawadzi dodać kawałek czegoś pochłaniającego wodę -jakiś ręcznik papierowy itp. 51 minut temu, mike217 napisał: Model ma być szczelny jesli elektryczny zaklejony dobrej jakości taśma izolacyjna . nic nie jest absolutnie szczelne -dlatego wskazana dodatkowa komora na odbiornik lub dodatkowe zabezpieczenie. ja zaklejałem wieczko modelu taśmą, a odbiornik dodatkowo zawijałem w chusteczkę i folię. a patent z kondomem widziałem kilkukrotnie -i podobno zdawał egzamin.
mike217 Opublikowano 8 Lipca 2023 Opublikowano 8 Lipca 2023 Jeśli wyciągniesz po pływaniu odbiornik Ok
Gość Opublikowano 11 Lipca 2023 Opublikowano 11 Lipca 2023 Mozna tez chemicznie, na przyklad mit wet.protect. W celu zabezpieczenia elektroniki trzeba tym specyfikiem naturalnie pryskac po zdjeciu obudowy, a nie na obudowe. W modelach zaglowych (nie wiem jak inni, ale ja absolutnie szczelnego kadluba zaglowki jeszcze nie napotkalem), wodnosamolotow i lodzi latajacych sprawdza sie bardzo dobrze, ale czy w slizgach takze, nie potrafie powiedziec. https://www.wet-protect.de/anwendungsgebiete-von-wet-protect-feuchtigkeits-und-korrosions-schutz/
Grzesiek Opublikowano 11 Lipca 2023 Opublikowano 11 Lipca 2023 Witek pokaz zdięcie jak ta elektronika jest tam mocowana.
Grzesiek Opublikowano 12 Lipca 2023 Opublikowano 12 Lipca 2023 No niech bedzie zdięcie pudełka.Ja bym sie pokusił o wylaminowanie malego pudełeczka na odbiornik i wkleił w kadłub.
latacz Opublikowano 12 Lipca 2023 Opublikowano 12 Lipca 2023 jeśli nie ma problemu z uszczelnieniem wału to do środka coś chłonącego wilgoć -ręcznik papierowy, podpaska higieniczna na dnie i gdzieś od góry (na wypadek gdyby ślizg dachował) i wieczko przykleić wokół dobrą taśma izolacyjną -wystarczy. tyle miałem w małym eco -dawało radę. W trochę większej zabawce (chyba podobnej do Twojej) miałem dodatkowe pudełeczko -obudowę z najprostszego jednorazowego aparatu foto do zdjęć w wodzie -w obudowie odbiornik, regulator z wodnym radiatorem i serwo steru z uszczelnionym przejściem osi na zewnątrz. akurat odpadowe plasticzane pudełko pasowało w wolne miejsce -to wykorzystałem. są takie małe plastikowe uszczelnione/próżniowe na żywność - da się zaadaptować. tylko kwestia czy konkretny plastik da się kleić.
witold_pi Opublikowano 17 Lipca 2023 Autor Opublikowano 17 Lipca 2023 MODELIK ZŁOŻONY, MAM WRAŻENIE, ŻE MA ZA DUŻO MASY NA TYLE (Z TYŁU MA BYĆ JESZCZE LIPOL) IMG_3676 (1).MOV IMG_3676.MOV
mike217 Opublikowano 17 Lipca 2023 Opublikowano 17 Lipca 2023 GdziE masz srodek ciężkości ? Powinien wypasc 28-30 procent długości kadłuba licząc od pawezy .
witold_pi Opublikowano 21 Lipca 2023 Autor Opublikowano 21 Lipca 2023 wychodzi jakieś 32% W dniu 17.07.2023 o 21:58, mike217 napisał: GdziE masz srodek ciężkości ? Powinien wypasc 28-30 procent długości kadłuba licząc od pawezy . Teraz, witold_pi napisał: wychodzi jakieś 32%
mike217 Opublikowano 22 Lipca 2023 Opublikowano 22 Lipca 2023 To zostaw na razie . Na wodzie zobaczysz jak to będzie pływać i przesuwaj go do tylu powoli aż model zacznie być najszybszy i jeszcze nie będzie miał tendencji do kaczkowania . Środek ciężkości zbyt do przodu to w zakręcie przy fali pewne utopienie modelu . Wejdzie chętnie pod wodę a niestety elektryki idą chętnie w dno . Musisz mieć ustawiony fail safe tak ze po utracie zasięgu ( 2.4 zrywa od razu po wejściu pod wodę ) silnik się wyłączy .
witold_pi Opublikowano 22 Lipca 2023 Autor Opublikowano 22 Lipca 2023 POSTARAM SIĘ NIE UTOPIĆ ? Jazda po prostej na 1/4 gazu ?
Rekomendowane odpowiedzi