zibidic Opublikowano 1 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2009 Witam! Od jakiegoś czasu leży mi troche balsy odłogiem i postanowiłem sobie wystrugać jakiś modelik. Wybór padł na miga-7, gdyż robiłem takiego już 2 lata wczesniej tyle, że umiejętności wtedy były kiepskie to leży poprzednik na szrocie. Co do danych modeliku to: rozpiętość 1180mm, długość 90cm napęd mvvs 3,5cm, 2xserwo standard na lotki i wysokość i 2xmicro na gaz i kierunek Skrzydła tym razem robie konstrukcyjne Na razie tak to mniej więcej wygląda: kadłub w tej chwili waży 150gr a tu już prawie gotowe skrzydełka i przymiarka waga całości w tej chwili 300gr Zastanawiam się czy biała folia będzie dobra bo akurat taką mam, co prawda myślałem o srebrnej. Poprzednik wyglądał tak: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 1 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2009 A dlaczego nie... :wink: Nazwiesz to "kamuflażem zimowym" i będzie grać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibidic Opublikowano 9 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2009 Prawe strona oklejona, wieczorem będzie lewa. Płat mocowany z przodu na kołek a zastanawiam się czy z tylu zrobić na śruby nylonowe czy na gumke? [/url] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacek Opublikowano 9 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2009 jeśli zamierzasz nim pokombacić to gumka przy twardszym kontakcie z ziemią istnieje szansa, że skrzydła ocaleją, śrubki są napewno bardziej eleganckie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janek Opublikowano 9 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2009 Arek, skrzydła jak skrzydła, ale często kadłub pęka zaraz za spływem. Ja śruby omijam z daleka nawet podwozie montuję na gumki Do kombatu chyba nie ta skala ale pewnie byśmy dopuścili podczas rozgrywek towarzyskich Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacek Opublikowano 9 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2009 no generalnie tak, :ble: chodzi o to aby cały model poniósł jak najmniejszy szwank. obejrzałem sobie dokładniej fotki skrzydła i coś mi nie pasuje, jak wygłąda skrzydło po zamocowaniu lotek, jeśli lotki są do samego kadłuba to gumy odpadają, bo lotki będą zawadzać o kołek i gumy a przy zsunięciu sie z kołka zniszczą lotki a co do skali, Andrzej ma (miał ) miga 7 z cyberfly i skrzydło miał coś koło tej rozpiętości tylko kadłub z zupełnie inną kabiną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janek Opublikowano 9 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2009 ups :oops: faktycznie wymiary są dobre, w takim razie możemy się prać oficjalnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibidic Opublikowano 10 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2009 Skrzydła oklejone może nie tak super jak kolegi Sławka ale jestem zadowolony. Mocowanie chyba zrobię na śruby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 10 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2009 Śruby nylonowe? Po za tym na razie o.k. Będę dalej się przyglądał budowie, dobrze Ci idzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibidic Opublikowano 11 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2009 Silnik wstepnie przymocowany i ustawiony. Będzie podwozie tak więc nie powinienem zadzierać tłumikiem przy lądowaniu. Wieczorem montaż zbiornika i może półki pod serwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacek Opublikowano 11 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2009 Mimo, wszystko bym się bał o tłumik. a co do podwozia to jak masz zamiar je mocować, bo nie widziałem w skrzydle wzmocnień do podwozia :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibidic Opublikowano 11 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2009 W poprzedniej wersji też tłumik był do dołu i w dodatku bez podwozia i było ok. W tym podwozie będzie i wzmocnienia ze sklejki-3 i sosny -10 są wklejone tylko nie było kiedy fotek porobić EDIT: Dorobiłem mocowania skrzydeł do kadłuba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janek Opublikowano 15 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2009 Nie liczyłbym na to że te mocowania wygrają starcie ze śrubami. Może chociaż razem je połączyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibidic Opublikowano 15 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2009 Niestety nie można ich połączyc, z tego względu że pomiędzy nimi będą szły popychacze do lotek. Może dam jeszcze między wręgą a tym mocowaniem sklejke dla wzmocnienia. Gdyby były serwa osobne do lotek to nie było by problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 15 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2009 Te serwo DYNAM bym zmienil nie zabardzo nadaje sie ta seria do napedu sterow.Lubią przeskoczyc tryby na zebach,taka wada serw duze luzy miedzy zebne maja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 15 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2009 Tłumik do dołu to bardzo kiepski pomysł. Nie wszystkie lądowania zawsze wychodzą. W przypadku kapotażu lub najmniejszym zawadzeniem nosem o ziemię, tłumik masz w kadłubie - nie wspominając o skrzydłach. A tak wygląda kadłub nawet z przednim podwoziem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibidic Opublikowano 15 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2009 Fakt, że to serwo to takie sobie ale na chwilę obecną nie mam innego tej wielkości a było w szybowcu przy lotce i spisywało się. Tu będzie przy sterze kierunku ale jak wpadnie coś grosza to może się zmieni na lapsze :wink: Okleiłem góre kadłuba wstępnie 1mm i dam jeszcze jedną warstwe oraz zrobiłem schowek na akumulatorki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janek Opublikowano 15 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2009 Pakiet i półka z serwami z tyłu? Jesteś pewnien że wyważenie będzie dobre? Zresztą pakiet lepiej dawać z przodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibidic Opublikowano 19 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2009 Co do wyważenia to z akumulatorkami pod pilotem jest w sam raz. Gdybym dał z przodu to musiałbym jakiś ołów wrzucić na tył. Silnik narazie zostanie jak jest bo chciałem go troche pod maską schować, może po oblocie się coś zmieni zobaczymy. Zrobiłem stery ogona, zostało jeszcze tylko wkleić łącznik i można oklejać. EDIT: lotki i popychacze zrobione, maska też się już robi, coraz bliżej końca EDIT: 25-03 Maska już prawie na wykończeniu jeszcze tylko drobne malunki i polerka EDIT: 26-03 Maska już pomalowana, miałem małą wpadkę na koniec malowania bo spadła mi maska w piach i pół roboty od nowa miałem :evil: ale w końcu jest dobrze. Jeszcze tylko pare drobnych elementów i może do soboty bedzie gotowy. Dzisiaj zabrałem się za budowe Vacum, bo bez kabiny latać to nie bardzo EDIT: 27-03 Vacum już zbudowane, jeszcze tylko troche dziurek trzeba dowiercić :evil: i można się zabrać za kabinke EDIT: 06-04 Szybka już gotowa zrobiłem dzielone Vacum tak, żeby nie marnować zbyt dużo folii na małe kabinki a do tłoczenia większej wystarczy, że odkręcę przegrode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2009 To w sobotę latamy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.